Ηλεία Πολιτική

Μήνυμα Κώστα Τζαβάρα προς αγωνιστικά εύφλεκτους τοπικούς άρχοντες και επαναστατικά ανυπόμονους βουλευτές

Ακούστε το άρθρο

ΘΕΜΑ: Η υποτιθέμενη «κατάργηση» του ΤΕΦΑΑ Πύργου

Εδώ και αρκετό καιρό, στην περιοχή του Πύργου παρατηρείται μια αφύσικη πολιτική νευρικότητα των νέων τοπικών αρχόντων,που προβάλλειπρος πάσα κατεύθυνση την αγωνία για μια γρήγορη και αποτελεσματική επίλυση σημαντικών αναπτυξιακών προβλημάτων της περιοχής, που δυστυχώς βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, εξαιτίας εγκληματικών λαθών της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου και μόλις από προχθές η θρυλούμενη«κατάργηση» της σχολής ΤΕΦΑΑ Πύργου.

Ευθύς εξαρχής δηλώνω ότι και για τα δύο αυτά ζωτικής σημασίας αιτήματατης Ηλείας έχω αγωνιστεί διαχρονικά, όταν έπρεπε και όπου έπρεπε, την κρίσιμη πάντοτε στιγμή (δηλαδήτότε που λαμβάνονταν οι αποφάσεις) και όχι κατόπιν εορτής, όπως εκ του ασφαλούς συνηθίζουν να κάνουν κάποιοι. Θα εξακολουθώ δε, να αγωνίζομαι, διεκδικώντας λύσεις για τα σημαντικά προβλήματα του νομού, με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που κρίνω ότι χρειάζεται κάθε φορά, για να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου απέναντι σε αυτούς που με εξέλεξαν βουλευτή Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία για έβδομη συνεχή φορά, χωρίς να αισθάνομαι την ανάγκη να παριστάνω τον συνοδό δημάρχων ή άλλων φορέων μόνο για τη χαρά της φωτογραφικής απαθάνατισής μου στο κατώφλι υπουργικών γραφείων ή τον ντελιβεράπαροχής υπουργικών διευκολύνσεων προς τους φορείς του νομού Ηλείας.Δεν υποτιμώ κανέναν από όσους μετέρχονται τέτοια μέσα, αλλά προσωπικά δεν με εκφράζουν.

Θεωρώ όμως, παράλληλα, υποχρέωσή μου να προστατεύω τους πολίτες του τόπου μου από τον  κίνδυνο εξαπάτησης που προκαλούνπαραπλανητικές κινητοποιήσεις που τελικά εκ του αποτελέσματος κάθε φορά αποδεικνύεται ότι δεν είχαν άλλο στόχο από την ηρωοποίηση του εμπνευστή τους και των «προθύμων» περιστασιακών συμμάχων του.

Φοβούμαι ότι το ίδιο συνέβηκαιμε τη συνάθροιση του Σαββάτου στο δημαρχείο του Πύργου. Εκεί όπου δημοτικοί και κοινοβουλευτικοί παράγοντες του νομού διαπίστωσαν ομοθυμαδόν και με κοινή την αγανάκτησή τους την…αδικία (!) που διέπραξε εις βάρος του Πύργου η σημερινή υπουργός Παιδείας. Αποφάσισε τάχα, όπως ειπώθηκε, την κατάργηση του τμήματος ΤΕΦΑΑ Πύργου, που ίδρυσε με τον Ν.4610/2019 ο τέως Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Γαβρόγλου προεκλογικά.

Άραγε όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη σύσκεψη δεν όφειλαν, προτού καταδικάσουν την Υπουργό, να ερευνήσουν εάν το τμήμα ΤΕΦΑΑ Πύργου μπορούσε να λειτουργήσει κατά την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 με βάση μόνο τους ορισμούς του νόμου Γαβρόγλου; Ειδικότερα, δεν έπρεπε να ρίξουν μια ματιά στις διατάξεις των άρθρων 36 παρ. 3 και 55 του νόμου Γαβρόγλου που ορίζει ότι: «Η ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων που ιδρύονται με το παρόν και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019 2020, με εξαίρεση τα Τμήματα […] Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού [Πύργου] […], η έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας των οποίων καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις τριάντα (30) Απριλίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της ακαδημαϊκής τους λειτουργίας. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου είναι αποκλειστική.»; Κατ’ εξαίρεση όμως και μόνο για την πρώτη χρονιά λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ η ως άνω απόφαση της Συγκλήτου, έπρεπε να έχει εκδοθεί το αργότερο μέχρι 31.7.2019 (α. 55 παρ. 13 του Ν. 4610/2019).

