Αχαϊα Ηλεία

ΜΟΕ Πάτρας: Έσπασαν τα ισόβια για τους δολοφόνους του Πυργιώτη, Παναγιώτη Αργυρίου

Το άγριο έγκλημα με θύμα τον 77χρονο Παναγιώτη Αργυρίου που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου του 2013 στην περιοχή της Συντριάδας του στον Πύργο.
Ακούστε το άρθρο

Το άγριο έγκλημα με θύμα τον 77χρονο Παναγιώτη Αργυρίου που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου του 2013 στην περιοχή της Συντριάδας του στον Πύργο Ηλείας αναβίωσε μετά από εννέα χρόνια στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών με τους δύο κατηγορούμενους να μοιράζονται το εδώλιο, κατά την εκδίκαση της έφεσης που είχαν καταθέσει κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Η ποινή των δις ισοβίων δεσμών «έσπασε» και σύντομα οι δύο κατηγορούμενοι θα βρεθούν ξανά ελεύθεροι. Ο ηλικιωμένος κτηνοτρόφος είχε βρεθεί νεκρός από ασφυξία στον στάβλο του σπιτιού του, δεμένος χειροπόδαρα με ένα σχοινί περασμένο στον λαιμό του και με μια πετσέτα στο στόμα.

Πρωτόδικα, οι δύο κατηγορούμενοι είχαν κριθεί ένοχοι για ληστεία, διαπραχθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα και για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, κατά συναυτουργία και για τις δύο κατηγορίες. Για κάθε μία από τις πράξεις τους, αμφότεροι καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε δις ισόβια κάθειρξη.

Την περασμένη Τετάρτη, το δικαστήριο, τους έκρινε ενόχους για τα ίδια εγκλήματα, αλλά, τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Έτσι, η ποινή τους έπεσε σε 15 χρόνια κάθειρξη για το κάθε έγκλημα ξεχωριστά και κατά συγχώνευση σε 22 χρόνια κάθειρξη.

Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, εκτιτέα είναι τα 20 χρόνια και επειδή έχουν εκτίσει ήδη τα 2/5 της ποινής, θα βγουν σύντομα από τη φυλακή.

Ο δε ένας, μάλιστα, έβγαινε τακτικά έξω από τον Κορυδαλλό καθώς, παρακολουθούσε μαθήματα στο πρώην ΤΕΙ Δυτικής Αττικής με βραχιολάκι.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις 10 Οκτωβρίου 2013, ο 77χρονος, Παναγιώτης Αργυρίου, έπεσε θύμα ληστείας, στον χώρο του στάβλου που βρισκόταν πλησίον του σπιτιού του.

Οι τρεις δράστες, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, έφτασαν από την πόλη της Αμαλιάδας, με Ι.Χ. αυτοκίνητο που άνηκε στον 30χρονο, το οποίο στάθμευσαν 150 μέτρα μακριά από το σπίτι. Στη συνέχεια πεζοί, εισήλθαν μέσα στον αύλειο χώρο της οικίας, όπου κρύφθηκαν στον στάβλο και ανέμεναν το άτυχο θύμα.

Μόλις ο ηλικιωμένος βγήκε από το σπίτι του και κατευθύνθηκε προς τον στάβλο που διατηρούσε, οι τρεις δράστες του επιτέθηκαν και τον ακινητοποίησαν, δένοντάς τον με σπάγκο σε χέρια και πόδια και τον φίμωσαν χρησιμοποιώντας πετσέτα προσώπου ενώ το θύμα έφερε στον λαιμό του βρόγχο συσφίξεως από τον ίδιο σπάγκο.

Αφού πήραν τα κλειδιά του σπιτιού από τη ζώνη του παντελονιού του, μπήκαν στο σπίτι, το ερεύνησαν επιμελώς και αφαίρεσαν από αυτό το ποσό των 150 ευρώ καθώς επίσης και κάποια χαρτονομίσματα δραχμών τα οποία μοιράστηκαν μεταξύ τους ισόποσα. Οι τρεις δράστες, φαίνεται πως κατά την παρουσία τους στον τόπο του εγκλήματος, άφησαν πίσω τους αρκετά στοιχεία, μέσα από τα οποία η Αστυνομία, έφτασε στα ίχνη τους.

