Ηλεία

Μίνθη: Aναβίωσε το στυγερό έγκλημα-«Έσπασαν»τα ισόβια

Με την αναγνώριση ελαφρυντικού για τον 48χρονο

Σκηνές από τον Απρίλη του 2012 ξετυλίχτηκαν και ζωντάνεψαν την περασμένη Δευτέρα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας, αναφορικά με ένα αποτρόπαιο έγκλημα που διαπράχθηκε στις 18 Απρίλη του 2012 στην Μίνθη του Δήμου Ζαχάρως από δυο Αλβανούς υπηκόους, έναν 48χρονο που διέμενε και εργαζόταν μόνιμα στην περιοχή και έναν 28χρονο τον οποίο απασχολούσε ο πρώτος στην κοπή καυσοξύλων.

Οι δυο δράστες πίστευαν ότι ένας 85χρονος, ο  Παναγιώτης Παναγούλιας που ζούσε σε μια μοναχική οικία στην περιοχή, είχε φυλαγμένο μέσα σε αυτή ένα μεγάλο χρηματικό ποσόν. Κατόπιν αυτού πήραν την απόφαση να τον ληστέψουν.

Έτσι τη νύχτα 17 προς 18 Απρίλη 2012 εισέβαλαν στην οικία του και του ζήτησαν με βίαιο τρόπο να τους υποδείξει που βρίσκονταν τα χρήματα. Ο ηλικιωμένος αντέδρασε, με αποτέλεσμα οι δυο άντρες να τον χτυπήσουν βάναυσα σε πολλά σημεία του σώματός του και στην συνέχεια να τον σύρουν 150μ. μακριά από την οικία του, να του δέσουν τα χέρια και τα πόδια και να τον φιμώσουν για να μην ακούγονται οι κραυγές του. Στην συνέχεια έψαξαν εξονυχιστικά την οικία του και βρήκαν κρυμμένα 1.800€ τα οποία και μοιράστηκαν. Ο άτυχος ηλικιωμένος παρέμεινε δεμένος και φιμωμένος όλη την νύχτα στο σημείο που τον εγκατέλειψαν όπου και άφησε την τελευταία του πνοή λόγω των βαριών χτυπημάτων που είχε δεχθεί , αλλά και της μεγάλης βροχόπτωσης και της παγωνιάς που επικρατούσαν εκείνο το βράδυ.

Δύο μέρες μετά το θάνατο του Παναγιώτη Παναγούλια συνελήφθησαν οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του

Την υπόθεση εξιχνίασε ταχύτατα το Τμήμα Ασφαλείας Πύργου, άνδρες του οποίου συνέλαβαν τον μεν 48χρονο στη Ζαχάρω, τον δε 28χρονο στο Βραχάτι Κορινθίας, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για την Αλβανία προκειμένου να διαφύγει.

Σε πρώτο βαθμό το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αιγίου που δίκασε την υπόθεση, επέβαλε και στους δύο δράστες την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία από πρόθεση και ακόμη κάθειρξη 10 ετών για τη ληστεία που χαρακτηρίστηκε «ως ιδιαίτερης σκληρότητας».

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας που δίκασε την έφεση των δραστών, εξέδωσε την ίδια απόφαση για τον 28χρονο δράστη απορρίπτοντας όλα τα ελαφρυντικά που εζήτησε, ενώ για τον 48χρονο δέχτηκε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς που επέδειξε μέσα στις φυλακές και «έσπασε» τα ισόβια, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 17 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι σε συνδυασμό με τα ημερομίσθια που έχει πραγματοποιήσει θα αφεθεί ελεύθερος εντός των ημερών.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Συνήγορος υπεράσπισης 48χρονου

«Έχει μετανοήσει για την πράξη του και ετοιμάζεται για την ομαλή και αρμονική ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο»

Ο συνήγορος του 48χρονου, δικηγόρος Πύργου κ. Θοδωρής Αντωνόπουλος, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» τα εξής: «Εγώ και ο συνεργάτης μου, δικηγόρος Πύργου κ. Παναγιώτης (Τάκης) Βασιλόπουλος εργαστήκαμε πολύ και επικεντρωθήκαμε από την αρχή πάνω στο ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα από την τέλεση της πράξης που προβλέπεται στο άρθρο 84 παρ. 2 εδ. ε’ του νέου Π.Κ., που για πρώτη φορά δέχεται ότι το ελαφρυντικό αυτό μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και σε κρατούμενους, σε αντίθεση με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα.

Συγκεντρώσαμε την πρόσφατη νομολογία, οργανώσαμε έναν πλήρη φάκελο με τις δραστηριότητες του εντολέα μου μέσα στη φυλακή και έτσι «κερδίσαμε» το ελαφρυντικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εντολέας μου τελείωσε μέσα στη φυλακή το Γυμνάσιο και το Λύκειο, έλαβε μέρος σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια και τελικά κατόρθωσε να γραφτεί μετά από εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όπου σπουδάζει χρηματοοικονομικά – λογιστικά. Έχει μετανοήσει για την πράξη του και ετοιμάζεται για την ομαλή και αρμονική ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο. Για τον λόγο αυτό εκφράζω την ικανοποίησή μου για το αίσιο αποτέλεσμα αυτής της δίκης ως προς αυτόν».

Όλη η επικαιρότητα