Καταναλωτές

Μικρότερες αυξήσεις στο ρεύμα αναμένεται να εισηγηθεί η ΡΑΕ

15433_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μαραθώνια σύσκεψη χωρίς αποτέλεσμα πραγματοποίησαν την Πέμπτη τα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τις αυξήσεις στο ρεύμα. Για περίπου δέκα ώρες στις συζητήσεις τους αναπτύχθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τεράστιες διαφωνίες για το ύψος των αυξήσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι λογαριασμοί από το νέο έτος θα είναι αυξημένοι.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι, αν η ΡΑΕ θα αποδέχονταν τα στοιχεία της ΔΕΗ για την αύξηση του κόστους παραγωγής και διάθεσης της ηλεκτρικής ενεργείας ή θα «ψαλιδίσει» τις απαιτήσεις της, σύμφωνα με τις οποίες ζητά να αυξηθούν ορισμένα τιμολόγια της μέχρι και 43%.
Οι πληροφορίες μέχρι και αυτή την ώρα λένε ότι η ΡΑΕ πρότεινε μικρότερες αυξήσεις σε σχέση με εκείνες που θέλει η ΔΕΗ όμως και πάλι μιλάμε για μεσοσταθμικές αυξήσεις στα τιμολόγια κατά 15%-17%. Οι αυξήσεις θα γίνουν σε τρεις δόσεις – Ιανουάριο, Μάιο και Ιούλιο.
Εντός του διοικητικού συμβουλίου της ρυθμιστικής αρχής υπάρχουν αντίθετες τάσεις, με κάποιους να πιέζουν ώστε να δοθούν μεγάλες αυξήσεις για να μη καταρρεύσει η αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενώ υπάρχουν και αυτοί που επιμένουν πως δεν αντέχει ο καταναλωτής σε αυτή την περίοδο μια νέα επιβάρυνση στον προϋπολογισμό των Ελληνικών νοικοκυριών.
Από την πλευρά του το υπουργείο δεν αποκλείεται να «κόψει» ακόμη περισσότερο την αύξηση των τιμολογίων ενώ ετοιμάζει πρόγραμμα ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο κι άλλων οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.
Σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα αναμένεται να κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος την τελική του εισήγηση.

Όλη η επικαιρότητα