Ελλάδα

Μητσοτάκης: Στα 713 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1ης Μαΐου – Αύξηση 9,7%

Πενήντα ευρώ αύξηση τον μήνα από 1ης Μαΐου - 650.000 εργαζόμενοι κερδίζουν έναν επιπλέον μισθό ετησίως - «Θα αποφύγω τις καθησυχαστικές δηλώσεις, σε κάθε δυσκολία θα είμαι στο πλευρό σας»
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στο πλαίσιο των εξαγγελιών της κυβέρνησης, από 1ης Μαΐου, ο βασικός μισθός ανεβαίνει στα 713 ευρώ, με αύξηση 9,7%.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, πρόκειται για αύξηση 50 ευρώ τον μήνα από 1ης Μαΐου. «650.000 εργαζόμενοι κερδίζουν έναν επιπλέον μισθό ετησίως» είπε ακόμη.

«Θα αποφύγω τις καθησυχαστικές δηλώσεις, σε κάθε δυσκολία θα είμαι στο πλευρό σας» δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός.

Όλο το μήνυμα Μητσοτάκη

Καθημερινά σε πόλεις και γειτονιές συναντώ εργαζόμενους, και κυρίως νέους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Η κοινή αγωνία που διακρίνω στα πρόσωπα όλων είναι η ακρίβεια από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι τιμές στο ρεύμα, στο ράφι του σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο.

Ακούν για την οικονομία που αναπτύσσεται, διαπιστώνουν πολλές θετικές αλλαγές, όμως αναρωτιούνται αν αυτή η ανάπτυξη τους αφορά πραγματικά. Αισθάνονται ότι, χωρίς βοήθεια από την οικογένεια, δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Ειδικά, μάλιστα, αν είναι αναγκασμένοι και να νοικιάζουν σπίτι.

Έχουν δίκιο. Γιατί οι αμοιβές, πράγματι, είναι ακόμα πολύ χαμηλές στον τόπο μας. Οι πληγές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης δεν έχουν επουλωθεί. Και, βέβαια, τώρα, η παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού χτυπά πρώτα τους χαμηλόμισθους και τους ανέργους.

Ακριβώς σε αυτούς, λοιπόν, απευθύνεται η σημερινή μου απόφαση. Έτσι, από την 1η Μαΐου, ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα. Από τα 663 ανεβαίνει στα 713 ευρώ. Ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9.7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021. Με απλά λόγια, οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους.

Οφείλω να σημειώσω πως η πρωτοβουλία μας αυτή αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας. Το ποσοστό αύξησης του πρώτου μισθού απασχόλησε πολύ την αρμόδια επιτροπή, τους κοινωνικούς εταίρους, όσο και τον υπουργό Εργασίας. Όμως αποτελεί πολιτική μας απόφαση. Την οποία και θα εισηγηθώ με θέρμη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Γιατί σε κάθε κοινή δοκιμασία, κοινή είναι και η ευθύνη. Και όπως δίκαια πρέπει να αναλαμβάνονται τα βάρη, έτσι δίκαια θα πρέπει και να έχουν όλοι μέρισμα από το απόθεμα του πλούτου που δημιουργεί η εθνική παραγωγή και ανάπτυξη.

Πρόκειται για επιλογή που περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους. Όπως, συνεπώς, μία οικογένεια διαχειρίζεται το σήμερα χωρίς να διακινδυνεύει το αύριο των μελών της, έτσι και η κυβέρνηση καλείται να ισορροπεί. Ανάμεσα στις παροδικές ανάγκες του παρόντος και στις εθνικές υποχρεώσεις του μέλλοντος.

Κάθε αύξηση δεν πρέπει να επιβαρύνει ούτε την ανταγωνιστικότητα, ούτε το κόστος, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, που το μετατρέπουν σε αντικίνητρο για νέες προσλήψεις. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση. Με λιγότερους φόρους και εισφορές. Με ρευστότητα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αλλά και με τις πρόσφατες επιδοτήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.

Τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων. Και πρώτα των χαμηλόμισθων. Γιατί ποτέ δεν οραματίστηκα μια οικονομία με συγκριτικό της πλεονέκτημα τις χαμηλές απολαβές. Αντίθετα, δεσμεύτηκα για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές. Και, πράγματι, η ανεργία ήδη μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Μέσα σε 33 μήνες έχει υποχωρήσει 5 ολόκληρες μονάδες, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μεσολάβησαν.

