Πολιτική

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Το αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία και η αναφορά στο Κυπριακό

Την Δευτέρα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Ακούστε το άρθρο

Μια ιστορική ημέρα είναι σήμερα για την Ελλάδα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος απευθύνει ομιλία στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο έπειτα από πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών και λαών, ενώ χαρακτήρισε τιμή το γεγονός ότι μιλά στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την παρουσία δύο γυναικών, της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμαλα Χάρις και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

«Δεν έρχομαι για να αναζητήσω εκτίμηση. Έρχομαι εδώ για να γιορτάσω ένα θαύμα. Που ενώνει τους Έλληνες μαζί με τους Αμερικανούς. Τη Δημοκρατία. Καμία κοινωνία πριν από εκείνη των Ελλήνων δεν τολμούσε να πιστέψει ότι η τάξη και η δημοκρατία ήταν συμβατές.»Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική επανάσταση και τα ιδεώδη του αγώνα κατά της τυραννίας, με στόχο να ζήσει ο ελληνικός λαός ελεύθερος. «Πριν από 200 έτη, το 1822 στην Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο δημιουργήσαμε το δικό μας Σύνταγμα. Μήπως δεν είμασταν αντάξιοι να χαρούμε αυτά τα δικαιώματα; Μήπως είμασταν καταδικασμένοι να ζούμε σε αιώνια σκλαβιά; Ποτέ δεν σταματήσαμε να υπερασπιζόμαστε αυτά τα ιδεώδη στην Ελλάδα. Αν αντικαταστήσετε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε εντυπωσιακές ομοιότητες.

Όπως συμβαίνει σήμερα με τη Μαριούπολη, τότε ήταν για εμάς το Μεσολόγγι. Κάθε φορά που ακούμε το όνομα αυτής της πόλης με ελληνική ρίζα, την Μαριούπολη, εμείς θυμόμαστε το Μεσολόγγι. Όταν εμείς βλέπουμε τον ίδιο πόνο και την ίδια θλίψη μεταξύ των αμυνομένων της Μαριούπολης, εμείς πάντοτε θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα.

Ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία

“Η γλώσσα της νοσταλγίας μίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μία ανοιχτή πληγή: αναφέρομαι στην εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες.

Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας μας. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή”.

Ενέργεια και φυσικό αέριο

Κάνοντας αναφορά στα ενεργειακά μίλησε για την Αλεξανδρούπολη η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη με την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Κάνοντας επίσης αναφορά στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό που βλέπουν δεν είναι μόνο μια χώρα σε ιδανική γεωγραφική θέση αλλά μια δυναμική οικονομία που έχει αντιπαρέλθει τις παθογένειες του παρελθόντος. Βλέπουν νέους και ταλαντούχους ανθρώπους που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Εκείνοι που έφυγαν τώρα πείθονται να επιτρέψουν και πιστεύω ότι θα γίνουν το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας.

“Μίλησα για τα μονοπάτια που έχουμε περπατήσει μαζί αλλά θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τα απολυταρχικά καθεστώτα, την επόμενη πανδημία. Ο κόσμος στρέφει την ματιά του στην πιο δυναμική δημοκρατία δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο.

Η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων είναι επιλογή αλλά και ανάγκη, είπε αλλά απαιτείται να θέσουμε τα του οίκου μας σε τάξη. Ανησυχώ για τον εσωτερικό κατακερματισμό των ελευθεριών μας, τόνισε και ζήτησε να μην λησμονά κανείς ότι ο Λίκνολν αναφέρθηκε στην ατελή λειτουργία της δημοκρατίας. Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από τις φωνές των λαϊκιστών. Πολλοί δικαίως αισθάνονται περιθωριοποιημένοι. Εμείς στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα ακούγοντάς τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολώνουν τον διάλογο. Υπάρχουν 3 μεγάλες δυνάμεις που συλλογικά ενώνουν τις πετυχημένες δημοκρατίες, το κοινωνικό κεφάλαιο, οι ισχυροί θεσμοί και οι κοινές ιστορίες. Και τα τρία στοιχεία απειλούνται σήμερα. Τα απολυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν την ικανότητά μας να παρέχουμε ευημερία. Πολλοί δυστυχώς προτίθενται να τους ακούσουν και αυτές είναι μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Εύχομαι να είχα τις απαντήσεις σε όλα τα πολύπλοκα ερωτήματα και να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς τις οικονμικές ανισότητες να μετασχηματίσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να είναι λιγότερο διαβρωτικοί παράγοντες για την κοινωνία. Και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους να αδράξουν τις ευκαιρίες της δημοκρατικής ισότητας του πολίτη”, είπε.

