Ηλεία

Μικροί μαθητές Κατακόλου – Χαβαρίου – Πύργου: Μήνυμα σεβασμού για τον πλανήτη στον οποίο ζούμε

Ακούστε το άρθρο

Το Νηπιαγωγείο Κατακόλου γνωστό πλέον από τις Παγκόσμιες και Εθνικές διακρίσεις σε θέματα Περιβαλλοντικά και θέλοντας να διαδώσει όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, συνεργάστηκε με σχολεία του Νομού μας τα οποία διακρίνουν οι αντίστοιχες ανησυχίες. Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος e-Twinning  υλοποίησαν πρόγραμμα με τίτλο: «Aeiforoulis in action, all over the world» (σ.σ. «Ο Αειφορούλης σε δράση, σε όλο το κόσμο»).

Τα σχολεία που συνεργάστηκαν με κοινό στόχο και όραμα έναν καλύτερο πλανήτη ήταν:

Νηπιαγωγείο Κατακόλου με υπεύθυνη την νηπιαγωγό Αναστασίου Έλενα (και ιδρύτρια του έργου)

Νηπιαγωγείο Χαβαρίου με υπεύθυνη την νηπιαγωγό Κοντογιάννη Βασιλική

3ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Κατσίγιαννη Έφη

Εταίροι του προγράμματος ήταν κι άλλα σχολεία από την Ελλάδα και Ευρωπαϊκές χώρες (συνολικά 13 Εκπαιδευτικοί από Ελλάδα και Ισπανία, Ρουμανία, Ιταλία και Τουρκία).

Στόχος του Προγράμματος, η υιοθέτηση των 17 Στόχων, γνωστοί ως «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης», οι οποίοι εκφράζουν τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν αποτελεσματικά όλες οι χώρες στα παγκόσμια προβλήματα. Όλοι  μαζί εκπαιδευτικοί και μαθητές μέσω κοινών δράσεων,  προσπάθησαν  να διαδώσουν  αυτούς τους στόχους προς όφελος του πλανήτη Γη!

Τα παιδιά ανέπτυξαν μέσα από αυτό το έργο τις προσωπικές τους δεξιότητες, προβληματίστηκαν, πρότειναν λύσεις και ανέλαβαν ενεργό δράση για να γίνουμε εμείς η μικρή αλλαγή για έναν καλύτερο κόσμο. Οι μαθητές που συμμετείχαν γνωρίστηκαν αντάλλαξαν απόψεις, έπαιξαν διαδικτυακά παιχνίδια, διοργάνωσαν χριστουγεννιάτικα παζάρια, έλαβαν μέρος σε πολλές περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις και έτσι υπήρξε αλληλεπίδραση.

Μία από τις πολλές δράσεις που υλοποίησαν ήταν η κατάργηση του πλαστικού. Τα παιδιά του Νηπιαγωγείο Κατακόλου σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Κατακόλου ολοκλήρωσε τη σχολική χρονιά  γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού και με πλακάτ στα χέρια και πάνινες σακούλες με το δικό τους σύνθημα, ξεχύθηκαν στην αγορά του Κατακόλου και πρόσφεραν πάνινες τσάντες σε εμπόρους, κατοίκους, περαστικούς και τουρίστες ενημερώνοντας τους για τις επιπτώσεις της ρύπανσης από τα πλαστικά και τις συνέπειες αυτής στον πλανήτη.

Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιήθηκαν και από τα υπόλοιπα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα όπως το Νηπιαγωγείο Χαβαρίου το οποίο  μοίρασε πάνινες τσάντες, πρόσφερε  βιοδιασπώμενα καλαμάκια, φανζίν με ενημερωτικό υλικό και βόλτες με τα ποδήλατα!

«Η περιβαλλοντική παιδεία και αγωγή των νέων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη φυσική και πολιτιστική επιβίωση της ανθρωπότητας» τονίζει η εκπαιδευτικός-νηπιαγωγός Έλενα Αναστασίου.

Η εκπαιδευτικός-νηπιαγωγός Αναστασίου Έλενα δήλωσε χαρακτηριστικά «Για άλλη μια χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Τα παιδιά αποφάσισαν να αφιερώσουν την  τελευταία ημέρα της σχολικής μας χρονιάς σε αυτή την δράση, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αφυπνίσουν τον κόσμο. Η περιβαλλοντική παιδεία και αγωγή των νέων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη φυσική και πολιτιστική επιβίωση της ανθρωπότητας. Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές υιοθέτησαν ως ατομική τους υπόθεση και απόφαση να προτείνουν λύσεις, να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία, να την ενεργοποιήσουν, να την πείσουν για την ορθότητα των προτάσεων τους και να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν έστω και ένα μικρό μέρος απ’ αυτές. Οι πάνινες τσάντες με  τις οποίες προμηθεύσαμε την αγορά ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ σχολείου Κατακόλου και της Εθελοντικής Ομάδας Κατακόλου τους οποίους διακρίνουν αντίστοιχες ανησυχίες. Στο χέρι μας είναι να σώσουμε τον πλανήτη».

Όλη η επικαιρότητα