Μητσοτάκης: Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023

Share

Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, ανακοίνωσε επίσης ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με μηλο – παραγωγούς που ήταν συγκεντρωμένοι κοντά στην Κλεισούρα.

Ειδικότερα σε δηλώσεις του από την Κοζάνη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, αυτό μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα», και συμπλήρωσε:

«Το έχω συμφωνήσει με το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχω ζητήσει και από την Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κι απευθυνόμενους στους μηλο – παραγωγούς είπε πως «θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για οριζόντια στήριξη και για ποικιλίες που ενδεχομένως να ήταν έξω από τον αρχικό μας σχεδιασμό. Έχω ήδη δώσει τις σχετικές κατεύθυνσης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης».

Τέλος, αναφερόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα κόστη ενέργειας και ζωοτροφών, εξήγησε ότι «είναι ένας από τους λόγους που οι τιμές έχουν αυξηθεί και η αύξηση έχουν περάσει στον καταναλωτή. Μιλάμε για τιμές γάλακτος που είναι πολύ ψηλές. Πρέπει να κάνουμε κι άλλα», επισημαίνοντας, παράλληλα, πως:

«Από εκεί και πέρα το πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα είναι πιο δομικό, είναι πιο ουσιαστικό και σίγουρα το ζήτημα του κόστους παραγωγής είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα και για τους αγρότες και για τους κτηνοτρόφους μας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλό κόστος ενέργειας και υψηλό κόστος ζωοτροφών».