Μητσοτάκης – Καλαμάτα: «Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην απορροφητικότητα των ευρωπαϊκά κονδυλίων»

Share

Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην Ευρώπη, και ότι έχει πάψει πλέον να είναι το “μαύρο πρόβατο” των ευρωπαίων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, στην Καλαμάτα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση ότι στις Περιφέρειες θα διοχετευθεί -όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί στους περιφερειάρχες- το ένα τρίτο του νέου ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτήσει περιφερειακά έργα, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα αναφερόμενος στα προγράμματα Κοινωνικής Συνοχής τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική για την κυβέρνηση η επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης και έκανε λόγο για “μια κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν πίσω” και δεσμεύθηκε για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την σημασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην ανάπτυξη της χώρας και όπως είπε από το 2000 έως το 2017 εισέρρευσαν 66 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τις πολιτικές συνοχής και χρηματοδότησαν την ανάπτυξη.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τις πολιτικές ανάπτυξης, ενώ παραδέχθηκε ότι κατά καιρούς υπήρξε και κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η 8η έκθεση της ΕΕ για τη Συνοχή επιβεβαιώνει ότι από το 2014 έως το 2020 οι χρηματοδοτήσεις συνέβαλαν κατά 2,6 στην αύξηση του ΑΕΠ των περιφερειών με την μικρότερη ανάπτυξη, είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν να λειτουργούν προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών και δεσμεύθηκε ότι “σε αυτή τη βάση θα θεμελιωθεί η πολιτική συνοχής του 2021-27”.

Η Ελλάδα -είπε- είναι το πρώτο κράτος μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής δηλαδή το παλιό ΕΣΠΑ, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των 26,2 δισ “για το οποίο παλέψαμε πολύ σκληρά στις Βρυξέλλες σε δύσκολες συνεδριάσεις”, που συμπληρώνει άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 “με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ ευρώ και από κοινού με την κοινή αγροτική πολιτική, μιλάμε για συνολικό ταμιευτήριο που αγγίζει τα 80 δισεκ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στρατηγικής δύναμης, και συνειδητοποιεί ότι η κορυφή πρέπει να συμβαδίζει με τη βάση της, δηλαδή με τις κοινωνίες των μελών της. Είπε επίσης ότι η αποτελεσματική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αποτελεί στοίχημα για τις χώρες της ΕΕ και η χώρα μας πρέπει να το κερδίσει κατανέμοντας σωστά τους πόρους, εντασσόμενη και η ίδια στον αναπτυξιακό πυρήνα της Ευρώπης.

“Η οικονομία μας καλείται να αναπληρώσει με γρήγορους ρυθμούς ένα σημαντικό επενδυτικό κενό της δεκαετίας της κρίσης” είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: “Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 1% του ΑΕΠ οδηγεί σε άνοδο 10% των ιδιωτικών επενδύσεων και προσθέτει 3 μονάδες στο ΑΕΠ. Ο σχεδιασμός μας δίνει βάση στην κατεύθυνση και την ευθύνη διαχείρισής τους, και όπως δεσμεύτηκα στους περιφερειάρχες το 1/3 του ΕΣΠΑ δεσμεύεται για έργα στις περιφέρειες. Το είπαμε και το κάνουμε πράξη. Ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ συνολικά, δηλαδή κατά 2 δισ. περισσότερα από την τρέχουσα περίοδο. Για παράδειγμα το πρόγραμμα Πελοποννήσου χρηματοδοτείται με 420 εκατ. ευρώ έναντι 215 της παρούσας προγραμματικής φάσης. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών” είπε ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση και επέκταση του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 252 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της οδού Τσακώνας-Καλαμάτας, ενώ όπως είπε, υλοποιήθηκε η δέσμευσή του “ότι θα κινηθούμε γρήγορα για να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» που θα γίνει σε λίγες εβδομάδες”.

Υπογράμμισε επίσης ότι στη διαχείριση του ΕΣΠΑ απαιτούνται οργανωτικές αλλαγές όπως ο συντονισμός των διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης ώστε να υπάρχουν αποτελεσματικές ενέργειες στο σωστό χρόνο.

“Οι δράσεις της περιόδου 2021-27 δρομολογήθηκαν με 4 τομεακά προγράμματα και 13 περιφερειακά σχέδια, ενώ το πρώτο πήρε ήδη έγκριση και ακολουθούν οι άλλες εγκρίσεις ώστε η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα με πλήρες εγκεκριμένο ΕΣΠΑ για αυτήν την περίοδο” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία ύψους 800 εκ ευρώ “για να αποκτήσουμε υποδομές και για να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής”.

Επίσης τόνισε το πρόγραμμα για την Κοινωνική Συνοχή “που είναι πολύ σημαντική για την κυβέρνηση η επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης σε μια κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν πίσω και στρέφει την προσοχή της στους πιο ευάλωτους, στα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία”.

Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε: “Το κράτος θα στέκεται πάντα δίπλα στους πολίτες και από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα στηρίξει πρωτίστως αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια, γι αυτό και παίρνουμε στοχευμένα μέτρα”.

