Ηλεία

Μνημόσυνο στο Σκουροχώρι για τον ήρωα της Κύπρο

Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 46 ετών από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και την ηρωική αντίσταση των εκεί ελλαδικών και κυπριακών Δυνάμεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974 θα τελεστεί μνημόσυνο στο Σκουροχώρι Πύργου.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας 20 Ιουλίου 2020, στις 9.30, στο εορτάζον εξωκκλήσι του Προφήτου Ηλία στο Σκουροχώρι ( εντός του χώρου του «Κτήματος Μπερτσάτου») θα γίνει μνημόσυνο για τον ήρωα εκ Γρανιτσαιΐκων Δήμου Πύργου Κωνσταντίνο Παφιώλη (που χάθηκε στο 1ο εικοσιτετράωρο των επιχειρήσεων ως Στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ), αλλά και για τους υπόλοιπους Ηλείους πεσόντες και αγνοουμένους του 1974. Η τελετή μνήμης διοργανώνεται με πρωτοβουλία της οικογενείας Παφιώλη και έχουν κληθεί να τιμήσουν με την παρουσία τους οι τοπικές αρχές, απόστρατοι και παλαίμαχοι πολεμιστές του Πολέμου του 1974.

Ο Κων. Παφιώλης, μέλος πολύτεκνης οικογενείας από τα Γρανιτσαίικα Ηλείας, όπου γεννήθηκε το 1953, τραυματίστηκε στις επιχειρήσεις στο Κιόνελι, τη νύχτα μεταξύ 20 και 21 Ιουλίου 1974, οπότε και φέρεται επισήμως ως αγνοούμενος. Η γενέτειρά του τίμησε τη θυσία του, δίνοντας το όνομά του στην κεντρική οδό του χωριού του.

Στην Κύπρο το 1974 πολέμησαν περίπου 140 Ηλείοι στρατεύσιμοι, αξιωματικοί και οπλίτες, ενώ οι νεκροί και αγνοούμενοι ανέρχονται στους 14, αποτυπώνοντας το μέγεθος της θυσίας της Ηλείας για την Ελευθερία του Ελληνισμού.

Όλη η επικαιρότητα