Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός: Πνευματικός πατέρας και ηγέτης

Share

*Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος: Άοκνος εργάτης της Εκκλησίας Χριστού

Πνευματικός πατέρας και ηγέτης. Είναι τα χαρακτηριστικά της επί 41χρόνια Θεοφιλούς Ποιμαντορίας του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού και της επί 62 ετών διακονίας του στην Εκκλησία Χριστού. Κύριο μέλημά του από την πρώτη στιγμή που ενδύθηκε με το ράσο του κληρικού ήταν να απαλύνει τον πόνο των πιστών και να τους οδηγήσει στην ψυχική και πνευματική ανάταση μέσα από την ορθόδοξη πίστη. Αδιάψευστος μάρτυρας στον αγώνα του αυτό, το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης, που επί επισκοπικής θητείας του αυξήθηκε σε επίπεδα που σε καμία άλλη μητρόπολη της χώρας δεν έχει φθάσει.

Στα ιδρύματα και τους χώρους φιλοξενίας για φοιτητές και μαθητές βιώσαν τη φροντίδα και την αγάπη ανήμποροι άνθρωποι, ηλικιωμένοι που έμειναν μόνοι στην ζωή, βρήκαν εργασία πολλοί κάτοικοι του νομού  και είδαν μαθητές-φοιτητές να ενσαρκώνονται τα όνειρά τους για ένα ταξίδι στον απέραντο κόσμο της γνώσης, βάση για ένα μέλλον γεμάτο ελπίδες.

Το έργο του τον κατέστησε ως μία εξέχουσα προσωπικότητα της ιεραρχίας της εκκλησίας, ο οποίος  χαίρει τον σεβασμό και την εκτίμηση της εκκλησιαστικής κοινότητας αλλά και γενικότερα της κοινωνίας της χώρας. Η απόφαση της ιεραρχίας να τον τιμήσει με τον Χρυσό Σταυρό του Απόστολου Παύλου, τιμή που έχει δοθεί σε ελάχιστους ιεράρχες, αναδεικνύει την ακτινοβολία της προσωπικότητάς του, που είχε λάμψει ουκ ολίγες φορές αφού είχε κληθεί να εκπροσωπήσει την Εκκλησία της Ελλάδος σε σημαντικότατες διεθνείς συναντήσεις όπου πάρθηκαν ιδιαίτερα καθοριστικές αποφάσεις για το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ορθόδοξων εκκλησιών του κόσμου.

Η αποχώρησή του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό όχι μόνο στην εκκλησία αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, αφού πάντα εργαζόταν για το κοινό καλό με ανιδιοτέλεια και στεκόταν αρωγός σε κάθε προσπάθεια που είχε ως στόχο την ανάπτυξη της περιοχής.

Άοκνος εργάτης

Ένας καλός ηγέτης, όπως λένε, φαίνεται από τον αν φροντίζει για την συνέχεια της διοίκησης. Και όπως ήταν φυσικό ο ποιμενάρχης Ηλείας δεν το άφησε στην τύχη του. Τον επί 40 χρόνια και πλέον συνεργάτη του και επί 13χρόνια Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο ετοίμαζε για την μετά από αυτόν εποχή.

Ο κ.κ. Αθανάσιος από τα πρώτα χρόνια της διακονίας του αναδείχθηκε ως ένας άοκνος εργάτης της Εκκλησίας Χριστού, γεγονός που τον καθιστά ως έναν Άξιο ιεράρχη για το τιμόνι της εκκλησίας της Ηλείας. Στην επί 46χρόνια διακονία του ως κληρικού  του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου  Ωλένης στην Ηλεία έχει αναδειχθεί η προσήλωσή του στο έργο της εκκλησίας και η πνευματικότητα με την οποία ανταποκρίνεται στο αποστολικό της  έργο που έχει ως κύριο στόχο τη διάδοση της πίστης. Για αυτό και απολαμβάνει την εκτίμηση κλήρου και λαού.