Ηλεία Πολιτική Συνεντεύξεις

Μιχάλης Κατρίνης: «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη»

Συνέντευξη του Μ. Κατρίνη
Ακούστε το άρθρο

Κύριε Κατρίνη, η Νέα Δημοκρατία θέτει ως στόχο την αυτοδυναμία και ο ΣΥΡΙΖΑ την προοδευτική κυβέρνηση με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα είναι πρώτο κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ ποιο στόχο θέτει;

Όπως όλοι αντιλαμβάνονται ο στόχοι τόσο της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα, είναι ανέφικτοι.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτές οι απόψεις δείχνουν την απόσταση που χωρίζει τα δύο αυτά κόμματα από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και αυτές των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα αφήσει τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκλωβίσουν τους πολίτες σε πλαστά διλήμματα. Κυρίως, όμως, δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη.

Δεν υπάρχει πιστεύω, ενδόμυχα, ούτε ένας Έλληνας που να θεωρεί ότι η λύση στα προβλήματα της χώρας είναι να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός ο κ.Μητσοτάκης ή να ξαναγίνει πρωθυπουργός ο κ.Τσίπρας.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επιβάλλει άλλον πρωθυπουργό εκτός από τον κ.Μητσοτάκη ή τον κ.Τσίπρα;

Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν και η απόφαση τους θα αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Θα ήταν οξύμωρο, όμως, να κληθεί να είναι πρωθυπουργός ο κ.Μητσοτάκης σε μια κυβέρνηση που θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των ανεξαρτήτων αρχών και του κράτους δικαίου από τη στιγμή που έχει δεδομένες ευθύνες στην υπόθεση των υποκλοπών αλλά και σε πρακτικές συγκάλυψης.

Το ίδιο ισχύει για τον κ.Τσίπρα. Μπορεί να είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση που δεν θα διακατέχεται από λογικές ελέγχου των αρμών της εξουσίας;

Η χώρα χρειάζεται μια συνολική ανασύνταξη, ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης που θα μπορούν να το υπηρετήσουν μόνο πρόσωπα με αξιοπιστία, κύρος και ευρύτερη αποδοχή.

Το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας φαίνεται να είναι ένα δίλημμα που βολεύει τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και το ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι με αυτό το δίλημμα μπορεί να συμπιεστεί το ΠΑΣΟΚ;

Το δίλημμα αυτό δεν έχει ούτε πολιτικά χαρακτηριστικά αλλά ούτε και πολιτικό περιεχόμενο. Θα σας έλεγα ότι τίθεται για να κρύψουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο τις πολλές ομοιότητες που έχουν αλλά και την έλλειψη ουσιαστικών και ρεαλιστικών προγραμματικών θέσεων.

Η δική μας προγραμματική πρόταση έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και στόχευση, δίνει λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα των πολιτών.

Είναι καιρός να μιλήσουμε για πολιτικές, για ένα σοβαρό σχέδιο διακυβέρνησης. Τον κ.Μητσοτάκη και τον κ.Τσίπρα δεν τους ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να είναι αυτοί πρωθυπουργοί, θεωρούν ότι τους χρωστάει η χώρα.

Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι εμείς οι ίδιοι χρωστάμε στη χώρα, οφείλουμε να δώσουμε ελπίδα και διέξοδο στους πολίτες.

Ποιοι είναι οι όροι που θέτει το ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση;

Εμάς στο ΠΑΣΟΚ δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, στη λογική της συναλλαγής και του μοιράσματος υπουργείων. Εμάς μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο της πολιτικής που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, μόνο τότε θα έχει ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο η συμμετοχή μας.

Το ΠΑΣΟΚ θέτει τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει αυτή η νέα κυβέρνηση, όπως:

-Η προστασία της πρώτης κατοικίας, με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο και για τα κόκκινα δάνεια.

-Ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα, να τερματιστεί η περιθωριοποίηση των μικρών επιχειρήσεων.

-Το νέο ΕΣΥ, η στήριξη των δημόσιων υποδομών στον τομέα της παιδείας, των μεταφορών.

-Η ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών, η επαναφορά των κανόνων δικαίου και της διαφάνειας, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος.

-Μια ολοκληρωμένη πολιτική για τους νέους που πρέπει να έχουν κίνητρα για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, τη δική τους οικογένεια.

-Το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών πως το αντιμετωπίζετε;

Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται. Απευθύνεται με ειλικρίνεια στους πολίτες, με επιλογές που στοχεύουν πάντα στην πολιτική σταθερότητα.

Θεωρώ, όμως, αντιδημοκρατικό να ακυρώνουν και να απαξιώνουν κάποιοι την ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 21ης Μαϊου, να εκβιάζουν τους πολίτες με δεύτερες και τρίτες εκλογές μέχρι να έρθει το αποτέλεσμα που θέλουν.

Ο σεβασμός στην ψήφο των πολιτών και το Σύνταγμα επιτάσσει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνηση με βάση τη λαϊκή βούληση, όπως θα αποτυπωθεί στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Εμείς ζητάμε από τους πολίτες μια ισχυρή εντολή, ζητάμε να μας δώσουν τη δύναμη να εγγυηθούμε και να επιβάλλουμε την πολιτική σταθερότητα αλλά και τις συνθήκες για μια συνολική επανεκκίνηση και ανασύνταξη της χώρας.

Τις τελευταίες ημέρες ανέκυψε το θέμα με τις καταγγελίες για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Γεωργούλη . Πιστεύετε ότι θα επηρεάσει σε πολιτικό επίπεδο τις εξελίξεις;

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ποινικά χαρακτηριστικά , πρέπει να αναδειχθεί η αλήθεια, να υπάρξει κάθαρση αλλά και καταλογισμός ευθυνών. Πιστεύω όμως ότι είναι καιρός να δούμε και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται πρόσωπα για να εκπροσωπήσουν τη χώρα όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό αλλά και στο εθνικό Κοινοβούλιο. Η αναγνωρισιμότητα και η δημοφιλία δεν μπορούν να είναι τα κυρίαρχα κριτήρια, πρέπει να υπάρχει ουσιαστικό περιεχόμενο. Και αυτό αφορά το συνολικό τρόπο που λειτουργούν τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα.

Όλη η επικαιρότητα