Πολιτική

Το μήνυμα Πατούλη προς την κυβέρνηση στη χθεσινή συγκέντρωση της ΠΕΔ στην Πάτρα

o-proedros-tis-kentrikis-enosis-dimon-elladas-g-patoulis.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση πως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας είναι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης από την Πάτρα, στο πλαίσιο του κύκλου ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, με αφορμή τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στον Καλλικράτη.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αντικείμενο την ενημέρωση των πολιτών για τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι το μοντέλο του συγκεντρωτικού κράτους είναι η βασική αιτία για τα 8 χρόνια κρίσης που βιώνει η χώρα τα οποία, όπως ανέφερε, οδήγησαν σε παρατεταμένη παρακμή, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει επιτέλους η χώρα να περάσει στο μοντέλο της τοπικής ανάπτυξης μέσω της οποίας θα επιτευχθεί ο στόχος της εθνικής ανάπτυξης».

Επίσης στην εισήγηση του στην κοινή Συνέλευση των ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων που ακολούθησε και στην οποία συμμετείχαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι δημάρχων από την Ηλεία, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών «να ανοίξει τα χαρτιά του» σε δημόσιο διάλογο προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τις κυβερνητικές θέσεις επί της διοικητικής μεταρρύθμισης. Ειδικότερα διαμήνυσε πως η Αυτοδιοίκηση δεν θα επιτρέψει να περάσει η μεταρρύθμιση «νύχτα» και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους Δήμους.

«Ο κ. Σκουρλέτης έχει ιστορική ευθύνη να ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας αλλά και την ιστορική ευκαιρία να συμβάλλει στην ώθηση της χώρας προς τα μπρος» σημείωσε και υπογράμμισε πως «όσοι οραματίζονται τη διάλυση της Αυτοδιοίκησης και τους Δημάρχους σε αφωνία θα διαψευστούν πανηγυρικά».

Σε κάθε περίπτωση, όπως προανήγγειλε, οι οριστικές αποφάσεις για τους τρόπους αντίδρασης από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού θα ληφθούν κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί αρχές Απριλίου στην Αθήνα.

Στην συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, συμμετείχαν από την Ηλεία οι δήμαρχοι, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ναμπίλ Μοράντ, Πηνειού, Αλέξης Καστρινός και Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και από την πλευρά του δήμου Πύργου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δημήτρης Μεσσαλάς, η αντιδήμαρχος, Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠ Α.Ε. – ΟΤΑ, Νίκος Λουμιώτης και ο δημοτικός σύμβουλος, Θεόδωρος Κανελλόπουλος. Επίσης συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Πηνειού, Διονύσης Γεωργόπουλος και, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης των δήμων, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Αθανασία Κουσκουρή, Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Αηδόνης, Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης και Πηνειού, Σοφία Μαρινοπούλου. Τέλος οι δημοτικοί σύμβουλοι, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Παναγιώτης Καραντώνης και Ήλιδας, Σπύρος Τζουλέκης.

Όλη η επικαιρότητα