Εκκλησία Ηλεία

Μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτη Ηλείας, Αθανάσιου στον ΙΝ Αγ. Νικολάου στον Πύργο

Τη βαριά παρακαταθήκη του Μακαριστού Μητροπολίτη Ηλείας, Αθανάσιου τίμησαν χθες το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου οι εκκλησιαστικές Αρχές Κύπρου και Ηλείας, καθώς ήταν αυτός που εμπνεύστηκε και υλοποίησε τη φιλοξενία των 415 παιδιών από την Κύπρο το 1974-75, για να απαλύνει τις πληγές που άνοιξε η τουρκική εισβολή.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ο Μητροπολίτης Ηλείας, κ.Γερμανός αναφέρθηκε ο στους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των Ελλήνων της Κύπρου και των Ελλήνων της Ελλάδος, από την κυπριακή τραγωδία του 1974 στην ηλειακή τραγωδία του 2007.

«Φιλοξενήσαμε τα παιδιά σας το 1974-75, κάποια από αυτά είναι μαζί μας σήμερα και τα καλωσορίζουμε καταξιωμένους άνδρες και γυναίκες. Εσείς, Εκκλησία και Πολιτεία μάς συμπαρασταθήκατε στις πυρκαγιές του 2007. Εσείς μάς αναστηλώσατε Εκκλησίες και μας οικοδομήσατε εκ θεμελίου Βρεφονηπιακό Σταθμό στο Καράτουλα. Όλοι μαζί, όταν τα έργα γίνονται με τη βοήθεια του Θεού, τότε τα έργα είναι αληθινά και τίμια», είπε κ. Γερμανός, υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Κώστα Καδή.

Ο κ.Καδής εξήρε τη σπουδαιότητα της προσφοράς της Μητρόπολης Ηλείας να φιλοξενήσει τον Σεπτέμβριο του 1974 τα προσφυγόπουλα της Κύπρου και εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς  τον Μητροπολίτη Ηλείας και όσες οικογένειες φιλοξένησαν παιδιά της Κύπρου πριν από 44 χρόνια. τις ευχαριστίες του εξέφρασε και ο βουλευτής της κυπριακής Βουλής, Γιώργος Γεωργίου, εκ μέρους των 415 παιδιών.

«Μεγαλώσαμε, φεύγουμε, αλλά να είστε βέβαιοι ότι ένα κομμάτι του αγνού παιδικού εαυτού μας θα μείνει για πάντα εδώ», τόνισε ενώ στη συνέχεια ορισμένοι από όσους φιλοξενήθηκαν τότε στην Ηλεία, περιέγραψαν συνοπτικά την εμπειρία τους στην Ελλάδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος συνεχάρη όσους έμπνευστηκαν και οργάνωσαν τις δύο εκδήλωσης ευγνωμοσύνης στη Λευκωσία και στον Πύργο. «Ο Ελληνισμός έχει αποθέματα αξιών και αρετών. Ενωμένοι όλοι και σήμερα και πάντα μπορούμε να είμαστε πιο δυνατοί και πιο ισχυροί για να αντιμετωπίζουμε και κίνδυνο και κάθε επιβουλή», είπε χαρακτηριστικά.

Αρχικά τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρο, κ.Χρυσοστόμου, και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη Ηλείας  κ.Γερμανού και των Επισκόπων Μεσαορίας κ. Γρηγορίου και Ωλένης κ. Αθανασίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτη Ηλείας, Αθανάσιου. Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Πύργου, Γ. Λιατσής, ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβ. Ήλιδας, ΑΝδρ. Νικολακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ήλιδας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο δασάρχης Πύργου, Π. Λάττας, κ.ά.

Όλη η επικαιρότητα