Μεσσηνία

Μητρόπολη Μεσσηνίας: Ενημέρωση για απάτες σε βάρος κληρικών

Ακούστε το άρθρο

Την προσοχή των ιερέων σε άτομα-απατεώνες, τα οποία με τη μέθοδο της δήθεν εκταμίευσης βοηθήματος από τον ΕΦΚΑ ή της διευθέτησης διαφόρων οικονομικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων προσπαθούν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, εφιστά ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος με εγκύκλιο σημείωμά του. Τονίζει, δε, ότι σε οποιαδήποτε ενόχληση θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με την Ελληνική Αστυνομία και την Ιερά Μητρόπολη.

Ειδικότερα, αναφέρει: «Αγαπητοί πατέρες, κατόπιν πολλών και έγκυρων πληροφοριών σάς ενημερώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν διαπιστωθεί πολλές απάτες σε βάρος κληρικών, με τη μέθοδο της δήθεν εκταμίευσης βοηθήματος από τον ΕΦΚΑ ἤ της διευθέτησης διαφόρων οικονομικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων. Οι δράστες επιλέγουν τα υποψήφια θύματά τους, κληρικούς και μοναχούς, και συνήθως μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί τους, τους ενημερώνουν ότι εκκρεμεί η εκταμίευση βοηθήματος από τον ΕΦΚΑ προς το χώρο θρησκευτικής λατρείας που εκπροσωπούν (εκκλησία, Ιερά Μονή κ.λπ.). Σε άλλες περιπτώσεις οι δράστες επικοινωνούν με συνταξιούχους ιερείς και τους ενημερώνουν ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προς εκταμίευση του εφάπαξ που εκκρεμεί στο όνομά τους. Προκειμένου να επιτευχθεί η εκταμίευση των προαναφερόμενων χρηματικών ποσών, τους καλούν να καταβάλλουν σε λογαριασμό, που τους υποδεικνύεται, κάποιο χρηματικό ποσό, ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης.

Τα θύματα πείθονται και καταβάλλουν το υποδειχθέν ποσό, αναμένοντας την καταβολή του επιδόματος. Στο σημείο αυτό οι δράστες εξαφανίζονται και διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τα θύματά τους.

Στην περίπτωση που το ηλικιωμένο άτομο δεν έχει τα χρήματα, πείθεται και οδηγείται στην τράπεζα, προκειμένου να κάνει ανάληψη χρηματικού ποσού. Εισέρχεται μόνος του στο τραπεζικό κατάστημα, κάνει ανάληψη του ποσού και στη συνέχεια, αφού εξέλθει από την τράπεζα, παραδίδει το ποσό στον υποτιθέμενο γνωστό του συγγενικού τους προσώπου, που συνήθως αναμένει έξω από την τράπεζα σε αυτοκίνητο, για να μπορεί να διαφύγει αμέσως.

Διά του παρόντος, λοιπόν, σας πληροφορούμε και πάλι ότι πρόκειται περί απατεώνων και σας εφιστούμε την προσοχή, για να μη πείθεσθε σε τέτοιου είδους “διευκολύνσεις”. Σε περίπτωση κατά την οποίαν ενοχληθείτε από τοιούτου είδους ανθρώπους, είτε κληρικοί είτε λαϊκοί είναι αυτοί, να μην προβείτε σε καμίαν απολύτως πληρωμή ή χρηματική κατάθεση, και να μη δώσετε κανένα απολύτως στοιχείο προσωπικό σας ή του Ιερού Ναού, και να απευθυνθείτε πρώτα στο Αστυνομικό Τμήμα και στην Ιερά Μητρόπολη».

Πηγή: Εφ.«Θάρρος»

Όλη η επικαιρότητα