Αχαϊα Ηλεία

ΜΟΔ Ηλείας: Γλίτωσε τα ισόβια ο 27χρονος για την δολοφονία του Μ. Μετάι

Ελεύθεροι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι...
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν μια ημέρα διήρκησε η τελευταία συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηλείας για την υπόθεση δολοφονίας του Μάριου Μετάι στις 25 Ιανουαρίου του 2021 στην Πάτρα, της οποίας η δίκη ολοκληρώθηκε χθες.

Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, τακτικοί και λαϊκοί δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα (σ.σ. 7-0) την ενοχή του 27χρονου κατηγορούμενου για την ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του 32χρονου, καταδικάζοντάς τον σε ποινή κάθειρξης 17 ετών, καθώς αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι τέλεσε το αδίκημα εβρισκόμενος σε άμυνα. Κατά συγχώνευση του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 17 ετών για την ανθρωποκτονία από πρόθεση, την οπλοφορία, την οπλοχρησία, την συμπλοκή, την χρήση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών (σ.σ κάνναβη), ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κανένα από τα τρία ελαφρυντικά που πρότειναν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Όσον αφορά τον δεύτερο κατηγορούμενο, συνοδηγό του Smart στο οποίο επέβαινε με τον 27χρονο καταδικασθέντα το βράδυ της αιματηρής συμπλοκής, θα παραμείνει ελεύθερος, ενώ αθωώθηκε για την συνέργεια στην ανθρωποκτονία και καταδικάστηκε κατά συγχώνευση σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 5 μηνών για τα πλημμελήματα της συμπλοκής, της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Ο τρίτος κατηγορούμενος και αδελφός του θύματος, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών για επικίνδυνη σωματική βλάβη, συμπλοκή, οπλοφορία και οπλοχρησία, με την ποινή του να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Το ίδιο συνέβη και με τον τέταρτο κατηγορούμενο, του οποίου η ποινή φυλάκισης 22 μηνών για την συνέργεια σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και την συμπλοκή, ανεστάλη επί τριετίας.

Ένταση και απομάκρυνση των συγγενών

Ένταση επικράτησε εντός της αίθουσας του ΜΟΔ  μεταξύ των συγγενών των κατηγορουμένων, λίγο μετά την ανακοίνωση των ποινών από την Πρόεδρο της έδρας, καθώς η μητέρα του θύματος χαρακτήρισε άδικη την ποινή για τον δολοφόνο του γιού της, ενώ η μητέρα του 27χρονου βασικού κατηγορούμενου για την ανθρωποκτονία ξέσπασε σε κλάματα για την ποινή κάθειρξης που επιβλήθηκε στον γιό της. Η Πρόεδρος αποφάσισε την απομάκρυνση όλων των συγγενών από την αίθουσα, μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης.

Χρήστος Τσόλκας, συνήγορος υπεράσπισης

«Η δικαστική απόφαση αποτελεί δικαίωση για τον πελάτη μου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε υποστηρίξει ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στην υπόθεση της ανθρωποκτονίας που δικάστηκε. Αθωώθηκε για την οποιαδήποτε συμμετοχή στην ανθρωποκτονία και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για κάποια πλημμελήματα για τα οποία ήταν κατηγορούμενος. Είναι ελεύθερος ήδη από το στάδιο της ανάκρισης και παραμένει ελεύθερος».

Ανδρέας Ρέγκλης, συνήγορος υπεράσπισης

«Το δικαστήριο μετά από αρκετές συνεδριάσεις και σήμερα (σ.σ. χθες) μετά από μια ολοήμερη συνεδρίαση δέχθηκε αυτό που από την πρώτη στιγμή λέει ο εντολέας μου.

