Αχαϊα Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

ΜΟΔ Ηλείας: Κατέπεσε το κατηγορητήριο στη δική των αντιεξουσιαστών για τα επεισόδια στην Πάτρα

Αθωώθηκαναπό το ΜΟΔ Ηλείας τέσσεριςαπό τουςπέντεκατηγορούμενους
Ακούστε το άρθρο

Με την κατάρρευση του κατηγορητηρίου και την αθώωση των τεσσάρων εκ των πέντε κατηγορουμένων ολοκληρώθηκε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηλείας η δίκη για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την 6η Δεκεμβρίου του 2019 στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια της πορείας μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας δεν προέκυψαν επιβαρυντικά, αλλά κυρίως αποδεικτικά στοιχεία, έτσι ώστε, ειδικά οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι, που βαρύνονταν με τα βαρύτατα κακουργήματα της κατοχής εκρηκτικών υλών και της έκρηξης από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο που επισύρουν ποινές κάθειρξης, να καταδικαστούν.

Ειδικότερα, η έδρα του ΜΟΔ Ηλείας έκρινε ομόφωνα αθώο τον πρώτο και τον δεύτερο κατηγορούμενο για τις κακουργηματικές πράξεις της κατοχής εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών, από τους οποίους μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τελεσθείσας κατά τη διάπραξη διατάραξης κοινής ειρήνης και της έκρηξης από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού τελεσθείσα και σε απόπειρα. Ο δεύτερος κατηγορούμενος αθωώθηκε επίσης για τη βαριά σωματική βλάβη, την παράνομη οπλοφορία και την οπλοχρησία.

Η τρίτη κατηγορούμενη κρίθηκε αθώα κατά πλειοψηφία για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και της παράνομης οπλοφορίας. Αθωωτική ήταν, κατά πλειοψηφία, και η απόφαση του Δικαστηρίου για την πέμπτη κατηγορούμενη για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης. Όσον αφορά τον τέταρτο κατηγορούμενο αθωώθηκε ομόφωνα για την απόπειρα απελευθέρωσης κρατούμενου, ωστόσο κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για διατάραξη κοινής ειρήνης, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή.

Η πρόταση της Εισαγγελέως

Νωρίτερα, κατά την αγόρευσή της η Εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την απαλλαγή του πρώτου και του δεύτερου κατηγορούμενου για τα αδικήματα της κατοχής εκρηκτικών υλικών και της έκρηξης, και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, τονίζοντας πως δεν προέκυψε ότι τα συγκεκριμένα άτομα κατείχαν και έριξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς προς τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Ειδικά για τον πρώτο κατηγορούμενο, ο οποίος όπως αποδείχθηκε δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με πολιτικές δράσεις και τους υπόλοιπους τέσσερις κατηγορούμενος, ανέφερε ότι δεν προέκυψε με βεβαιότητα ότι το πράσινο σακίδιο χρώματος πράσινου ήταν στην κατοχή του και συνακόλουθα δεν συνδέεται με το στοιχείο αυτό. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σακίδιο ήταν το κύριο επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του πρώτου κατηγορούμενου, πάνω στο οποίο βασίστηκε ουσιαστικά και το κατηγορητήριο, καθώς σύμφωνα με την κατάθεση αστυνομικού της Κρατικής Ασφάλειας που τον συνέλαβε, ο πρώτος κατηγορούμενος έφερε φορεμένο στην πλάτη του ένα άδειο πράσινο σακίδιο που είχε έντονη την οσμή της βενζίνης. Ωστόσο, στους γονείς του είχε αποδοθεί ως κατασχεμένο από τις Αρχές ένα σακίδιο χρώματος καφέ με τα προσωπικά του αντικείμενα, που ο ίδιος τελικά φορούσε. Επίσης, για τον δεύτερο κατηγορούμενο πρότεινε την απαλλαγή για το αδίκημα της βαριάς σωματικής βλάβης.

Αντίθετα, σύμφωνα με την εισαγγελική κρίση οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους έπρεπε να κριθούν ένοχοι ως άτομα που συμμετείχαν σε συγκεντρωμένο πλήθος που τέλεσε βιαιοπραγίες κατά τη διατάραξη της κοινής ειρήνης. Για την τρίτη και την πέμπτη κατηγορούμενη, αλλά και τον τέταρτο κατηγορούμενο η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους και για τα υπόλοιπα αδικήματα.

Όλη η επικαιρότητα