Παρότι αυτή δεν ήταν μια «εύκολη» υπόθεση, καθότι από την αρχή και λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα, δεν υπήρχαν μάρτυρες, η συστηματική και επισταμένη έρευνα των αστυνομικών, ωστόσο, μέσα από τα ευρήματα που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος, έφερε την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Τον βρήκε νεκρό ο γιος του

Στην αίθουσα του Εφετείου Πατρών κατέθεσαν οι τρεις γιοι του θύματος, ο ένας εκ των οποίων τον βρήκε νεκρό. Περιέγραψαν τα όσα συνέβησαν με αποτέλεσμα τον τόσο σκληρό θάνατο του πατέρα τους και ζήτησαν από το Δικαστήριο με την απόφασή του να γαληνέψει η ψυχή του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, οι δύο κατηγορούμενοι αναχώρησαν νωρίς το πρωί από την περιοχή της Αμαλιάδας και έφθασαν στο σπίτι του 77χρονου την ώρα που γνώριζαν πως θα ήταν μόνος καθώς ο γιος του που έμεναν μαζί είχε φύγει νωρίτερα για την εργασία του. Με βάση τα ευρήματα του ιατροδικαστή, οι δράστες χτύπησαν τον ηλικιωμένο με τα χέρια στο πρόσωπο και στο κεφάλι με αποτέλεσμα να υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, έχοντάς τον δεμένο χειροπόδαρα μέσα στον στάβλο τους. Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, έφτασε στο σπίτι ο ένας από τους γιους του, ο οποίος αναζήτησε τον πατέρα του και τον βρήκε στον στάβλο χωρίς ίχνη ζωής. Προσπάθησε να κάνει κάτι να τον συνεφέρει, όμως ήταν αργά…

Στο Δικαστήριο κατέθεσαν και συγγενείς των δύο νεαρών κατηγορούμενων, οι οποίοι απολογούμενοι παραδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στη ληστεία, αρνήθηκαν όμως ότι ήθελαν να τον σκοτώσουν.

«Έδρασαν με ιδιαίτερη αγριότητα»

Η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, δικηγόρος Αθηνών Κωνσταντίνα Χόρτη στην αγόρευσή της ανέδειξε τα στοιχεία που καταμαρτυρούν τις πράξεις που διέπραξαν οι κατηγορούμενοι (οι τέσσερις τηλεφωνικές κλήσεις, το DNA, κ.ά.), τονίζοντας πως «έδρασαν με ιδιαίτερη σκληρότητα και αγριότητα σε βάρος ενός φιλήσυχου οικογενειάρχη» ζητώντας την ενοχή τους για την ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία και ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα κατά συναυτουργία.

Μάλιστα, αναφέρθηκε λεπτομερώς στα στοιχεία που προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία για τις βασανιστικές ώρες που έζησε ο άτυχος 77χρονος πριν αφήσει την τελευταία του πνοή και ζήτησε την τιμωρία των κατηγορουμένων για τις πράξεις του.

«Πήγαν να κλέψουν, όχι να σκοτώσουν»

Ο συνήγορος υπεράσπισής τους, δικηγόρος Καλαμάτας Γεώργιος Ράλλης αντέκρουσε λέγοντας πως «πήγαν για να κλέψουν, όχι να σκοτώσουν…» τονίζοντας πως δεν προέκυψε η ανθρωποκτόνος πρόθεση ή ο δόλος τους και πρότεινε την μετατροπή της κατηγορίας σε θανατηφόρα ληστεία.

Σημείωσε, πως ο ένας από τους δύο κατηγορουμένους δεν είχε καμία συμμετοχή καθώς ήταν έξω από το σπίτι του θύματος και παρακολουθούσε το σημείο, ενώ ο άλλος πήγε στο σημείο μόνο για να βρει χρήματα. Παραδέχθηκε στην αγόρευσή του ότι το έγκλημα που διέπραξαν ήταν πραγματικά βάναυσο και σκληρό και πως έχασαν τον έλεγχο, ζήτησε όμως να τους αναγνωριστεί η μετέπειτα καλή συμπεριφορά που επέδειξαν κατά το μεγάλο διάστημα του εγκλεισμού τους.

Για τον μικρότερο σε ηλικία ζητήθηκε εκ μέρους της υπεράσπισης από το Δικαστήριο να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, κάτι όμως που απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.

Όλη η επικαιρότητα