Ηλεία Υγεία

«Μείνετε στο σπίτι και όχι πανικός» – Τι λένε οι πνευμονολόγοι του Πύργου για τον κορωνοϊό

Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες κάθε μέρα τα τηλέφωνα στα ιατρεία για συμβουλές σχετικά με τον ιό

Το «ξέσπασμα» του κορωνοϊού έχει αλλάξει τα πάντα όσον αφορά την καθημερινότητα όλων των Ελλήνων και φυσικά και των Ηλείων.

Έχει περιορίσει όλες τις μετακινήσεις, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, έχουν κλείσει τα σχολεία, κατεβάζουν ρολά οι εμπορικές επιχειρήσεις και γενικά η χώρα μας και όλος ο κόσμος βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση, πολεμώντας με έναν … αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό.

Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και την μεγάλη προσπάθειά της πολιτείας να καταφέρει να ελέγξει αυτόν τον «ύπουλο» ιό και να περιορίσει τα κρούσματα έτσι ώστε να μην «γονατίσει» το Ιατρικό σύστημα της χώρας μας.

Η εφημερίδα «Πατρίς» επικοινώνησε με τους πνευμονολόγους του Πύργου και τους ζήτησε την άποψή τους για το τι πρέπει να κάνουν όλοι οι πολίτες, είτε έχουν συμπτώματα, είτε όχι και αυτό που μας τόνισαν όλοι ανεξαιρέτως, είναι ότι πρέπει πρώτα απ’ όλα να τηρούν όλοι τους κανόνες υγιεινής και φυσικά οι ευπαθείς ομάδες να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους, έτσι ώστε να μπορέσει να περιοριστεί αυτή η ασθένεια. Επιπλέον ζήτησαν να μην υπάρξει πανικός, αφού αυτό θα είναι ότι το χειρότερο μπορεί να συμβεί.

Γεώργιος Νικολακόπουλος πνευμονολόγος

«Τα τηλέφωνα στο ιατρείο μου τις τελευταίες μέρες είναι πάρα πολλά. Με παίρνουν συνεχώς και με ρωτάνε για τον ιό, και αυτό που έχω να πω είναι ότι θα πρέπει όλες οι ευπαθείς ομάδες να μείνουν μέσα στο σπίτι τους και να τηρούν ευλαβικά όλες τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί. Φυσικά θα πρέπει να παίρνουνε και τα κατάλληλα μέτρα για την ατομική τους υγιεινή. Όταν έχουν συμπτώματα θα πρέπει πρώτα να παίρνουν ένα τηλέφωνο το γιατρό τους και μετά να έρχονται στο ιατρείο, πάντα με ραντεβού. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όλοι μας».

Αγλαΐα Σκούτα πνευμονολόγος

«Καταρχήν δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Η κατάσταση σίγουρα είναι δύσκολη και θα πρέπει όλες οι ευπαθείς ομάδες να μένουν σπίτι τους και να προσέχουν πάρα πολύ. Να παίρνουν τα φάρμακά τους και γενικά να μην εκτίθενται σε κινδύνους. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τα παιδιά. Πρέπει όλοι να ακολουθούμε τις οδηγίες που έχουν δοθεί για να μπορέσουμε να περιορίσουμε αυτό τον ιό. Τα κρούσματα στην Ελλάδα  είναι πολλά περισσότερα από αυτά τα οποία ανακοινώνονται, διότι είναι πολλοί αυτοί που νοσούν και δεν το ξέρουν και δεν εξετάζονται αιματολογικά. Όσοι έχουν πρόβλημα αναπνευστικό θα πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους και γενικά να κάνουν αυτό το οποίο λένε οι γιατροί τους. Τα τηλέφωνα είναι πάρα πολλά και σε μένα, αφού ο κόσμος θέλει να ενημερωθεί για τα συμπτώματα του ιού. Και σίγουρα υπάρχει ένας δικαιολογημένος φόβος, αν και δεν πρέπει να υπάρχει πανικός».

Γεώργιος Τσαρούχης πνευμονολόγος

«Σίγουρα μετά τα τελευταία γεγονότα και την εξάπλωση των κρουσμάτων του ιού, καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο για να μπορέσει να πληροφορηθεί για αυτό τον ιό. Τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά τις τελευταίες μέρες, αφού είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι με παίρνουν τηλέφωνο. Όμως ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί, δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος πανικός, αλλά θα πρέπει φυσικά να υπάρχει πολύ μεγάλη προσοχή. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι 60 με 80% των ανθρώπων θα μολυνθούν με αυτόν τον ιό, οπότε θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και εδώ θέλω να τονίσω ότι όποιοι έρχονται στο ιατρείο μου θα πρέπει να φοράνε μάσκα και γάντια για την δική τους προσωπική υγιεινή. Είναι μεγάλο σίγουρα το θέμα, αλλά καλούμαστε να το ξεπεράσουμε. Όσοι έχουν πρόβλημα θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στους πνευμονολόγους τους για να πάρουν και τις κατάλληλες οδηγίες».

Όλη η επικαιρότητα