Και συνέχισε: “Κάθε φορά που βλέπουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα που είναι στο Βρετανικό Μουσείο θυμόμαστε το θαύμα της Δημοκρατίας. 30 χρόνια μετά την δημιουργία τους, η Αθήνα ήταν σε πόλεμο”.

Κάνοντας μνεία στους ακλόνητους δεσμούς που ενώνουν τις δυο χώρες αναφέρθηκε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. “Τα τελευταία 120 χρόνια η χώρα σας καλωσόρισε και υποστήριξε τα κύματα μεταναστών που ήρθαν στις ΗΠΑ αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Όπως κι εμένα που ήρθα ως φοιτητής. Οι περισσότεροι ήταν εργάτες και έκαναν ταπεινή δουλειά αλλά πάντοτε είχαν τρομερή αποφασιστικότητα και άδραξαν κάθε ευκαιρία για να κάνουν την ζωή καλύτερη για τα παιδιά τους. Είχαν την εμπειρία του αμερικανικού ονείρου αλλά ποτέ δεν λησμόνησαν από που ξεκίνησαν.

Σήμερα οι Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ και τα τρία εκατομμύρια που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες ανάμεσά τους μερικοί από τους πιο σεβάσμιους εκπροσώπους στις τέχνες, την επιστήμη, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και πολιτικοί αλλά και οραματιστές όπως ο Νίκολας Νεγρεπόντε, ο Αλμπερτ Μπουρλά, ο Τζον Κασαβέτης, ο Ελίας Καζάν, ο Τζέφρι Ευγενίδης, ο τζορτζ Πελεκάνος, ο Τομ Χάνκς και βεβαίως ο Γιάννης Αντετονκούμπο.

Έξι από αυτούς είναι στο Κογκρέσο και ένας από αυτούς ο Μάικ Δουκάκης ήταν υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στις ΗΠΑ ήταν ότι οι αξίες της Αμερικής και της Ελλάδας έχουν πολλά κοινά. Μια από τις αξίες είναι η σωφροσύνη. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η αλαζονεία είναι η χειρότερη απειλή για την δημοκρατία, τόνισε ο πρωθυπουργός και κλείνοντας είπε ότι οι Έλληνες και οι Αμερικανοί έχουν πολλά να συνεισφέρουν ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση του λαού, από τον λαό για τον λαό θα θριαμβεύσει ξανά και σήμερα κομίζω την δέσμευση των Ελλήνων ότι είμαστε μαζί.

Ζήτω η φιλία της Ελλάδας και των ΗΠΑ”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και εν μέσω των εορτασμών για τα 201 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

Προηγήθηκε σε θερμό κλίμα η συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι τιμή του να εκπροσωπήσει ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός τη χώρα μας στον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας, με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να κάνει λόγο για σχέση φιλίας και σεβασμόυ.

Η Νάνσι Πελόζι καλωσόρισε τον πρωθυπουργό και υπογράμμισε την ικανοποίηση των ΗΠΑ από τη στάση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τόσο από την άποψη της ασφάλειας, όσο και στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δημοκρατικές αξίες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα στην αρχαιότητα και πάνω στις οποίες βασίστηκε η ίδρυση του αμερικανικού έθνους, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια η Ελλάδα εμπνεύστηκε πάνω στις αρχές των ΗΠΑ για την ίδρυση του κράτους πριν από 201 χρόνια.

Η ίδια επισήμανε ότι χθες ο Αμερικανός πρόεδρος καλωσόρισε τον πρωθυπουργό σε μια υπέροχη τελετή στον Λευκό Οίκο, δείγμα φιλίας και σεβασμού, και εμείς σήμερα εδώ επίσης, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη στάση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, όχι μόνο από την άποψη της ασφάλειας, καθώς και αναγνώρισης του ρόλου της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα ως ο πρώτος πρωθυπουργός που θα απευθύνω ομιλία στο Κογκρέσο.

Μίλησε για παράλληλους δρόμους των δύο χωρών σε πολέμους και οικονομικές μάχες, για να υπογραμμίσει ότι σήμερα οι σχέσεις μας πιο δυνατές από ποτέ. «Θα μιλήσω για αυτές στο Κογκρέσο, όπως και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία ανά τον κόσμο. Ευχαριστώ, εκ μέρους του ελληνικού λαού, για την τιμή και τα θερμά σας λόγια».

Όλη η επικαιρότητα