Ταυτόχρονα, έχουν ληφθεί πολλά μέτρα υπέρ της εργασίας. Όπως τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η Ψηφιακή Κάρτα. Η προστασία στους ταχυμεταφορείς. Οι γονικές άδειες. Και το πλαίσιο για την εργασία εξ αποστάσεως.

Τώρα είναι η σειρά να ενισχυθεί το μικρότερο εισόδημα και αυτό κάνουμε. Με μία κίνηση που την απαιτεί η κατάσταση. Που την αξίζουν οι εργαζόμενοι. Και που την αντέχουν οι επιχειρήσεις. Γιατί αυτή η σημαντική μεταβολή στο βασικό μισθό αυξάνει και το επίδομα ανεργίας κατά 31 ευρώ κάθε μήνα. Αποτελεί, παράλληλα, και ένα κάλεσμα προς τους εργοδότες να κινηθούν ανάλογα και προς τις άλλες κατηγορίες μισθωτών.

Άλλωστε, τον Ιούνιο η Πολιτεία προχωρά και σε νέα μείωση των εισφορών κατά μισή μονάδα. Σειρά, λοιπόν, έχουν και εκείνοι να σταθούν δίπλα στους υπαλλήλους τους. Γιατί καμία επιχείρηση δεν μπορεί να παράγει αξία από την εργασία αν δεν έχει φροντίσει πρώτα να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια των ίδιων των εργαζομένων της.

Θα αποφύγω τις καθησυχαστικές προβλέψεις σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που σκεπάζει η αβεβαιότητα. Μένω πιστός στη γλώσσα της αλήθειας και στον δρόμο της φροντίδας και της προσπάθειας. Γι’ αυτό και η μόνη σταθερή μου δέσμευση είναι μία: απέναντι σε κάθε δυσκολία, να είμαι στο πλευρό σας.

Η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ είναι μια απόφαση ευθύνης και αλληλεγγύης. Ζούμε σε δύσκολες εποχές. Και κύριο μέλημά μου είναι να μην διαρραγεί η κοινωνική μας συνοχή. Αλλά και να μην υπονομευθούν, από άστοχες κινήσεις, όσα μαζί καταφέραμε έως τώρα.

Έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της οικονομίας μας. Αλλά, πάνω από όλα, έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες εργαζόμενους. «Ανάπτυξη για όλους» ήταν εξαρχής η υπόσχεσή μας. Και αυτόν το στόχο υπηρετεί η πολιτική μας. Σήμερα, κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για να τον πετύχουμε.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή Ανάσταση.

Πώς θα διαμορφωθούν οι μισθοί – Δείτε παραδείγματα

Tο όριο των 1.000 ευρώ θα ξεπεράσει μετά από πολλά χρόνια ο μισθός του έγγαμου με προϋπηρεσία τουλάχιστον εννέα ετών, o οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, μετά την αύξηση 7,7% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την 1/5/2022.

O βασικός μισθός αυξήθηκε κατά 50 ευρώ, ή κατά 7,7%, πέραν του 2% που δόθηκε από την 1/1/2022 και διαμορφώνεται στα 713 ευρώ, από 663 που είναι σήμερα.

Έτσι, από την 1η Μαΐου ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό, αν είχε συμπληρώσει το 2012 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία, θα λάβει 713 ευρώ.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται στα 784,3 ευρώ.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται στα 862,73 ευρώ

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών, ο μισθός διαμορφώνεται στα 949 ευρώ, ενώ αν προστεθεί και το 10% του επιδόματος γάμου για τους έγγαμους, ο μισθός φτάνει τα 1.044 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει σε ανοδική πορεία και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ (ανεργίας, επίσχεσης εργασίας, μακροχρόνια ανέργων, ειδικό εποχικό). Το επίδομα ανεργίας, από 407 ευρώ σήμερα, θα αυξηθεί στα 438.

Η συνάντηση με Χατζηδάκη

Το πολύ σημαντικό θέμα για δεκάδες χιλιάδες νέους εργαζόμενους συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου την Μεγάλη Τετάρτη με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Στη συνάντηση αυτή ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις για το ύψος της αύξησης στον κατώτατο μισθό αφού αξιολογήθηκαν οι εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει την αύξηση στον κατώτατο μισθό ενώ η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε ότι η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού είναι πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και θα είναι «γενναία».

Όλη η επικαιρότητα