Τέλος ο πρωθυπουργός συνεχάρη τα στελέχη που σχεδίασαν το ελληνικό πρόγραμμα γιατί όπως είπε στις Βρυξέλλες κανείς δεν κάνει χάρη σε κανέναν και εάν η χώρα δεν προσέλθει με καλοδουλεμένα σχέδια δεν θα εγκριθούν.

“Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Δεν είμαστε ουραγοί των εξελίξεων, μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές και θα το καταφέρουμε” κατέληξε.

Αδ. Γεωργιάδης: Θα είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θα έχουμε εκταμίευση χρημάτων για το νέο ΕΣΠΑ μέσα στο 2022

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα έχουμε εκταμίευση χρημάτων από τη νέα προγραμματική περίοδο μέσα στο 2022».

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης στις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, που διεξάγεται στην Καλαμάτα, σήμερα και αύριο, με τίτλο «Τι ΝΕΟ φέρνει το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021-2027» ενώ ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν σήμερα από την ΕΕ το τομεακό πρόγραμμα για τη Δίκαιη Μετάβαση αλλά και το πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πήρε την τελική έγκριση στην καινούργια προγραμματική περίοδο 2021-27 και πρόσθεσε ότι η οργανωμένη προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων όλα αυτά τα χρόνια έφερε την Ελλάδα από την 19η θέση στην 1η θέση στην απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-20 και φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα στο νέο ΕΣΠΑ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημείωσε: «τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα, σχεδόν όλα μας τα προγράμματα, όχι μόνο το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, αλλά και το πρόγραμμα του περιβάλλοντος έχει ήδη εγκριθεί, το πρόγραμμα μεταφορών είναι θέμα ολίγων ωρών να ανακοινωθεί η έγκρισή του, το κοινωνικό ταμείο είναι θέμα ολίγων ημερών να ανακοινωθεί η έγκρισή του. Το σύνολο της νέας προγραμματικής περιόδου θα εγκριθεί για την Ελλάδα 1η χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο ίδιος πρόσθεσε από το βήμα του συνεδρίου, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι: «Από εκεί που η Ελλάδα ήταν μονίμως στα δελτία ειδήσεων των ξένων χωρών μόνο γιατί προκαλούσε κάποιου είδους προβλήματα στους υπολοίπους εταίρους και παρουσιαζόταν περίπου ως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, και για αυτό σας αξίζουν προσωπικά συγχαρητήρια, κύριε πρωθυπουργέ, για όποιον έχει στοιχειωδώς επαφή με το πως παρουσιάζεται η χώρα μας πλέον στο εξωτερικό, είναι πάντα το καλό παράδειγμα».

Σημείωσε δε, ότι είναι στοίχημα για την κάθε περιφέρεια στη νέα προγραμματική περίοδο οι αυξημένοι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί, να απορροφηθούν με μεγάλη ταχύτητα και να αποδειχθεί ότι η εμπιστοσύνη που η κεντρική κυβέρνηση δείχνει στις περιφέρειες είχε νόημα, άξιζε τον κόπο και θα μπορεί στο μέλλον να επεκταθεί σε ακόμα μεγαλύτερη μεταφορά πόρων σε επόμενες προγραμματικές περιόδους για να ολοκληρωθεί η αληθινή αποκέντρωση και ισόρροπη ανάπτυξης της χώρας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε ότι από το 2019 οπότε, επίσημα στρέψαμε το βλέμμα στην απολιγνιτοποίηση με χρονοδιάγραμμα για σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, και με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης για τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο, φτάσαμε στη σημερινή έγκριση, ώστε με βασικό χρηματοδοτικό μέσο γι΄αυτό το στόχο που έχουμε θέσει, τους πόρους των 1,6 δισ. ευρώ από την ΕΕ, αποδεικνύουμε ότι η χώρα μας μπορεί να σχεδιάζει σύνθετα προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και να οργανώνει τους στόχους της για να περάσει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

«Η έγκριση του Προγράμματος ΕΣΠΑ-ΔΑΜ επισφραγίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την μετάβαση της Ελλάδας σε μια πράσινη και κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Το πρώτο Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης στην ΕΕ, απόδειξη της ισχυρής μας βούλησης για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου» όπως σημείωσε.

«Μόλις εγκρίθηκε το τομεακό πρόγραμμα για τη Δίκαιη Μετάβαση αλλά και το πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και σημείωσε ότι η χώρα μας έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά και πλέον αποτελούμε μετρήσιμη δύναμη για την ευρωπαϊκή, και όχι μόνο, οικονομία.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μπορεί να φαίνεται πολύς χρόνος οι 11 μήνες που χρειάστηκε η έγκριση του νέου ΕΣΠΑ, αλλά αντιθέτως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και πρόσθεσε: «Δεν κατεβάσαμε τα μολύβια στις δυσκολίες, αλλά συνεχίσαμε το διάλογο με περιφέρεις και όλους τους εμπλεκόμενους για να γίνει η έγκριση ενός πλήρως συνεκτικού και αποτελεσματικού ΕΣΠΑ».

