WEB tv Ηλεία

Μήνυμα ενότητας – συσπείρωσης για την υγεία μας – Συνάντηση Αντωνακόπουλου και φορέων του Πύργου για τους γιατρούς

Οι φορείς έθεσαν για ακόμα μια φορά προς την κα Γκάγκα το ζήτημα της ένταξης της Ηλείας σε άγονη και προβληματική περιοχή της Ά ζώνης, το οποίο απέρριψε ξανά, καθώς όπως είπε η αντίστοιχη ενέργεια στην Κέρκυρα δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ακούστε το άρθρο

Γιατρούς με μετακινήσεις, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, υποσχέθηκε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο με το Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπου φορέων του νομού Ηλείας.

Οι φορείς έθεσαν για ακόμα μια φορά προς την κα Γκάγκα το ζήτημα της ένταξης της Ηλείας σε άγονη και προβληματική περιοχή της Ά ζώνης, το οποίο απέρριψε ξανά, καθώς όπως είπε η αντίστοιχη ενέργεια στην Κέρκυρα δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ακόμα, από την πλευρά των φορέων τονίστηκε η αναγκαιότητα της εξεύρεσης άμεσης λύσης, καθώς όπως ειπώθηκε, η λειτουργία του νοσοκομείου είναι πλέον επισφαλής, καθώς δε γίνεται ολόκληρος ο νομός να εξυπηρετείται από έναν και μόνο παθολόγο γιατρό.

Στη σύσκεψη με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, εκτός του κ. Αντωνακόπουλου, συμμετείχε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διονύσης Καλαματιανός, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας και επικεφαλής της  μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Πύργου Κώστας Νικολούτσος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μπορούμε» Στάθης Καννής, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πύργος-Έργο Πολιτών» Αντώνης Καράμπελας, ο επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης «Αναγένεσις» Χάρης Μιχαλακόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου Γιάννης Γεωργίου.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, αλλά και αντιπροσωπεία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας.

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Πρέπει να γίνουν άμεσα τις επόμενες ημέρες κινήσεις»

«Το αίτημά μας όσον αφορά την άγονη ζώνη Α’ που προτείνουμε να ενταχθεί το νοσοκομείο μας ήταν αρνητικό. Είπαμε να βρούμε πράξεις διοικητισμού με μετακινήσεις γιατρών, όπως προβλέπουν οι νέοι νόμοι, δηλαδή όπως έπραξαν το καλοκαίρι και έστελναν γιατρούς στα νησιά με μπόνους 1.500 ευρώ αφορολόγητα και να στείλουν τουλάχιστον έτσι δύο παθολόγους. Ακόμα, υπενθυμίσαμε ότι έχουμε δύο στρατιωτικές μονάδες στην Ηλεία, την ΣΕΤΤΗΛ και την 117 Πτέρυγα Μάχης, όπου μπορεί να στείλει γιατρούς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αυτό που δε μπορούν να κάνουν είναι να μένουν παρατηρητές στο φαινόμενο. Πρέπει να γίνουν άμεσα τις επόμενες ημέρες κινήσεις. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά δε θα έχουμε παθολόγους στο νοσοκομείο του Πύργου, σε μια περίοδο που αυξάνεται η νοσηρότητα των παθολογικών περιστατικών, τα πράγματα θα γίνουν τραγικά.  Η αναπληρώτρια υπουργός μας είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα αναλάβει πρωτοβουλίες. Εμείς θα παρακολουθούμε από κοντά και με απαίτηση τις εξελίξεις. Υπενθυμίσαμε ότι ως Δήμος Πύργου καλύπτουμε τις δαπάνες διαμονής και σίτισης των γιατρών που θα στείλουν στην Ηλεία.  Πρέπει να κορυφώσουμε αυτή τη γνήσια αγωνιστική, καθολική προσπάθεια, έτσι όπως παρουσιάστηκε σήμερα (σ.σ. χθες).

Διονύσης Καλαματιανός: «Η έλλειψη σε γιατρούς είναι τραγική»

«Η υγειονομική ερήμωση του τόπου μας είναι δεδομένη. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η έλλειψη σε γιατρούς είναι τραγική. Είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσες κινήσεις. Βρισκόμαστε στο ‘’και πέντε’’ όχι στο ‘’παρά πέντε’’. Ειδικά στο ζήτημα των γιατρών πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχει κάνει αυτά που πρέπει για να αντιμετωπίσει έστω μια στοιχειώδη ευθύνη αυτά τα ζητήματα. Πρέπει οπωσδήποτε η Ηλεία να ενταχθεί στην άγονα ζώνη Α’ ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα στους γιατρούς για να έρθουν στον τόπο μας, να μείνουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να μπορέσουμε να έχουμε μια αξιοπρεπή περίθαλψη για όλους τους πολίτες της Ηλείας».

