WEB tv Ηλεία Πολιτική

Μίνα Γκάγκα: «Άγονος» ο Πύργος; Μα είναι πόλη που ακμάζει!

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, επανέλαβε τη θέση της ότι δεν μπορεί να είναι στην ειδική κατηγορία κινήτρων το Νοσοκομείο.
Ακούστε το άρθρο

Δεν πρόκειται να ενταχθεί η Ηλεία σε άγονη και προβληματική περιοχή της Ά ζώνης,  ξεκαθάρισε ξανά, αυτή τη φορά από το βήμα της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα απαντώντας χθες στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης και σε αυτή του  βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διονύση Καλαματιανού, οι οποίοι ζήτησαν τόσο την άμεση στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και την ένταξη του νομού στο ειδικό αυτό καθεστώς για την προσέλκυση γιατρών, όπως έγινε σε Κέρκυρα, Ρόδο αλλά και Κυπαρισσία.

«Το να βάζουμε όλα τα νοσοκομεία άγονα είναι ένα θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε. Ο Πύργος είναι μια πόλη με πληθυσμό που ακμάζει. Υπάρχουν θέσεις που μένουν άγονες σε διάφορα μέρη και νοσοκομεία και αφορούν συγκεκριμένες ειδικότητες», απάντησε χαρακτηριστικά η κα Γκάγκα στο ερώτημα του κ.Κατρίνη που αφορούσε το άγονο της Ηλείας, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο με κάθε είδους κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών, που σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση.

Ακόμα, η αν. υπουργός αναγνώρισε το γεγονός ότι όλες οι προκηρύξεις των παθολόγων έχουν βγει άγονες, ωστόσο ανέφερε πως δε συμβαίνει το ίδιο και με άλλες ειδικότητες. Αναφορικά τη στελέχωση των νοσηλευτικών μονάδων της Ηλείας με νοσηλευτικό προσωπικό η κα Γκάγκα είπε ότι «φέραμε μόνιμο και νοσηλευτικό προσωπικό και υπάρχουν στον Πύργο, με βάση τα στοιχεία του περασμένου τριμήνου τριών, 6 Π.Ε., 134 Τ.Ε. και 114 Δ.Ε. , στην Αμαλιάδα 1 Π.Ε. , 43 Τ.Ε. και 29 Δ.Ε. , και στα Κρέστενα 6 Τ.Ε. και 13 Δ.Ε.. Άρα η  στελέχωση είναι υψηλή σε νοσηλευτικό προσωπικό στην Ηλεία, σε σχέση με άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας. Επίσης προκηρύσσουμε  23 θέσεις Τ.Ε. νοσηλευτικής και 14 Δ.Ε. νοσηλευτικής μόνιμου προσωπικού στην προκήρυξη που τρέχει με τον ΑΣΕΠ».

Μ. Κατρίνης: «Δραματική η κατάσταση σε όλες τις μονάδες υγείας του νομού Ηλείας»

Νωρίτερα στην ερώτησή του ο Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε ακόμα μια φορά τον κίνδυνο που υπάρχει για τους πολίτες της Ηλείας, αλλά και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ έθιξε και το ζήτημα της μη αντικατάστασης της θέσης του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, που όπως είπε χαρακτηριστικά «εδώ και 45 ημέρες τελεί χωρίς διοίκηση έχοντας πολύ σοβαρά και μεγάλα προβλήματα και λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο, την αυτοθυσία και την υψηλή αίσθηση καθήκοντος των εργαζομένων». Επίσης, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπεραμύνθηκε του αιτήματός του για την ένταξη της περιοχής σε ειδικό καθεστώς, λέγοντας ότι «παρατηρείται θεαματική αύξηση του ενδιαφέροντος για θέσεις σε νοσοκομεία που εντάχθηκαν στην Α’ Ζώνη άγονων και προβληματικών περιοχών, όπως η Κέρκυρα».