Οι δράσεις του ΕΣΠΑ, όπως είπε, απαντούν στις διαρθρωτικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας και αποφεύγεται η χρηματοδότηση έργων που δεν εξυπηρετούν ευρωπαικούς στόχους. Έγιναν αλλαγές στη στόχευση και στο περιεχόμενο των προηγούμενων στόχων για να ανταποκριθεί η χώρα μας στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία, στη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και στην δημιουργία εθνικού πλαισίου πολιτικής προστασίας και, αναλογικά, όλες τις περιφέρειες αν αξιοποιήσουν το μέγιστο των κονδυλίων.

Τέλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας υπογράμμισε ότι με τα νέα προγράμματα και μέσω της έξυπνης εξειδίκευσης θα προετοιμαστούμε για την Ευρώπη του 2030. Σημείωσε πως με τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, με τη μεταφορά γραφείων τεχνολογίας, με την ενίσχυση συνεργατικών σχηματισμών με τα κέντρα ικανοτήτων και με τις προσπάθειες για εξωστρέφεια του Ελληνικού συστήματος καινοτομίας σκοπός είναι να τρέχουμε πιο γρήγορα από τους ανταγωνιστές μας και να εξελιχθεί η Ελλάδα σε κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας για τη ΝΑ Ευρωπη και τα Βαλκάνια.

Δομ. Μιχαηλίδου: Στα 5,3 δισ. ευρώ οι κοινωνικές επενδύσεις

Τη μετάβαση σε μια «πιο κοινωνική» Ελλάδα υπογράμμισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την ομιλία της σήμερα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο ΕΣΠΑ 2021-2027 στην Καλαμάτα, περιγράφοντας όλες τις νέες πολιτικές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη νέα περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου, «για την κυβέρνησή μας, η ενδυνάμωση της κοινωνικής και δίκαιης προστασίας αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό από το γεγονός ότι 5,3 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ αφορούν σε κοινωνικές επενδύσεις». Η υφυπουργός τόνισε επίσης ότι, από τα 5,3 δισ. ευρώ, «δεσμεύουμε το 1,3 δισ. ευρώ για την ενίσχυση όλων των ευάλωτων συμπολιτών μας, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, τα άτομα σε επισφαλείς συνθήκες, τα άτομα με αναπηρία. Δεσμευόμαστε για όλη την Ελλάδα, από τα αστικά κέντρα μέχρι την Περιφέρεια».

Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι οι δράσεις αφορούν στους άξονες της παιδικής προστασίας, της ενίσχυσης των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών, των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων.

Συγκεκριμένα, για την παιδική προστασία:

«- Αποϊδρυματοποίηση, μέσω ενίσχυσης της επαγγελματικής αναδοχής και υπηρεσιών ενίσχυσης ανάδοχων και βιολογικών οικογενειών παιδιών.

– ΚΔΑΠ STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) για όλα τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, όπου, μέσω των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και ρομποτικής, θα προσφέρονται δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.

– Day camps για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες αναψυχής ευάλωτων παιδιών.

Για τα άτομα με αναπηρία:

– Προσωπικός βοηθός.

– Υποστηριζόμενη απασχόληση, με εστίαση στους νέους στο φάσμα του αυτισμού.

– Πρόγραμμα κατ’ οίκον πρώιμης διάγνωσης και πρώιμης παρέμβασης.

Για τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά:

– Ενεργοποίηση του τρίτου πυλώνα εύρεσης εργασίας στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

– Δημιουργία κινητών κέντρων κοινότητας, ώστε η Πολιτεία να προσεγγίζει τον ευάλωτο και να τον στηρίζει άμεσα.

Για τους πολίτες της τρίτης ηλικίας:

– Διασφάλιση και βελτιστοποίηση των υπηρεσιών των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), ώστε να μην απομακρύνονται από το οικογενειακό περιβάλλον τους.

– Δράσεις εξοικείωσης υπερηλίκων με την τεχνολογία και τις ψηφιακές υπηρεσίες για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας εντός κοινότητας.

– Κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για την ενεργό γήρανση».

Μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Εργαζόμαστε εντατικά για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των ευάλωτων συμπολιτών μας. Καταπολεμούμε τη φτώχεια και προστατεύουμε τα παιδιά μας, τα άτομα με αναπηρία, τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Παρέχουμε σε όλες και όλους ποιοτικές υπηρεσίες για τη βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης τους. Στόχος μας μια συμπεριληπτική κοινωνία, όπου όλοι έχουν ρόλο και λόγο. Άλλωστε, ο μεγαλύτερος πλούτος μιας χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και σ’ αυτό επενδύουμε για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Δεν είναι μόνο δίκαιο είναι και κοινωνικά ωφέλιμο».

Στο πλαίσιο του ταξιδιού της στην Καλαμάτα, η κ. Μιχαηλίδου πραγματοποίησε επισκέψεις στον πρότυπο παιδικό σταθμό για φτωχές και μονογονεϊκές οικογένειες, «Το περιβόλι της Γιαγιάς», καθώς και στο ΚΔΑΠμεΑ του Δήμου Καλαμάτας.