Υγεία

Moderna: Το εμβόλιό μας κατά του κορωνοϊού είναι 94,5% αποτελεσματικό!

Ακούστε το άρθρο

Πανηγυρίζει ο πλανήτης! Και δεύτερη φαρμακευτική εταιρεία μετά την Pfizer, η Moderna ανακοίνωσε ότι και το δικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι πολύ αποτελεσματικό! Η διαφορά από το εμβόλιο της Pfizer.

Άλλη μια αχτίδα ελπίδας στην μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού φάνηκε σήμερα στον ορίζοντα μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας, Moderna ότι το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού είναι 94,5% αποτελεσματικό.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ίδια την εταιρεία, το εμβόλιο της Moderna είναι το δεύτερο στον κόσμο με τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα μετά από εκείνο της Pfizer.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά είπε ο ίδιος ο επικεφαλής των επιδημιολόγων στις ΗΠΑ, Δρ Άντονι Φάουτσι. «Είναι όσο καλό θα μπορούσε να είναι! 94.5% είναι πραγματικά εκπληκτικό», είπε ακόμα.

«Ήταν μια από τις πιο συγκλονιστικές ημέρες στην ζωή μου και στην καριέρα μου! Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να μπορούμε να παρασκευάσουμε αυτό το εμβόλιο και να διαπιστώνουμε ότι μπορεί να προλαμβάνει την εξάπλωση της πανδημίας με τόση αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της Moderna, Δρ Ταλ Ζάκς.

Οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στα μέσα του Δεκεμβρίου είπε επίσης ο Δρ Φάουτσι. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν με τις ευπαθείς ομάδες και θα είναι διαθέσιμες στον υπόλοιπο πληθυσμό έως την Άνοιξη.

Τι έδειξαν οι κλινικές δοκιμές της Moderna

Στις κλινικές δοκιμές της Moderna δόθηκαν σε 15.000 εθελοντές εικονικά φάρμακα (placebo). Επί αρκετούς μήνες 90 από αυτούς νόσησαν με κορονοϊό εκ των οποίων οι 11 νόσησαν βαριά.

Σε άλλους 15.000 εθελοντές δόθηκε το εμβόλιο και μόνο 5 από αυτούς εμφάνισαν κορονοϊό. Κανείς τους δεν νόσησε βαριά.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το εμβόλιο δεν έχει καμία σοβαρή παρενέργεια. Ένα μικρό ποσοστό εκείνων που το έλαβαν εμφάνισαν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα.

Η Moderna θα καταθέσει αίτηση στην Αμερικανική Εταιρεία Τροφίμων και Φαρμάκων για έγκριση του εμβολίου μόλις έχει στην διάθεσή της ακόμα περισσότερα στοιχεία για το πόσο ασφαλές είναι.

Οι διαφορές ανάμεσα στα δυο εμβόλια

Παρά το γεγονός ότι τα δυο εμβόλια φαίνεται να έχουν πολλά κοινά υπάρχει ένα πλεονέκτημα που έχει το εμβόλιο της Moderna έναντι αυτού της Pfizer.

Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να διατηρείται στους -75 βαθμούς Κελσίου. Κανένα άλλο εμβόλιο στις ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητο να διατηρείται σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες και μάλιστα δεν υπάρχουν όπως αναφέρει το CNN καταψύκτες σε φαρμακεία και ιατρεία που να καταψύχουν τόσο χαμηλά.

Το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί στους -20 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε οποιοδήποτε ψυγείο και μάλιστα για 30 ημέρες όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία. Το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να διατηρηθεί μόνο 5 ημέρες στο ψυγείο.

Πηγή: newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα