Πολιτική

Μητσοτάκης – ΕΕ: Ενημερώνει για την τουρκική προκλητικότητα – Επαναφέρει πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για την θέση που υιοθετεί η σύνοδος Κορυφής στο σχέδιο συμπερασμάτων, καλώντας «με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ».
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την τουρκική προκλητικότητα, στην οποία – όπως επεσήμανε προσερχόμενος στις εργασίες της – ανήκει η «αποκλειστική υπαιτιότητα» για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για την θέση που υιοθετεί η σύνοδος Κορυφής στο σχέδιο συμπερασμάτων, καλώντας «με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή συνεδρίαση καθώς θα επιβεβαιώσει ομόφωνα την χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία που αποτελεί πολιτική απόφαση – «απάντηση απέναντι στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη πως κατά την αυριανή ημέρα της Συνόδου Κορυφής θα επαναφέρει μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι, το κατεπείγον αίτημα για τολμηρές πρωτοβουλίες όπως πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Για την τουρκική προκλητικότητα

«Θα συζητήσουμε και άλλα θέματα γεωπολιτικής σημασίας. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω το ευρωπαϊκό συμβούλιο και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο συμπερασμάτων που ζητάει με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή την φορά τις παραινέσεις γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους δυο μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκλειστική υπαίτιο την γείτονα χώρα».

Για την Ουκρανία και την Μολδαβία

«Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ξεχωριστή σημασία καθώς σήμερα θα επιβεβαιώσουμε ομόφωνα την χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για την Ουκρανία και την Μολδαβία.

Είναι μια σημαντική πολιτική απόφαση της ΕΕ ως απάντηση απέναντι στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχει το δικαίωμα να ζητήσει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η απόφαση να της χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας στέλνει ένα μήνυμα όχι μόνο στήριξης αλλά και ανοίγματος μιας πόρτας στον ουκρανικό λαό για να διεκδικήσει την ένταξή του στην Ενωμένη Ευρώπη».

Για το ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου

«Θα έχουμε την δυνατότητα αύριο στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ευρώ να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Οι δυνατότητες των εθνικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση είναι πεπερασμένες. Στη χώρα μας έχουμε δρομολογήσει ένα εθνικό πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μόνο αυτή την στιγμή τρέχουν από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής τρεις πρωτοβουλίες το fuel pass το power pass και το πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών και αυτά σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μείωσης των φόρων που έχουμε δρομολογήσει παρέχουν ένα πλαίσιο στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.

Επειδή όμως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η γενεσιουργός αιτία έγκειται στις τιμές φυσικού αερίου που συμπαρασύρουν το ηλεκτρικό ρεύμα θα επαναφέρω μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό το κατεπείγον αίτημα για τολμηρές πρωτοβουλίες όπως πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Είναι ένα θέμα που συζητάμε εδώ και καιρό αλλά δεν έχει υπάρξει δυστυχώς η απαραίτητη κινητικότητα. Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει συντονισμένη αντίδραση που θα υποστηρίξει τους εθνικούς προϋπολογισμούς για να αντιμετωπίσουμε στο μέτρο του εφικτού τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας».

Όλη η επικαιρότητα