Ελλάδα Οικονομία

Μοιράζουν ήδη το πλεόνασμα: Ποια αντίμετρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν

Το παιχνίδι των παροχών, με αφορμή την ανακοίνωση υψηλού πλεονάσματος για το 2017, παίζει η κυβέρνηση. Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή της πανηγυρίζει για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τονίζοντας: «Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο».

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προαναγγέλλει παροχές που σχετίζονται με τα λεγόμενα «αντίμετρα» που είχαν ψηφιστεί τον Μάιο του 2017, μαζί με τα σκληρά μέτρα που περιελάμβαναν τόσο τις περικοπές στις συντάξεις από το 2019 όσο και τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020, εκτός κι αν επιμείνει το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση, το πλεόνασμα κοντά στα 8 δις ευρώ που ανακοινώθηκε, επιτρέπει στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την τρόικα ποια από τα ήδη ψηφισμένα μέτρα θα μπορούσε να εφαρμόσει για να ανακουφίσει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων», το ρεσιτάλ των παροχών ξεκίνησε το υπουργείο Εργασίας. Τις τελευταίες ημέρες υποσχέθηκαν:

1. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ: Πρόκειται για αναδρομικά ψίχουλα της τάξης των 55 εκατ. ευρώ που θα επιστραφούν σε 200.000 συνταξιούχους οι οποίοι έλαβαν λανθασμένη παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Η – ορθή – αναπροσαρμογή της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ αναμένεται να γίνει από τον Ιούνιο και μετά. Πάντως τονίζεται ότι την αναδρομική επιστροφή εισφορών δικαιούνται μόνο το 16% των συνταξιούχων του επικουρικού υπερταμείου (ΕΤΕΑΕΠ).

2. ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΡΩΗΝ ΟΕΚ: Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2018 έχουν περιθώριο να υποβάλουν αίτηση οι 82.000 δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση, που μεταξύ άλλων προβλέπει:

– Διαγραφή οφειλών, όσων το συνολικό χρέος είναι μέχρι 6.000 ευρώ, που αφορά 42.000 από τους 82.000 δανειολήπτες.

– Διαγραφή υπόλοιπων οφειλών για όσους έχουν καταβάλει ήδη το 60%.

– Διαγραφή τόκων κεφαλαίου και υπερημερίας που δεν έχουν εισπραχθεί.

3. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΩΝ: Το υπουργείο Εργασίας προωθεί ρύθμιση με την οποία θα απαλλαγούν από τις οφειλές που έχουν κυρίως προς το πρώην ΤΕΒΕ οι ασφαλισμένοι διαφόρων κατηγοριών οι οποίοι εκτός από τις εισφορές που πλήρωναν στο δικό τους Ταμείο (για παράδειγμα, δημοσιογράφοι ή αγρότες) πλήρωναν ή χρεώνονταν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως βεβαιωμένες οφειλές.

4. ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων συντάξεων έως τον Αύγουστο υπόσχεται τώρα το υπουργείο Εργασίας, στόχος ο οποίος εκτιμάται ως ανέφικτος.

5. ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Μειώσεις στα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία. Στο επίκεντρο της προωθούμενης αλλαγής βρίσκεται η σύνδεση του ύψους του προστίμου με την πρόσληψη του εργαζομένου που ήταν αδήλωτος και η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ αυτού.

6. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ: Επανεξέταση διατάξεων για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας οι οποίες έχουν μειωθεί έως και 60% (εξαγγελία Αχτσιόγλου).

7. ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ: Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας κατόπιν εορτής τα δυσβάστακτα χαράτσια στους ελεύθερους επαγγελματίες σχεδιάζει διορθωτικές κινήσεις στο σύστημα υπολογισμού των εισφορών τους από το 2019.

Πριν από μερικές εβδομάδες ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και κορυφαίοι υπουργοί είχαν υποσχεθεί μεταξύ άλλων:

Νομιμοποίηση καταπατημένων

Μείωση φόρου στις επιχειρήσεις: Τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% σε 26% είχε επαναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ. Το μέτρο περιλαμβάνεται στα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο και θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 εάν επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και 2019.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου έχει υποσχεθεί στους αγρότες την καθιέρωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού ύψους 15.000 ευρώ τον χρόνο, επιτάχυνση των επιστροφών ΕΦΚ πετρελαίου για τα έτη 2015 και 2016, ένταξη και των επιδοτήσεων του λεγόμενου «πρασινίσματος» στις χορηγήσεις μέσω της Κάρτας Αγρότη που διευρύνει τη ρευστότητά τους και την επέκταση του αγροτικού εργοσήμου σε όλες τις εποχικού χαρακτήρα αγροτικές εργασίες.

Ποια αντίμετρα είχαν ψηφιστεί

Τα αντίμετρα περιλαμβανόμουν αύξηση κοινωνικών δαπανών σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά

Συγκεκριμένα περιλαμβάνουν:

– Την θέσπιση ειδικού επιδόματος σε νοικοκυριά που μένουν σε νοίκι ή πληρώνουν δάνειο πρώτης κατοικίας

-Την επέκταση του θεσμού των σχολικών γευμάτων

– Την αύξηση του επιδόματος τέκνων

-Την επιχορήγηση του ΟΑΕΔ με 260 εκ ευρώ για προγράμματα απασχόλησης

– Την αύξηση του εθνικού σκέλους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 300 εκ. ευρώ

– Τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα

Το 2020 προβλέπεται η μείωση του της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2020 για μισθωτούς συνταξιούχους και κατ επάγγελμα αγρότες.

Τα αντίμετρα της ίδιας χρονιάς περιλαμβάνουν:

-Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για ποσά φόρου έως 700 ευρώ

– Τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20 %

-Την αύξηση του ορίου για την επιβολή ειδικού τέλους αλληλεγγύης από τα εισοδήματα των 12.000 ευρώ στα εισοδήματα από 30.000 με παράλληλη μείωση των συντελεστών για εισοδήματα πάνω από τα 30.000 ευρώ .

-Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%

Πρόσθετα αντίμετρα 3,5 δις ευρώ για 2020 -2021

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα