Πολιτική

Μητσοτάκης στους Sunday Times: Ώρα να επιστρέψουν τα Γλυπτά – Θα θέσει το ζήτημα στην Λιζ Τρας

«Θα είναι μία φανταστική χειρονομία και αυτό είναι που θα της πω» δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης στη βρετανική εφημερίδα.
Ακούστε το άρθρο

Στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Sunday Times ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως θα το συζητήσει με την ομόλογό του Λιζ Τρας.

«Θα είναι μία φανταστική χειρονομία και αυτό είναι που θα της πω» δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης στη βρετανική εφημερίδα.

«Σε μια περίοδο που η Τρας θα κοιτάζει να χτίσει αξιοπιστία και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάπως στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά από την κηδεία (της βασίλισσας) θα είναι μία φανταστική χειρονομία και αυτό είναι που θα της πω» σημείωσε.

Παράλληλα, εκτίμησε πως ο βασιλιάς Κάρολος, με τον οποίο λέει ότι έχει μία «καλή προσωπική σχέση», αν και θα μείνει ουδέτερος στο ζήτημα λόγω της ιδιότητάς του, είναι υποστηρικτικός στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών.

«Νομίζω ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο, όταν έθεσε το αίτημα της επανένωσης με τον τότε Βρετανό ηγέτη να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζει μόνο πως «ο Μπόρις αλλάζει απόψεις».

Ακόμη, σημείωσε πως: «η Ελλάδα αξιοποιεί ενεργά τις επιλογές της και θέλει να έχει εποικοδομητικές επαφές με το Βρετανικό Μουσείο».

«Ο Ερντογάν κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα»

Παράλληλα, για το ζήτημα των υποκλοπών ανέφερε πως:

«Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα. Αν κάποιος ήθελε να βάλει μια σφήνα μεταξύ εμού και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει επιτύχει».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, κατηγόρησε την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν για διασπορά ψευδών ειδήσεων σημειώνοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος «κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται επίσης στην αμερικανική έκθεση περί ρωσικής προσπάθειας εμπλοκής στην ελληνική πολιτική σκηνή, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι η «ιδέα» ήταν να χρηματοδοτηθεί ένα τηλεοπτικό δίκτυο φιλικό προς τη Μόσχα και τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο κατηγορεί ότι «έχει μία εφημερίδα που στήθηκε με μοναδικό σκοπό να κυνηγήσει εμένα και τη σύζυγό μου».

Για την οικονομία

Παράλληλα, για την οικονομία, φέροντας το παράδειγμα της Βρετανίας ο κ. Μητσοτάκης λέει πως «πρέπει ακόμα να είμαστε προσεκτικοί».

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ταρακουνηθεί ακολουθώντας λάθος πολιτική, φανταστείτε τι θα συμβεί στην Ελλάδα», σχολιάζει.

Τέλος, αστειευόμενος είπε πως εάν «η Βρετανία χρειαστεί εμπειρία συνδιαλλαγής με το ΔΝΤ, είμαστε εδώ να βοηθήσουμε».

Όλη η επικαιρότητα