Ηλεία

Μικροί… σκουπιδότοποι στην παραλιακή ζώνη Σπιάτζα – Κατάκολο

Αντιδράσεις συναντά η πρόθεση της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου του δήμου Πύργου να εφαρμόσει νέο σχέδιο αποκομιδής απορριμμάτων στην παραλιακή ζώνη από Μούτελη έως Κατάκολο.

Θέληση του δήμου είναι να επανέλθει στον τρόπο αποκομιδής που εφαρμοζόταν πριν η πόλη του Πύργου αντιμετωπίσει το πρόβλημα που την ταλάνισε για μια τριετία (2014-16), όμως η φοβία των παραθεριστών και οι μνήμες εκείνης της περιόδου φαίνεται να κάνουν τους παραθεριστές διστακτικούς απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η τοποθέτηση κάδων τόσο για σύμμεικτα όσο και για ανακυκλώσιμα απορρίμματα είχε κατ` αρχήν συμφωνηθεί πριν λίγο καιρό (σ.σ. με την ΠΑΤΡΙΣ να κάνει το ανάλογο ρεπορτάζ), μεταξύ του αντιδημάρχου της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου του δήμου Πύργου Αυγερινού Ζουμπάκη και πρόεδρων των συλλόγων Οικιστών της παραλιακής ζώνης…

Ο κ. Ζουμπάκης μιλώντας στην ΠΑΤΡΙΣ δήλωσε τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια είχε επιλεγεί για όλη την παραλιακή ζώνη να υπάρχουν δυο χώροι όπου κανείς μπορούσε να αφήσει τα απορρίμματα του. Ο ένας στο έμπα της Σπιάτζας κι ο άλλος στο δρόμο της λίμνης που βγαίνει προς Κατακόλου. Σε αυτά τα δυο σημεία άφηναν απορρίμματα συμπολίτες μας από όλη αυτή, την πολύ μεγάλη σε μήκος και πληθυσμό, τους καλοκαιρινούς μήνες, ζώνη. Σημεία που ποτέ δεν ήταν καθαρά αφού μετά την αποκομιδή, αμέσως, γέμιζαν πάλι και επί της ουσίας αποτελούσαν μικρούς ΧΑΔΑ. Τους τελευταίους δυο μήνες κάναμε μια προσπάθεια με τους προέδρους των συλλόγων οικιστών και συμφωνήσαμε οι κάδοι να μοιραστούν όπως ήταν και παλιότερα… υποσχέθηκα ότι η αποκομιδή θα ήταν άμεση κάτι που εφαρμόζεται ήδη. Το περασμένο Σάββατο κάναμε αποκομιδή 3 φορές την ίδια ημέρα κεντρικά στη Σπιάτζα. Ορισμένοι πρόεδροι όμως δεν έχουν τηρήσει τη συμφωνία, προφανώς γιατί υπάρχουν αντιδράσεις… έτσι όμως αναγκάζονται συμπολίτες μας να μεταφέρουν τα απορρίμματα τους στους κάδους της Σπιάτζας. Μου είπαν ότι θα κάνουν συμβούλιο πάλι για να αποφασίσουν… ωστόσο είχαμε οριοθετήσει τα σημεία που θα τοποθετηθούν οι κάδοι αλλά τελικά μόνο ο πρόεδρος της Σπιάτζας τήρησε τη συμφωνία. Αισιοδοξώ, πάντως, ότι θα βρεθεί λύση».

Από την πλευρά του ο πρ. πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Σπιάτζας και μόνιμος κάτοικος στην περιοχή Λευτέρης Ντεβενέζος είπε ότι: «Το πρόβλημα είναι ότι η ιδέα να μεταφερθεί ο χώρος αποκομιδής από το σημείο στην πρ. λίμνη Μουριάς και να τοποθετηθούν κάδοι στο “Νταραβέρι”, στην παιδική χαρά, στο αλσύλλιο δεν είναι σωστή. Πήραν τα σκουπίδια από τη χαβούζα και τα φέρουν μέσα στο κόσμο. Αν θέλουν να το κάνουν σωστά θα πρέπει οι κάδοι να είναι σε απόσταση 100-150 μέτρων ο ένας από τον άλλο. Μέχρι να τοποθετηθούν οι κάδοι ας περιφραχτεί ο χώρος στο έμπα της Σπιάτζας και ν` αφήνουν εκεί τα σκουπίδια τους οι πολίτες. Αν βάλουν κάδους σε όσα περισσότερα σημεία είμαι κι εγώ υπέρ. Και φυσικά να γίνεται συνεχώς αποκομιδή, καθημερινά. Κάποιοι κάτοικοι αντιδρούν γιατί λένε “μας βάζει τα σκουπίδια μες στα μούτρα”… αν όμως βάλουν περισσότερους κάδους δεν θα μιλάει κανένας».

100 φορτηγά κλαδέματα…

Παράλληλα ο κ. Ζουμπάκης αναφέρθηκε και στην αποκομιδή των τεράστιων όγκων από κλαδέματα που υπήρχαν στην παραλιακή ζώνη εδώ και πού καιρό λέγοντας ότι: «Εδώ και μια εβδομάδα ξεκινήσαμε την αποκομιδή κλαδεμάτων από την περιοχή του Κατακόλου έως και την Μούτελη. Υπήρχαν κλαδέματα που είχαν παραμείνει στο ίδιο σημείο για χρόνια, μάλιστα κάποιοι δρόμοι κόντευαν να κλείσουν, μια κατάσταση επικίνδυνη για πυρκαγιά ή ακόμα και τροχαίο. Έχουμε ξεπεράσει τα 100 φορτηγά με κλαδέματα! Μιλάμε για ένα τεράστιο όγκο κλαδιών που πλέον τα μαζέψαμε. Θέλω να παρακαλέσω τους συνδημότες μας από δω και πέρα όποιος θέλει να βγάζει τα κλαδέματα του να επικοινωνεί με το δήμο προκειμένου να έρχεται αυτοκίνητο της Υπηρεσίας μας για να κάνει την αποκομιδή. Να κλείνει ραντεβού για να γίνεται η αποκομιδή επιτόπου… μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να τηλεφωνεί στα 26213 62644 26213 62624 και 26210 24944».

Όλη η επικαιρότητα