Categories: Ελλάδα

Μηταράκης για μετανάστες στον Έβρο: Με την απειλή βίας η Τουρκία τους έσπρωξε στην Ελλάδα

Share

Δηλώσεις αναφορικά με την υπόθεση των 38 μεταναστών που εντοπίστηκαν σε νησίδα του Έβρου έκανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. «Η Τουρκική Χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα», δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο αρμόδιος υπουργός, από το ΚΥΤ Φυλακίου στο οποίο μετέβη σήμερα (16.08.2022) το πρωί.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης είπε επίσης, ότι από τις καταθέσεις των μεταναστών που εντοπίστηκαν στον Έβρο, προκύπτει ότι οι τουρκικές αρχές τους συνέλαβαν επίσημα και δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το Διεθνές Δίκαιο.

Για το πεντάχρονο παιδί που έχασε τη ζωή του, ο υπουργός τόνισε πως το τραγικό περιστατικό συνέβη σε τουρκικό έδαφος και πως η ελληνική πλευρά θα κινηθεί μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρούς Ημισελήνου, «ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά της».

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι αμέσως μόλις έστειλαν το στίγμα τους οι μετανάστες, οι ελληνικές αρχές κινητοποιήθηκαν, τους εντόπισαν και τους μετέφεραν στο φυλάκιο. Τους παρασχέθηκε ιατρική περίθαλψη και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

«Κατά δήλωσή τους, για πρώτη φορά εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14 Αυγούστου. Κρύφτηκαν για μία ημέρα μετά έστειλαν το στίγμα τους. Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές αρχές, αμέσως κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε εδώ στο φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη και είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους. Μια γυναίκα η οποία είναι εγκυμονούσα μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: