Αρθρογραφία

Μικρό πορτοφόλι, μεγάλα όνειρα…

Ακούστε το άρθρο

«Αντιλαμβάνονται

τα πάντα με δυσπιστία

και κριτική διάθεση.

Δύσκολα μπορούν να

εμπιστευθούν τον παλιό κόσμο

και αναζητούν νέες φόρμες

για τη δική τους ζωή…»

Η ζωή στα νεανικά τους χρόνια σημαδεύθηκε από το ξέσπασμα της κρίσης, περιορίζοντας τις στοχεύσεις τους. Ταξιδεύουν όμως περισσότερο, είναι εργατικοί, παρά τις αντίθετες απόψεις που διατυπώνονται κατά καιρούς, έχουν εφόδια, και μπορούν να ανέλθουν γρήγορα σε ηγετικές θέσεις.

Αμείβονται πάντως λιγότερο και έρχονται αντιμέτωποι πολύ συχνά με την ασθενική οικονομία που υπονομεύει το μέλλον τους. Πρόκειται για τα παιδιά που γεννήθηκαν από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’80 έως και το τέλος της δεκαετίας του ’90.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ», η ταυτότητά τους δείχνει ότι δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Και αντιδρούν σε εκείνο που θα ονομάζαμε «φυσιολογικό» και όσων παραδοσιακά οι υπόλοιποι και μεγαλύτεροι θεωρούσαν ασφαλιστικές δικλείδες…

Αυτή η γενιά, λοιπόν, κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθεί να διαμορφώσει το αύριο, χωρίς τεμπελιά ή χαβαλέ, όπως εύκολα και επιπόλαια την κατηγορούν. Και οφείλουμε εδώ να προσμετρήσουμε τα δεδομένα, όχι μόνο της παρατεταμένης ύφεσης αλλά και της κοινωνικής αναταραχής που αποκτά ευρύτερες ευρωπαϊκές διαστάσεις.

Οι ειδικοί άλλωστε προβλέπουν ότι τα επόμενα τουλάχιστον δεκαπέντε (15) χρόνια, η αυτοματοποίηση στους χώρους δουλειάς, θα επιφέρει ως μοιραία συνέπεια την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Και αυτοί που θα πληγούν κυρίαρχα είναι ακριβώς οι νέοι ενήλικες της προαναφερόμενης περιόδου.

Οι τελευταίοι, από την πλευρά τους, δείχνουν συνειδητοποιημένοι γι’αυτό που θα συμβεί. Δεν αδιαφορούν αλλά τείνουν προς τη συμμετοχή κοινωνικών και πολιτικών πρωτοβουλιών, επιζητώντας την αλλαγή μιας σταθερής και παράλληλα αρνητικής κατάστασης για την οποία δεν ευθύνονται…

Εκείνο που τους διακρίνει, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, είναι ο βαθύς σκεπτικισμός και ο πραγματισμός τους. Αρκετοί εξ’αυτών, όταν άρχισε η κρίση, ίσως και λίγο νωρίτερα βρίσκονταν στο Λύκειο ή το Πανεπιστήμιο. Έφθασαν γρήγορα στο συμπέρασμα ότι όσα άκουγαν για το τι πρέπει να γίνουν ή να κάνουν, δεν ισχύουν τώρα πια…

Αντιλαμβάνονται δικαιολογημένα τα πάντα με κριτική διάθεση και δυσπιστία. Δύσκολα μπορούν να εμπιστευθούν τον παλιό κόσμο και αναζητούν νέες φόρμες και διαδρομές για τον δικό τους.

Στα χαρακτηριστικά τους; Έχουν μάθει περισσότερα για τη ζωή από το ίντερνετ, παρά από τα βιβλία τους. Προτιμούν την προσωπική εμπειρία και όχι την ιδιοκτησία, ενώ αποστρέφονται τη βιομηχανία πολυτελών ειδών. Επιθυμούν να γνωρίσουν μια νέα κουλτούρα και δεν μπαίνουν στη διαδικασία της υπερκατανάλωσης.

Έχουν πολύ χαμηλή αποταμίευση, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων. Δαπανούν όμως περισσότερα χρήματα σε ταξίδια, ψυχαγωγία, γκάτζετ και social media, ενώ διατηρούν σημαντικά μικρότερη αγοραστική δύναμη από την προηγούμενη γενιά.

Παντρεύονται αργότερα, επιμηκύνουν το χρόνο παραμονή τους στην οικογενειακή εστία και τέλος απαιτούν διαφάνεια, καθώς μαθαίνουν μέσω της τεχνολογίας όσα μέχρι τώρα συνήθως κρατώνται μυστικά…

Όλη η επικαιρότητα