(EUROKINISSI)
Δ. Καλαματιανός: «Οι προκηρύξεις δεν έχουν αποτέλεσμα, γιατί δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα»

Στο μεταξύ και ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύσης Καλαματιανός στην ερώτηση του προς την κα Γκάγκα μίλησε για την τραγική κατάσταση στην οποία παραμένουν εδώ δύο χρόνια τα νοσοκομεία της Ηλείας,

Όπως είπε «λειτουργούν με έναν παθολόγο και έχουν αποχωρήσει τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από είκοσι γιατροί σε κρίσιμες ειδικότητες και ελάχιστοι έχουν αναπληρωθεί. Ο διοικητής έχει παυθεί και σχεδόν για δύο μήνες δεν έχει έρθει αντικαταστάτης, κινδυνεύει να μείνει η ΜΕΘ χωρίς κρίσιμες ειδικότητες γιατί ένας αναισθησιολόγος και ένας καρδιολόγος έχουν κάνει αίτηση για να πάνε σε νοσοκομεία της Πάτρας. Οι συμβάσεις λήγουν και δεν έχετε ανακοινώσει τίποτα. Οι προκηρύξεις δεν έχουν αποτέλεσμα, γιατί δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα και επιστημονικά εχέγγυα για να κάνουν τη δουλειά τους. Η κατάσταση είναι απελπιστική», ζητώντας να ενταχθούν όλες οι νοσηλευτικές μονάδες της Ηλείας σε ειδικό καθεστώς ως απάντηση σε αυτά τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες της Ηλείας.

Στην απάντησή της προς τον κ.Καλαματιανό για το ειδικό καθεστώς στο οποίο εντάχθηκαν Κέρκυρα και Ρόδος, η αν.υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες λόγω νησιωτικότητας και είπε ότι «το άγονο Α δεν είναι απάντηση για μεγάλες πόλεις που ανθούν. Πρέπει να υπάρχουν κίνητρα, οικονομικά, επιστημονικά, διασύνδεσης που μπορούν να κάνουν τα νοσοκομεία πόλο έλξης».

Οι δευτερολογίες

Κατά τη δευτερολογία του ο Μιχάλης Κατρίνης, αφού άφησε αιχμές για τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ από τις οποίες, όπως είπε, απουσίαζαν τα περιφερειακά νοσοκομεία, μίλησε για δύο Ελλάδες όπου «υπάρχουν τα νοσοκομεία της Αττικής με πληθώρα ιατρικού και επικουρικού προσωπικού και νοσοκομεία της περιφέρειας τα οποία δεν έχουν βασικές ειδικότητες» και ειδικά για το νοσοκομείο του Πύργου ο κ.Κατρίνης είπε ότι είναι πολύ χαμηλά στις προτιμήσεις των γιατρών, ζητώντας άμεση λύση που θα δοθεί μέσω της μετακίνησης προσωπικού από τα νοσοκομεία της Αττικής για 6 ή 12 μήνες και ως μια ενδιάμεση λύση.

Στη δευτερολογία του κ .Καλαματιανός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μοναδικό που έκανε ήταν να δώσει τη δυνατότητα στους γιατρούς να κάνουν αιτήσεις για να πηγαίνουν σε μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας ή της Αθήνας, χωρίς προηγουμένως να έχουν παρατηρηθεί από την προηγούμενη θέση. Επιπλέον, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ηλεία αυτή τη στιγμή βιώνει μια υγειονομική ερημοποίηση και η απάντηση της κυβέρνησης είναι να ανακυκλώνει την υγειονομική φτώχεια με μετακινήσεις γιατρών από γειτονικούς νομούς ή μεταφορά νοσηλευτικού προσωπικού που δεν είναι αξιοπρεπής υγειονομική διαχείριση που απαιτούν οι πολίτες της Ηλείας» με την κα Γκάγκα να απαντά ότι ακόμα και άγονη να γίνει η Ηλεία πάλι θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση άρα και χρόνος και ότι σύντομα θα νομοθετηθούν τα νέα κίνητρα με στόχο την καλή υγεία και την τόνωση των νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα.

Συμπερασματικά, η κα Γκάγκα επέμεινε στις απαντήσεις που είχε δώσει και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατά την τελευταία της επίσκεψη στην Ηλεία σχετικά με κίνητρα μέσα από νέο νομοσχέδιο για την προσέλκυση γιατρών και την στελέχωση των νοσηλευτικών μονάδων και τον μη ένταξη της Ηλείας σε ειδικό καθεστώς, προκαλώντας αντιδράσεις στον πολιτικό, και όχι μόνο κόσμο της Ηλείας, που βλέπει τα νοσοκομεία να λειτουργούν σε οριακές, αν όχι επικίνδυνες, καταστάσεις για τους ασθενείς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Όλη η επικαιρότητα