Categories: Ηλεία

Microsoft: «Πολύ σημαντικό για την Ολυμπία και το μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα»

Share

Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ για την ένταξη της Αρχαίας Ολυμπίας στην επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε, κατά την διάρκεια της παρουσίασης της επένδυσης που θα κάνει η Microsoft στην Ελλάδα, η αναφορά -δια στόματος του Πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη- στην προσφορά του τεχνολογικού κολοσσού στην Αρχαία Ολυμπία. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Microsoft  Μπραντ Σμιθ, χθες, αναφέρθηκε ειδικότερα στους λόγους για τους οποίους η εταιρεία επέλεξε την Ελλάδα και τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η μεγάλη επένδυση για τη χώρα, αναφερόμενος – και πάλι – στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε για την Αρχαία Ολυμπία ότι «από το 2021 ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου με μια απλή εφαρμογή θα βλέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση των μνημείων όπως ήταν πριν από 2,5 χιλιετίες και κάθε κάτοικος της Γης θα μπορέσει να ζήσει εικονικά στην περιοχή μέσω ειδικής ιστοσελίδας που θα δωρίσει η Microsfot στο υπουργείο Πολιτισμού».

«Εφαρμογή σχεδιασμένη να επιτρέπει στον κόσμο να περπατάει στο παρόν βλέποντας το παρελθόν»…

Χθες, μιλώντας στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του τεχνολογικού κολοσσού απαντώντας  σε ερώτηση για το έργο στην Ολυμπία και εξηγώντας πώς θα λειτουργήσει είπε πως:

«Φανταστείτε ότι επισκέπτεσθε τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, βγάζετε το τηλέφωνό σας και ανοίγετε την εφαρμογή που ανέπτυξε και προσέφερε η Microsoft στην Ελλάδα σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. Θα δείτε την Ολυμπία όπως είναι σήμερα, σαν να χρησιμοποιούσατε την κάμερα του τηλεφώνου, αλλά πάνω της θα προβάλλονται ολογράμματα που θα συνθέτουν μια επαυξημένη πραγματικότητα – έτσι θα βλέπετε πώς ήταν τα κτίρια στην αρχαία εποχή, πώς ήταν το εσωτερικό τους, πώς ήταν τα αγάλματα. Η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη για να επιτρέπει στον κόσμο να περπατάει στο παρόν βλέποντας το παρελθόν. Επίσης, θα υπάρχουν πληροφορίες για να βοηθούν τους επισκέπτες να καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που βλέπουν. Έτσι, με έναν πραγματικό αλλά και εικονικό τρόπο, η τεχνητή νοημοσύνη θα ζωντανέψει το παρελθόν με τρόπο πρωτόγνωρο. Θεωρούμε ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό για την Ολυμπία, αλλά και για το μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα. Με τα data centers και αυτές τις επενδύσεις έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε έναν νέο κλάδο στην ανάπτυξη λογισμικού. Θα μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα, θα δημιουργήσει εγχώριες θέσεις εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας και πρόσθετες ευκαιρίες στον τουρισμό. Εστιάζουμε σε εφαρμογές για κινητά, αλλά και για το Διαδίκτυο, ώστε να γίνουν οι εφαρμογές προσβάσιμες σε περισσότερο κόσμο. Ειδικά καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί της Ιαπωνίας, έχουμε την ευκαιρία να τους χρησιμοποιήσουμε για να επιδείξουμε στον κόσμο το έργο, την Ολυμπία και το ολυμπιακό πνεύμα που γεννήθηκε στην Ελλάδα».

Για το τι σημαίνει η υλοποιήση της λειτουργίας της συγκεκριμένης εφαρμογής για την Αρχαία Ολυμπίας μίλησαν στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος…

Βασίλης Γιαννόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας)- «Διαμόρφωση αναπτυξιακών προοπτικών»

«Το γεγονός ότι η έναρξη της συνεργασίας της Ελλάδας με την Microsoft γίνεται από την Αρχαία Ολυμπία, αποδεικνύει για πολλοστή φορά την αναγνώριση της αδιαμφισβήτητης αξίας της περιοχής, της θέσης που δικαιούται να έχει στο παγκόσμιο πολιτιστικό και αθλητικό γίγνεσθαι και φυσικά του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η δυνατότητα θέασης τρισδιάστατων παραστάσεων των μνημείων του Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου της Ολυμπίας για τον επισκέπτη, θα αποτελέσει ένα επιπλέον ισχυρό κίνητρο για να επισκεφθεί την Αρχαία Ολυμπία και να ζήσει αυτή την ξεχωριστή εικονική εμπειρία.

Κατά τον τρόπο αυτό, η αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της Αρχαίας Ολυμπίας, μέσω των νέων τεχνολογιών, μόνο πολλαπλά οφέλη μπορεί να έχει για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς και για την διαμόρφωση αναπτυξιακών προοπτικών για την Αρχαία Ολυμπία, για την Ηλεία και συνολικά για τη χώρα μας».

Γιώργος Γεωργιόπουλος (Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας)- «Νέα εμπειρία για τον επισκέπτη, πιο ελκυστική η περιοχή μας»

«Πρόκειται για μια εφαρμογή που θα δημιουργήσει μια νέα εμπειρία για τον επισκέπτη στην Αρχαία Ολυμπία και θα κάνει πιο ελκυστική –τουριστικά- την περιοχή μας.

Η έγκαιρη και επιτυχής μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, θα κρίνει πολλά για την μελλοντική πορεία της χώρας μας σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Η χρόνια υστέρηση της Αρχαίας Ολυμπίας σε δομές και σημαντικά γεγονότα, μπορεί και πρέπει να αρθεί μέσα από ένα ψηφιακό άλμα, με ορίζοντα και συγκεκριμένες στοχεύσεις.

Η επιλογή τεχνολογικών εφαρμογών με επίκεντρο την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Αρχαίας Ολυμπίας είναι το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα για το πώς η σύγχρονη εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να συναντηθεί με παγκόσμιες αξίες και σύμβολα του πολιτισμού, αποκτώντας έτσι και το αναγκαίο ηθικό και ιδεολογικό υπόβαθρο που πρέπει να ακολουθεί και να συνοδεύει κάθε τεχνολογική πρόοδο.

Παράλληλα θα δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στη νέα γενιά που συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις να επισκεφθεί την Αρχαία Ολυμπία».