Πολιτική

Μητσοτάκης: Νέα… Συμφωνία υπό το βλέμμα Καραμανλή, Σαμαρά, Μαρέβας!

Ακούστε το άρθρο

«Ο άνεμος αισιοδοξίας που πνέει ήδη στη χώρα δεν θα κοπάσει. Θα δυναμώσει. Θα τον δυναμώσουμε όλοι μας». Με τη φράση αυτή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την εναρκτήρια ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ.

Μια ομιλία στην οποία έκανε απολογισμό του κυβερνητικού έργου και έθεσε τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος.

ΜητσοτάκηςΗ ομιλία του πρωθυπουργού είχε, επίσης, αναφορές στις ρίζες και την ιστορία της ΝΔ, όμως ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορές ακόμη και στον Ελευθέριο Βενιζέλο και παραλλήλισε τις μεταρρυθμίσεις του με αυτές του Κωνσταντίνου Καραμανλή, επιδιώκοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να δώσει έμφαση στα ανοίγματα της ΝΔ σε όμορους πολιτικούς χώρους.

Το παρών έδωσε… σχεδόν όλη η ΝΔ. Την ομιλία του πρωθυπουργού παρακολούθησαν οι πρώην πρωθυπουργοί, κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, όλο το… υπουργικό και φυσικά η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόβσκι.ΜητσοτάκηςΜητσοτάκηςΜητσοτάκηςΜητσοτάκηςΜητσοτάκης

Μητσοτάκης: Μηνύματα… εντός και εκτός

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος. Συγκεκριμένα, τόνισε πως «ο λαϊκισμός δεν χαρακτηρίζει μόνον τους αντιπάλους μας, αλλά μπορεί να απειλήσει και τη δική μας σκέψη», αλλά και ότι «η αλαζονεία και η αυταρέσκεια είναι πάντα κακός σύμβουλος», για να καταλήξει με νόημα: «Χρέος μου είναι να μην επιτρέψω τέτοιες συμπεριφορές να σκιάσουν τη διαδρομή μας».

Επίσης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κρύψει από το λαό τις δυσκολίες που συναντά ή να αρνηθεί ολισθήματα. «Κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, εγώ πρώτος θα τα αναγνωρίσω και θα σπεύσω να τα θεραπεύσω», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Αναδεικνύοντας τις διαφορές με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα άφησε πίσω την κρίση, το ψέμα και την μιζέρια», ενώ για τη ΝΔ τόνισε πως αφενός «στάθηκε αλώβητη απέναντι στη λαίλαπα του λαϊκισμού». Αφετέρου ανασυγκροτήθηκε και ανανεώθηκε σε ιδέες και πρόσωπα, καθώς αποτελείται πλέον από νέα στελέχη εκλεγμένα από τη βάση, ενώ σήμερα έχει την ιδεολογική και πολιτική υπεροχή, συσπειρώνοντας τα πιο δυναμικά στοιχεία της κοινωνίας. «Η ΝΔ είναι πάντα νέα και δημιουργικά ανήσυχη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Δείτε όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η ΝΔ κατάφερε να κερδίσει τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις το 2019, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζε παντοδύναμος, καταφεύγοντας σε φειδωλές υποσχέσεις και επένδυση στην υπευθυνότητα. «Και προβάλλοντας σταθερά το μήνυμα της ενότητας και της ευημερίας των Ελλήνων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο σε οργάνωση κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη και το πρώτο που νίκησε το λαϊκισμό.

Μητσοτάκης: Έτσι αλλάζουμε την Ελλάδα

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η εικόνα της χώρας είναι πλέον διαφορετική και αναφέρθηκε στις μειώσεις φόρων, την ψήφιση 25 νομοσχεδίων που θα γίνουν 29 έως το τέλος του έτους και 30 μαζί με τη συνταγματική αναθεώρηση. Επίσης, την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης και των θεσμών.Μητσοτάκης

Δίνοντας έμφαση, εξάλλου, στα ανοίγματα σε όμορους πολιτικούς χώρους, ο κ. Μητσοτάκης, αφού υπενθύμισε την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ που ορίζει ότι «υπηρετεί τα συμφέροντα του Έθνους πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς», τόνισε πως «το ‘ή εμείς ή αυτοί’ είναι η Ελλάδα της κρίσης. Οι πολλοί και οι λίγοι, είναι η Ελλάδα του αυταρχισμού. ‘Όλοι μαζί μπορούμε’, είναι η δική μας πρόταση, Ελλάδα όλων των Ελλήνων. Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις».

Είχε μήνυμα… και για την Τουρκία ο Μητσοτάκης

Κάνοντας, τέλος, αναφορές στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός έστειλε διπλό μήνυμα στην Τουρκία τόσο αναφορικά με τις προκλήσεις της σε Αιγαίο και Κύπρο όσο και σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό. «Πυξίδες μας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό. Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδικά για το προσφυγικό/μεταναστευτικό τόνισε ότι η πολιτική της χώρας έχει αλλάξει. Έστειλε, όμως, για μία ακόμη φορά μήνυμα με αποδέκτες στο εσωτερικό, με αφορμή τις αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο: «Το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει. Γι’ αυτό και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει η χώρα. Εδώ θα δοκιμαστεί η υπευθυνότητα κι η ανθρωπιά της κοινωνίας μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις κυβέρνησης-κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «το κόμμα δεν θα πέσει σε χειμερία νάρκη όσο είναι στην κυβέρνηση», αλλά θα γίνει το αντίθετο, καθώς, όπως πρόσθεσε, «η οργανωμένη κομματική μας δομή θα είναι η μόνιμη πηγή που θα τροφοδοτεί την κυβέρνηση με ιδέες, με σχέδια και προβληματισμό».

newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα