Ηλεία Πολιτική

Μίνα Γκάγκα: «Άμεση προτεραιότητά μας η στελέχωση του νοσοκομείου Πύργου»

Η κα Γκάγκα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου, τον εξοπλισμό αλλά και τη δουλεία των γιατρών και νοσηλευτών.
Ακούστε το άρθρο

Τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας και κατ’επέκταση της κυβέρνησης για την άμεση στελέχωση της Νοσηλευτικής Μονάδας του Πύργου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξέφρασε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας του Νομού Ηλείας η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Όπως και κατά την πρώτη επίσκεψη της στην Ηλεία τον περασμένο Ιανουάριο, έτσι και χθες, η κα Γκάγκα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου, τον εξοπλισμό αλλά και τη δουλεία των γιατρών και νοσηλευτών όλων των κλινικών, ενώ πραγματοποίησε δύο διαδοχικές συσκέψεις, παρουσία του διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ, Γιάννη Καρβέλη και επεσήμανε πως «μίλησα με όλους τους συναδέλφους εδώ και με τους γιατρούς και με τους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό και τους εκπροσώπους των γιατρών.

Συζητάμε λίγο τη στελέχωση του νοσοκομείου που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, είναι ένα μεγάλο νοσοκομείο με πολύ μεγάλες δυνατότητες, είναι μια περιοχή που αναπτύσσεται, είναι μια εύφορη περιοχή με κόσμο που μένει και αυξάνεται ουσιαστικά, έχει τουρισμό το καλοκαίρι, άρα σαφώς μας ενδιαφέρει να το στηρίξουμε. Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε και τα Επείγοντα και την καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου και τα χρόνια νοσήματα και αυτό κουβεντιάζουμε».

Όσον αφορά την στελέχωση του νοσοκομείου, ανέφερε πως έχουν ήδη έχουν προκηρυχθεί μόνιμες θέσεις γιατρών και η πλατφόρμα ανοίγει στις 12 Αυγούστου, ενώ τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τους νοσηλευτές και θα ανοίξει πλατφόρμα μέχρι το τέλος του μήνα και τα προσωρινά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Δεκέμβριο.

«Κάνουμε μετακινήσεις λόγω των ελλείψεων»

«Αυτή τη στιγμή που έχουμε κάποιες ελλείψεις, χρειάζεται να κάνουμε μετακινήσεις προσωπικού που τις κάνει ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ, γενικά όμως είμαστε σε μια πολύ στενή επαφή με όλους. Θέλουμε πραγματικά το νοσοκομείο αυτό να δουλέψει γιατί το χρειάζεται η περιοχή και ο νομός και είναι ένα στολίδι. Έχει και προσωπικό που το αγαπά και προσπαθεί πάρα πολύ. Δηλαδή έχει μια κλινική παθολογική που είναι νευραλγική που χρειάζεται προσωπικό, έχει ένα Νεφρολογικό τμήμα που δουλεύει πάρα πολύ καλά, όλα τα τμήματα δουλεύουν πολύ καλά. Προκηρύσσουμε θέσεις και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να έχουμε υποψήφιους για αυτές τις θέσεις ώστε να στελεχωθεί σύντομα» δήλωσε η κα Γκάγκα για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο του Πύργου.

Ωστόσο η αν.υπουργός φάνηκε πως δεν ήταν ενήμερη για την επιστροφή του προσωπικού από τον Πύργο στην Αμαλιάδα, αφού σε σχετική απάντηση υποστήριξε ότι «αυτό είναι κάτι που θα δω, θα πάω και στην Αμαλιάδα και θα το συζητήσω με τον κ.Καρβέλη. Εξακολουθεί η πρόθεση μας να είναι να στελεχωθεί πρώτα το Νοσοκομείο Πύργου».

«Οφείλουμε στους γιατρούς καλύτερους μισθούς»

Ερωτηθείσα για το ποιά κίνητρα πρέπει να δοθούν στους γιατρούς ώστε να στελεχωθεί το νοσοκομείο, η κα Γκάγκα απάντησε ότι «τα βλέπουμε, το κοιτάμε και θέλουμε πραγματικά γιατί οφείλουμε στους γιατρούς καλύτερους μισθούς, δίνουμε και αλλά κίνητρα στους γιατρούς έχουμε πει ότι ανοίγουμε απογευματινά ιατρεία ανοίγουμε γενικά τη δυνατότητα του επαγγέλματος αλλά πραγματικά θεωρούμε ότι χρειάζεται μια αύξηση και το κοιτάμε σε κεντρικό επίπεδο με τον πρωθυπουργό.

Όπως ξέρετε όμως είμαστε και σε μια πολύ δύσκολη χρονιά δημοσιονομικά, γιατί έχουμε μια τεράστια παγκόσμια ενεργειακή κρίση η οποία απορροφά ένα πάρα πολύ  μεγάλο δημοσιονομικό μέρος. Και αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι. Ούτε θέλουμε να στερήσουμε τη συνδρομή που δίνει το ελληνικό δημόσιο για τους λογαριασμούς ρεύματος. Αρά πάμε όλοι μαζί για το καλό όλων μας».

«Η αξιολόγηση για τον κ.Χριστόπουλο δεν ήταν καλή»

Αναφορικά με την απομάκρυνση του Χρήστου Χριστόπουλου από τη θέση του  πλέον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, η Μίνα Γκάγκα είπε πως ήταν θέμα αξιολόγησης του υπουργείου. «Γίνεται μια αξιολόγηση στους διοικητές, η οποία για τον κ. Χριστόπουλο, όπως και για άλλους δεν ήταν καλή.  Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό και νευραλγικό κομμάτι για τα νοσοκομεία μια διοίκηση που έχει καλή αξιολόγηση. Αυτός ήταν ο λόγος της αλλαγής. Υπάρχει ομάδα τριών ατόμων που ελέγχει διοικητικές ικανότητες, την ασφάλεια του προσωπικού, τη λειτουργία του νοσοκομείου, γίνεται μια βαθμολόγηση από διαφορά μέρη και υπάρχει μια πενταμελής επιτροπή που εξετάζει τα αποτελέσματα.. Αυτή είναι η διαδικασία».

Σχετικά με το μέλλον του προσωπικού που προσλήφθηκε στο νοσοκομείο λόγω της έκτακτης ανάγκης του κορωνοϊού, η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν συζητήσεις ώστε να παραταθούν οι συμβάσεις τους που λήγουν το Δεκέμβριο.

Υπόμνημα από το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου

Υπόμνημα με τα αιτήματα των εργαζομένων του νοσοκομείου παρέδωσε στην κα Γκάγκα ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Γεωργίου, στο οποίο αναφέρονται μεταξύ άλλων οι ελλείψεις της νοσηλευτικής μονάδας και οι άμεση ανάγκη για πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε συγκεκριμένες κλινικές, όπως η Παθολογική, η Ψυχιατρική και ο Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Ακόμα, ο Σύλλογος διεκδικεί την πλήρη ανάπτυξη της οφθαλμολογικής κλινικής και τονίζει ότι ουσιαστική η  θέσπιση κινήτρων είναι ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως άγονη.

Όλη η επικαιρότητα