Επομένως, εφόσον μέχρι 31 Ιουλίου 2019 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών δεν εξέδωσε την απαιτούμενη για την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος ΤΕΦΑΑ Πύργου ως άνω απόφασής της,ήταν βέβαιη η μη λειτουργία του Τμήματος ΤΕΦΑΑ Πύργου για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε απόφαση της Υπουργού Παιδείας καςΚεραμέως.

Αν είχαν υποβληθεί στον κόπο να ρίξουν μια ματιά στο νόμο Γαβρόγλου, τόσο οι δημοτικοί άρχοντες του Πύργου, όσο και οι συμπαραστάτες βουλευτές Καλαματιανός (ΣΥΡΙΖΑ) και Κατρίνης (ΚΙΝΑΛ) θα είχαν αντιληφθεί ότι η κα Κεραμέως δεν κατήργησε το ΤΕΦΑΑ Πύργου, αλλά ήταν υποχρεωμένη να αναστείλει τη λειτουργία του ύστερα από την παράλειψη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών να εκδώσει την απαιτούμενη από το νόμο Γαβρόγλου απόφασή της για έναρξη λειτουργίας του τμήματος αυτού κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021.

Εάν λοιπόν όλοι αυτοί είχαν χρησιμοποιήσει περισσότερο το μυαλό τους και λιγότερο την αφύσικη αγανάκτησή τους, θα είχαν διαπιστώσει μετά βεβαιώτητος τα εξής: α) ότι ο κ. Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4610/2019 δεν ίδρυσε το ΤΕΦΑΑ Πύργου για να λειτουργήσει στην πραγματικότητα το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 αλλά για να υπάρχει μόνο στα χαρτιά και να το επικαλούνται οι βουλευτές κ. κ.  Καλαματιανός και Κατρίνης για εντυπωσιοθυρία και μόνο, β) η απόφαση για λειτουργία του ΤΕΦΑΑ δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Υπουργού Παιδείας καςΚεραμέως με βάση το νόμο Γαβρόγλου, γ) το αν θα λειτουργήσει ή δεν θα λειτουργήσει το Τμήμα ΤΕΦΑΑ Πύργου το αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με βάση το νόμο Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ).

Διερωτώμαι και απορώ προς τι η κατανάλωση τόσο δυσανάλογα ηχηρών αγωνιστικών εκφράσεων, δηλώσεων και ψηφισμάτων εναντίον της κας Κεραμέως, τη στιγμή μάλιστα που αυτό το οποίο προτίθεται να κάνει η Υπουργός Παιδείας, δηλαδή να αναστείλει και όχι να καταργήσει το ΤΕΦΑΑ Πύργου έως ότου η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών πάρει απόφαση για τη λειτουργία του, είναι αυτό που επιβάλλει ο νόμος Γαβρόγλου, ο νόμος που υποτίθεται ότι ίδρυσε στον Πύργο ένα Τμήμα ΤΕΦΑΑ και εξαφάνισε από τον Πύργο ένα επιτυχημένο Τμήμα ΤΕΙ για την Διοίκηση και Διαχείριση Πολιτισμικών Μονάδων που είχε φτάσει να έχει προσελκύσει πάνω από 500 φοιτητές. Για το τελευταίο αυτό ζήτημα κανείς δεν βρήκε να πει μια λέξη γιατί προφανώς κανένας με τον πολιτικό πολιτισμό στον οποίον αναφέρεται δεν είναι διατεθειμένος να αναγνωρίσει ότι τα έτη 2012 και 2013 υπουργός Πολιτισμού υπήρξε ένας Πυργιώτης πουαγωνίστηκε να ματαιώσει τα σχέδια του προγράμματος «ΑΘΗΝΑ» για το ΤΕΙ Πύργου που πρόβλεπαν την κατάργησή του και πέτυχε να ιδρύσει αντ’ αυτής δύο νέα ελκυστικά τμήματα στον Πύργο με γνωστικά αντικείμενα που αφορούσαν τη Διοίκηση και τη Διαχείριση Πολιτισμικών Μονάδων και τη Μουσειολογία που ήδη έχει μετατραπεί σε Πανεπιστημιακό Τμήμα.

 

Όλη η επικαιρότητα