Categories: Ηλεία

Μικρά «Μεγάλη» Ασία – Πατρίδα αλησμόνητη: Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή

Share

Εικόνες μνήμης από την τραγική ημέρα του ξεριζωμού, επέστρεψαν, κατά τη διάρκεια της ξεχωριστής εκδήλωσης μνήμης που υλοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, για τους πρόσφυγες της Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης, με αφορμή την συμπλήρωση στο έτος που διανύουμε 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Την εκδήλωση πραγματοποίησε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και τον Επιμορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Παναγιάς, ενώ αντίστοιχη εκδήλωση έλαβε χώρα και στη Νέα Κίο Αργολίδας το Σάββατο 9 Απριλίου.

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Απ’ ελεύθεροι’ – Μικρά μεγάλη Ασία – Πατρίδα αλησμόνητη» και έλαβε χώρα στο κτήριο του Εκπολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Κάτω Παναγιάς στην Κυλλήνη και περιελάμβανε ημερίδα με ομιλίες/παρουσιάσεις αφιερωμένες στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και ειδικότερα της Κάτω Παναγιάς, καθώς και θεατρικό αναλόγιο με συνοδεία προβολών, ζωντανής μουσικής και τραγουδιών.

Τον γενικό συντονισμό είχε η Πολυξένη Βελένη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Αστέριος Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Οι ηθοποιοί που συμμετείχαν ήταν οι Θάνος Κοντογιώργης και Τερέζα Καζιτόρι ενώ οι Παντελής Πέτρου, Κυριάκος Πέτρου, έπαιξαν την μουσική. Στα τραγούδια ακούστηκαν οι Τερέζα Καζιτόρι (σύνθεση), Κυριάκος Πέτρου (σύνθεση), Πολυξένη Βελένη & Αστέριος Πελτέκης (στίχοι). Την κινησιολογική επιμέλεια έκανε η Αναστασία Κελέση. Video art/φωτογραφίες/ηχητικά εφέ ο Παντελής Πέτρου και στον φωτισμό ήταν ο Χρήστος Μποζίκης.

Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Διονύσης Κεκάτος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Κώστας Χατζής, ο πρώην δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και επικεφαλής της παράταξης «Συμφωνία Πολιτών» του δήμου, Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Κάτω Παναγιάς, Δημήτρης Καμίλης, Κυλλήνης, Γιώργος Βόσσος και Κάστρου, Σωτήρης Νικολουτσόπουλος κ.α. Χαιρετισμό απέστειλε εγγράφως ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Για τους πρόσφυγες της Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης, μίλησε στην εκδήλωση ο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος του Επιμορφωτικού – Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Παναγιάς, Αντώνης Σοφιανός.