Ηλεία

ΜΟΔ Αμαλιάδας: Μεταβολή κατηγορίας για απόπειρα ανθρωποκτονίας στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης

Ακούστε το άρθρο

Δήλωση του συνηγόρου υπεράσπισης

κ. Θοδωρή Αντωνόπουλου

Το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα είχε η δίκη που τελείωσε στο Κακουργιοδικείο Αμαλιάδας με κατηγορούμενο έναν 45χρονο από την Πάτρα, που κατηγορείτο ότι τον Οκτώβρη του 2018 αποπειράθηκε να σκοτώσει έναν 33χρονο μέσα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας, χρησιμοποιώντας σαν όπλο έναν μπαλτά, μήκους 50 εκ, τον οποίο προμηθεύτηκε από την κουζίνα του ξενοδοχείου.

Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος που εργαζόταν ως προϊστάμενος (σεφ) στο μαγειρείο του ξενοδοχείου είχε έρθει την προηγούμενη ημέρα του επεισοδίου σε λεκτική προστριβή με μια εργαζόμενη στο ίδιο ξενοδοχείο με αφορμή μια καθαρά εργασιακή διαφορά τους. Η εργαζόμενη, εκτιμώντας ότι από την συμπεριφορά του σεφ θίχτηκε η επαγγελματική της υπόσταση, αφού ο σεφ της καταλόγισε εργασιακή ανεπάρκεια, θεώρησε σωστό να αναφέρει το γεγονός στον καλά γυμνασμένο και ιδιαίτερα μυώδη αρραβωνιαστικό της, ο οποίος προσφέρθηκε να «καθαρίσει» το ζήτημα, απαιτώντας από τον σεφ τις ανάλογες εξηγήσεις. Έτσι την επόμενη ημέρα το ζευγάρι πήγε στο ξενοδοχείο και καθόταν στο μπαρ περιμένοντας τον σεφ που εκείνη την ώρα τελείωνε την βάρδιά του.

Πράγματι, όταν ο σεφ κατέβηκε από το μαγειρείο στο ισόγειο και κατευθύνθηκε στην έξοδο του ξενοδοχείου, η εργαζόμενη τον υπέδειξε στον αρραβωνιαστικό της, ο οποίος και τον ακολούθησε μέχρι το σημείο που αυτός είχε αφήσει το μηχανάκι του, το οποίο χρησιμοποιούσε για να πηγαινοέρχεται στη δουλειά του.

Κατά τους ισχυρισμούς του σεφ, ο εύσωμος αρραβωνιαστικός τον απειλούσε και τον εξύβριζε επί 3 λεπτά και ταυτόχρονα τον εμπόδιζε να πάρει το μηχανάκι του και να φύγει. Έτσι, κατά τον ίδιο πάντα, επέστρεψε στο ξενοδοχείο και πήρε τον μπαλτά από την κουζίνα με σκοπό, στη θέα του μπαλτά, ο αρραβωνιαστικός της συναδέλφου του να φοβηθεί και να τον αφήσει να φύγει. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, αφού ο αρραβωνιαστικός όχι μόνο δεν φοβήθηκε αλλά χτύπησε τον σεφ με δυνατή γροθιά στο πρόσωπο. Αυτό πυροδότησε την κατάσταση, που βγήκε εκτός ελέγχου, έτσι ώστε, ο μεν αρραβωνιαστικός χρησιμοποιώντας δυο καρέκλες να επιτίθεται στον σεφ και ο τελευταίος να «ανεμίζει» τον μπαλτά προς το μέρος του αρραβωνιαστικού. Αποτέλεσμα του επεισοδίου ήταν ο μεν σεφ να υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο χέρι, παθαίνοντας συντριπτικά κατάγματα, ο δε αρραβωνιαστικός να τραυματιστεί από τον μπαλτά στο χέρι του, ενώ τραυματίσθηκε και στο κεφάλι όταν οι δυο άνδρες βρέθηκαν σε σημείο πάλης «σώμα με σώμα».

Το Δικαστήριο με ομόφωνη απόφαση, τόσο των τακτικών δικαστών όσο και των ενόρκων δεν δέχθηκε ότι ο σεφ είχε πρόθεση να σκοτώσει τον αρραβωνιαστικό της εργαζόμενης και μετέτρεψε την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αξιοποιώντας κυρίως το οπτικό υλικό από τις κάμερες του ξενοδοχείου οι οποίες είχαν καταγράψει ολόκληρο το περιστατικό από την αρχή μέχρι το τέλος. Έτσι επέβαλε στον σεφ κατά συγχώνευση την ποινή των 14 μηνών με αναστολή και αυτός αφέθηκε ελεύθερος.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση αυτή ο σεφ είχε προφυλακισθεί από την ημέρα του επεισοδίου μέχρι προχθές.

Συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορουμένου παρέστησαν ο δικηγόρος Πύργου κ. Θοδωρής Αντωνόπουλος και ο δικηγόρος Πατρών κ. Χρήστος Τσόλκας.

Σχετικά με την υπόθεση αυτή ο δικηγόρος κ. Θοδωρής Αντωνόπουλος δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής:

«Αλλοίμονο εάν ο κάθε εργαζόμενος, ακόμη και όταν θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιον συνάδελφό του, ή θεωρεί ότι συμβαίνει αυτό, προστρέχει σε μυώδεις, εύσωμους ή καλογυμνασμένους φίλους ή συγγενείς του, με σκοπό να «εξηγήσουν» με το δικό τους τρόπο στον προσβάλλοντα άλλον εργαζόμενο, το άδικο ή άστοχο της ενέργειάς του. Φρόνιμο είναι, εάν κάποιος θεωρεί ότι προσβάλλεται στον εργασιακό του χώρο και με αφορμή την εργασία του, να καταφεύγει στην διεύθυνση της επιχείρησης και, σε περίπτωση αδράνειάς της, στα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας.

Οι «εξηγήσεις» και οι όποιες άλλες παρόμοιες συμπεριφορές, μπορεί να οδηγήσουν σε απρόσμενα και πολλές φορές τραγικά αποτελέσματα.

Το Δικαστήριο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, απέδωσε δικαιοσύνη και προ πάντων έδωσε το αναγκαίο μάθημα και στις δυο «πλευρές»: Ότι σε μια σύγχρονη κοινωνία δεν χωρούν ούτε οι τραμπουκισμοί, αλλά ούτε και οι μπαλτάδες για να λύνονται οι όποιες εργασιακές διαφορές».

Όλη η επικαιρότητα