Ότι δεν ήταν μια ανθρωποκτονία την οποία σχεδίασε να εκτελέσει, αλλά βρέθηκε αμυνόμενος, υπερασπιζόμενος το δικαίωμά  του στην ζωή και έτσι ενώ εισήγετο για να δικαστεί με απειλούμενη ποινή ισόβια, το δικαστήριο δέχθηκε ότι τέλεσε την πράξη σε κατάσταση άμυνας και του επέβαλλε ποινή κάθειρξης 15 ετών για την πράξη της ανθρωποκτονίας, μαζί με την οπλοχρησία, συνολική ποινή 17 ετών. Αιτήθηκε και κάποια ελαφρυντικά που όμως δεν του αναγνωρίστηκαν, θα κάνει μια έφεση κυρίως για το ύψος της ποινής και την αναγνώριση των ελαφρυντικών και θα ακολουθήσει ο δεύτερος βαθμός. Το σημαντικό είναι ότι από την πρώτη στιγμή που παραδόθηκε έλεγε ότι δέχθηκε επίθεση και αμύνθηκε και το δικαστήριο τον κήρυξε ένοχο σε κατάσταση άμυνας με υπέρβαση των ορίων της άμυνας».

Περικλής Πασχάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής

«Ως προς το σκέλος της απόφασης η οποία αφορούσε την υπεράσπιση των δύο εντολέων μου, αισθάνομαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι μετετράπη η κατηγορία από κακουργηματικού χαρακτήρα σε πλημμεληματικού. Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή είναι και δίκαια και ευθυγραμμιζόμενη με το αποδεικτικό υλικό και τα πραγματικά περιστατικά  που αποδείχθηκαν στη διαδικασία στο ακροατήριο. Όσον αφορά το σκέλος της ανθρωποκτονίας για το οποίο είχαμε παραστεί προς υποστήριξη κατηγορίας, επεβλήθη μια ποινή κάθειρξης 17 ετών στον φυσικό αυτουργό, ενώ θα μπορούσε να είχε επιβληθεί και μια ανώτερη ποινή, όμως λόγω και της νομοθετικής τροποποίησης που υπήρχε από το 2019 στον Ποινικό Κώδικα ούτως η άλλως το δικαστήριο θα είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει ποινή άλλη από αυτή των ισοβίων και επομένως νομίζω ότι οδηγηθήκαμε στο ίδιο αποτέλεσμα».

Μίλτος Δημητρόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης

«Ύστερα από μία υποδειγματική και μια πολυτελέστατη διαδικασία το δικαστήριο κατέληξε με ομόφωνη απόφαση, 7-0, στο ότι ο εντολέας μου βρισκόταν σε κατάσταση άμυνας την 25η Ιανουαρίου του 2021 και απλώς υπερέβη τα όρια της άμυνας,  λόγω του ότι έφερε όπλο και προέβη στην συγκεκριμένη πράξη. Συγκεκριμένα από την αποδεικτική διαδικασία, καθ’ όλη την ακροαματική διαδικασία από την εξέταση των μαρτύρων που έλαβε υπόψιν το δικαστήριο και τα αδιαμφισβήτητα αντικειμενικά δεδομένα της ποινικής δικογραφίας, το δικαστήριο οδηγήθηκε σε αυτή την ορθή απόφαση, δηλαδή πως βρισκόταν σε κατάσταση άμυνας ο εντολέας μου διότι δέχθηκε μια απερίγραπτη, παράνομη και άδικη επίθεση από τον τρίτο και τέταρτο κατηγορούμενο, με συνέπεια να προκληθεί το συγκεκριμένο επεισόδιο με αποκλειστικά δική τους υπαιτιότητα. Όσον αφορά στην επιβολή των ποινών, το δικαστήριο επέβαλλε την μέγιστη ποινή στα πλαίσια της μειωμένης ποινής που ορίζει ο νόμος στην διάταξη του άρθρου 23 του Ποινικού Κώδικα και κατέληξε στην καταδικαστική απόφαση των 17 χρόνων κάθειρξης. Πρόκειται για μια δίκαιη απόφαση όσον αφορά το σκεπτικό της και πιστεύουμε ότι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά».

Όλη η επικαιρότητα