Χρήστος Γιαννικούλης: «Οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς από άλλες περιοχές»

«Ως Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας συμμετείχαμε και εμείς στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας για το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας. Θέσαμε το πάγιο αίτημα που είναι όχι μόνο του συλλόγου, αλλά όλης της κοινωνίας και των φορέων, περί ένταξης της περιοχής μας στην κατηγορία άγονη τύπου Α’ ώστε να δοθούν κίνητρα για να στελεχωθεί με ιατρικό προσωπικό. Δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την ανταπόκριση που θα έχει αυτό το αίτημα. Εναλλακτικά προτείναμε και άλλους τρόπους κάλυψης του κενού, έστω μεταβατικά, μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη λύση, όπως το να χορηγηθούν οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς του Ε.Σ.Υ. άλλων περιοχών που δεν έχουν ελλείψεις και να δεχθούν μια μετακίνηση προς το Γ.Ν. Ηλείας ώστε προσωρινά να καλυφθούν τα κενά με γιατρούς που θα είναι για αρκετό καιρό και δε θα αλλάζουν κάθε μέρα».

Γιάννης Αργυρόπουλος:  «Το νοσοκομείο να στελεχωθεί άμεσα»

«Πήραμε κάποιες απαντήσεις, όχι όμως όσον αφορά το βασικό μας αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή ως άγονη. Η κα Γκάγκα έδωσε κάποιες διαβεβαιώσεις, όπως ότι σύντομα θα έρθουν γιατροί, έστω με κάποιες διοικητικές παρεμβάσεις. Είμαστε εδώ για να δούμε αν θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις. Το σίγουρο είναι ότι το νοσοκομείο πρέπει άμεσα να στελεχωθεί».

Κώστας Νικολούτσος: «Πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση»

«Μαζί με το αίτημα που διαπιστώνουμε, θέλω να εξάρω την σοβαρή της ενασχόληση και εγώ προσβλέπω στη βοήθεια της κας Γκάγκα. Είναι ένα θέμα περίπλοκο, που δεν αφορά μόνο την Ηλεία, όμως σε εμάς λαμβάνει μια ιδιαίτερη διάσταση. Έχουμε ένα εξαιρετικό νοσοκομείο, που διαθέτει εξαιρετικές κλινικές και μια κλινική, στην οποία στηρίζονται όλες οι υπόλοιπες, η οποία υπολειτουργεί. Αυτός είναι ένας παραλογισμός. Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση που είχαμε από την υπουργό και πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση

Στάθης Καννής: «Το θέμα έχει φτάσει στο έπακρο»

«Η ενότητα και η σύμπνοια του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου καταδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα της παροχής υγείας στους συμπολίτες μας. Το θέμα έχει φτάσει στο έπακρο. Ένας γιατρός παθολόγος καλείται να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά της παθολογικής κλινικής του Πύργου και ολόκληρου του νομού Ηλείας.  Η κα Γκάγκα φάνηκε αισιόδοξη ότι μεσα στο πλαίσιο λειτουργίας του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου, με την παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς, θα μπορέσει να καλυφθούν τα κενά της παθολογικής

Αντώνης Καράμπελας: «Διαπιστώσαμε την αναλγησία του κεντρικού κράτους»

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε την αναλγησία του κεντρικού κράτους προς την περιφέρεια, προς το νομός μας, προς το δήμο μας. Κάτι το συγκεκριμένο δεν αποκομίσαμε από τη συνάντησή μας με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας. Θέλω να πιστεύω ότι οι περαιτέρω ενέργειές μας θα είναι πιο αποφασιστικές διότι με τον τρόπο που κινούμεθα δε θα έχουμε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Γιάννης Γεωργίου: «Επιμένουμε στην ένταξη της άγονης ζώνης»

«Θέσαμε για ακόμα μια φορά το άγονο της περιοχής. Το απέρριψε γιατί μας είπε ότι δε δούλεψε στην Κέρκυρα, άρα δε θα δουλέψει και σε εμάς. Εμείς επιμένουμε σε αυτό. Μας είπε επίσης ότι δε θέλει να φέρει γιατρούς που θα ξαναφύγουν. Εμείς απαντήσαμε ότι μπορούμε να χτίσουμε έναν κορμό στον οποίο μετά κάποιοι μπορούν να μείνουν ώστε το νοσοκομείο να συνεχίσει να υπάρχει αυτοδύναμο και αυτοτελές».

Όλη η επικαιρότητα