Ελλάδα

Μηταράκης κατά Spiegel: Μας παραπλάνησαν για να μπουν στη δομή με τους 38 μετανάστες στον Έβρο

«Για το περιστατικό στον Έβρο παραμένουν πολλά ερωτηματικά καθώς διαφαίνονται ήδη σημαντικές ανακολουθίες στα γεγονότα και στις περιγραφές» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης - Τι λέει ο ανταποκτιτής του Spiegel
Ακούστε το άρθρο

Ότι εξαπάτησε τις ελληνικές αρχές υποβάλλοντος παραπλανητικό αίτημα για εισδοχή στο ΚΥΤ Φυλακίου στην Ορεστιάδα -σαν υποτιθέμενο μέλος ΜΚΟ- κατηγορεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τον δημοσιογράφο του Spiegel, Γιώργο Χρηστίδη.

Ο δημοσιογράφος του γερμανικού μέσου ενημέρωσης φέρεται να παραπλάνησε τις ελληνικές αρχές προκειμένου να πάρει συνεντεύξεις από τους 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε νησίδα στο Έβρο γύρω στα μέσα Αυγούστου. Με την ανακοίνωση, το υπουργείο Μετανάστευσης απαντά πως θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες και νόμιμες ενέργειες για την παράνομη είσοδο του δημοσιογράφου στη δομή.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης αναφέρει πως αναπάντητα παραμένουν ακόμη πολλά ερωτήματα για το τι πραγματικά συνέβη με τους 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε νησίδα στον Έβρο, ενώ  επισημαίνει  πως υπάρχουν  σημαντικές ανακολουθίες στα γεγονότα και τις περιγραφές για το πώς έφτασαν ως εκεί.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μετανάστευσης αναφέρει πως δόθηκε άδεια σε μέλη ΜΚΟ -από την αρμόδια Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης- να εισέλθουν στο ΚΥΤ Φυλακίου στην Ορεστιάδα, όπου έχουν μεταφερθεί από τις 16 Αυγούστου οι συνολικά 38 μετανάστες, προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης τους.

Η εισδοχή τους στο ΚΥΤ έγινε στο πλαίσιο οικοδόμησης ανθεκτικών και διαχρονικών σχέσεων καλής συνεργασίας με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών. Μέσα στα μέλη, ωστόσο, διαπιστώθηκε πως είχε εισχωρήσει κρυφά ανταποκριτής ξένου μέσου ενημέρωσης σκοπεύοντας να πάρει συνεντεύξεις από τους μετανάστες, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη παροχή εξηγήσεων στις ελληνικές αρμόδιες αρχές.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης

«Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει θέσει ως στόχο την οικοδόμηση ανθεκτικών και διαχρονικών σχέσεων καλής συνεργασίας με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, δόθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης άδεια σε μέλη -εγγεγραμμένης στο Μητρώο του ΥΜΑ- Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείται στη νομική εκπροσώπηση ασυνόδευτων ανηλίκων, να εισέλθουν στο ΚΥΤ Φυλακίου.

Στην αντιπροσωπεία της εν λόγω ΜΚΟ, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, συμμετείχε ανταποκριτής ξένου μέσου ενημέρωσης, ο οποίος υπέβαλε παραπλανητικό αίτημα εισόδου ως μεταφραστής, ενώ πραγματικός σκοπός της επίσκεψης ήταν να συνομιλήσει και να προχωρήσει σε συνεντεύξεις με ορισμένους εκ των 38 μεταναστών που εντοπίστηκαν προ ολίγων ημερών σε ελληνικό έδαφος, οι οποίοι ακόμη βρίσκονται σε διαδικασίες παροχής εξηγήσεων στις αρμόδιες αρχές.

Μετά λύπης μας, διαπιστώνουμε ότι παραβιάστηκαν κατ’ ελάχιστο οι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εμπιστευτικότητας όπως υπαγορεύονται στο Γενικό Κανονισμό Λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, καθώς και ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος επέλεξε συνειδητά τον εμπαιγμό των ελληνικών αρχών.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.

Αναφορικά με το περιστατικό, επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Για το περιστατικό στον Έβρο παραμένουν πολλά ερωτηματικά καθώς διαφαίνονται ήδη σημαντικές ανακολουθίες στα γεγονότα και στις περιγραφές».

Συνολικά για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, με πρωτοβουλία του κ. Μηταράκη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16:00 συνεδρίαση της αρμόδιας Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής».

Τι υποστηρίζει ο δημοσιογράφος του Spiegel

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος του Der Spiegel υποστηρίζει ότι σκοπός του ήταν να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με το αν πράγματι πέθανε -όπως φημολογείται- η 5χρονη Μαρία από τσίμπημα σκορπιού, κόρης ενός εκ των συνολικά 38 μεταναστών, τα ξημερώματα της Τρίτης 9 Αυγούστου. Σε δημοσίευμά του στο Spiegel, ο Γιώργος Χρηστίδης ισχυρίζεται ότι πράγματι η 5χρονη Μαρία έχασε τη ζωή της στη νησίδα του Έβρου.

δημοσιευμα6389

Όπως γράφει, όλοι οι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους, αλλά «βαθιά τραυματισμένοι» και κυρίως «οι γονείς της 5χρονης Μαρίας, που θρηνούν την κόρη τους». Σε αυτό έρχεται να προσθέσει ότι «ήδη αμφισβητείται η ύπαρξη της Μαρίας, το όνομα της Μαρίας, ο θάνατος της Μαρίας. Εγώ είδα 2 γονείς με 4 ακόμα παιδιά στο ΚΥΤ. Οι γονείς μιλούσαν σπαρακτικά για την κόρη τους και τα παιδιά για την αδελφή τους. Σε αντίθεση με πολιτικούς ή άλλους, εγώ δεν θα τους αμφισβητήσω».

Επιπλέον, ο δημοσιογράφος ανέφερε σχετικά με την ταφή του παιδιού ότι μίλησε με ανθρώπους που του είπαν, όπως και στην ένορκη κατάθεσή τους στην εισαγγελία, οι ίδιοι έθαψαν πρόχειρα το μικρό κορίτσι στη νησίδα. «Την ύπαρξη της Μαρίας με την οικογένειά της επιβεβαίωσαν και άλλοι πρόσφυγες με τους οποίους συνομίλησα» σημειώνει.

πηγή:πρώτο θέμα

Όλη η επικαιρότητα