Categories: Πολιτική

Μητσοτάκης-Μπλίνκεν: Έχουμε εμβαθύνει τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των χωρών μας

Share

Την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τόνισαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες από το σαλόνι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία Έχουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία έθεσε υπό δοκιμασία τη συμμαχία μας. Δείξαμε ότι είμαστε ικανοί να ανταποκριθούμε. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει πλήρως την Ουκρανία και με στρατιωτική βοήθεια έχουμε στείλει το σήμα

Σε ό, τι αφορά στις σχέσεις των δύο χωρών, τόνισε: «Έχουμε εμβαθύνει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και στο στρατιωτικό και στο ενεργειακό μέτωπο. Ευελπιστούμε να μην εξαρτόμαστε τόσο πολύ από το ρωσικό αέριο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Ράγισε η καρδιά μας από την καταστροφή στην Τουρκία» και προσθέτοντας πως ήμασταν οι πρώτοι που στείλαμε βοήθεια

Οι δυο τους έχουν κατ’ιδίαν συνομιλία, η οποία θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός.

Στο δείπνο θα βρίσκονται και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, κύριοι Δένδιας και Παναγιωτόπουλος, αφού υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Μπλίνκεν από την Τουρκία, προσγειώθηκε νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας (20/2) στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου τον υποδέχτηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης.

«Καλησπέρα Ελλάδα. Αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη στη γενέτειρα της δημοκρατίας ως υπουργός Εξωτερικών. Μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτήν», έγραψε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο twitter.