Μικρές συμβουλές για γρήγορο μαγείρεμα

Το μαγείρεμα είναι μια πολύ απολαυστική διαδικασία, για πολλούς από εμάς. Αλλά και πάλι, δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι ορισμένες διαδικασίες του είναι χρονοβόρες – όπως, για παράδειγμα, να περιμένεις το βούτυρό σου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ψάξαμε και βρήκαμε μερικές τέλειες συμβουλές που θα σου γλυτώσουν πολύ χρόνο στην κουζίνα.

*Αρχικά, πρέπει να είσαι σίγουρος τι θέλεις να φτιάξεις, και να έχεις όλα τα υλικά σου έτοιμα. Μην ξεκινήσεις να μαγειρεύεις αν δεν έχεις πλύνει/καθαρίσει/ξεφλουδίσει τα πάντα. Θα σου πάρει δύο λεπτά, αλλά η συνταγή μετά θα κυλάει νεράκι.

*Προθέρμανε τον φούρνο, ή το τηγάνι. Αυτό μπορεί να πάρει πολύ χρόνο, οπότε είναι ιδανικό να έχεις τον φούρνο και τα σκεύη σου προθερμασμένα όσο ετοιμάζεις το φαγητό, για να μην περιμένεις άσκοπα.

*Όταν βάζεις νερό να βράσει, βάλε το καπάκι στην κατσαρόλα. Το νερό σου θα βράσει πιο γρήγορα—αυτό σημαίνει και ότι, κατ’ επέκταση, το φαγητό κατσαρόλας μαγειρεύεται πιο γρήγορα όταν κλείνεις το καπάκι. Ή πάρε έναν βραστήρα.

*Πρώτα κόβουμε τα λαχανικά, και μετά τα καθαρίζουμε. Αν το κάνεις ανάποδα, απλά καθαρίζεις και τα κομμάτια που θα κόψεις, σπαταλώντας άδικα νερό και χρόνο.

*Δες την συνταγή που θα φτιάξεις στρατηγικά: Τι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να γίνει; Αυτό θα κάνεις πρώτο, και στο ενδιάμεσο θα προετοιμάσεις ό,τι άλλο χρειαστεί.

*Αντί να περιμένεις το σκληρό, παγωμένο βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, κοψ’ το στον… τρίφτη του τυριού. Αυτό θα δημιουργήσει μικρές νιφάδες βουτύρου που θα λιώσουν πολύ πιο γρήγορα.

*Σε όσο πιο μικρά κομμάτια κόβεις αυτό που θες να μαγειρέψεις – από κρέας μέχρι λαχανικά – τόσο πιο γρήγορα θα μαγειρευτεί.

*Φρόντισε να έχεις μια μεγάλη σακούλα δίπλα σου ή ένα μπολ για να πετάς τα σκουπίδια σου και να μην χρειάζεται να ανοιγοκλείνεις τον κάδο κάθε φορά.

*Μην παραφορτώνεις το τηγάνι σου με φαγητό. Όλα τα υλικά σου χρειάζονται χώρο για να μαγειρευτούν σωστά. Αν είναι κολλημένα μεταξύ τους (όπως, για παράδειγμα, κομμάτια από κοτόπουλο), οι υδρατμοί του καθενός όσο μαγειρεύεται θα διατηρούν τα διπλανά κομμάτια υγρά και θα χρειαστεί περισσότερη ώρα για να μαγειρευτούν.

*Φτιάξε σάλτσα ντομάτας μία φορά, γέμισε 2-3 βάζα και άφησέ την στην κατάψυξη. Αντέχει για πολύ καιρό, και θα σου γλυτώσει χρόνο από το να φτιάχνεις κάθε φορά σάλτσα από την αρχή.

 

 

via