Categories: Πολιτική

Μόλις 15 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ

Share

Μόλις ένα τέταρτο διήρκεσε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες.

Το τετ α τετ των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ και στη σκιά της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας αναφορικά με τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Aπό την ελληνική πλευρά εκφράστηκε δυσαρέσκεια για τις συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε στον Χουλουσί  Ακάρ και το ζήτημα της στάσης που τηρεί η Τουρκία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ως προς τις παράνομες έρευνες που διεξάγει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία ενέργεια που θα αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.Μάλιστα ο έλληνας υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε σον ομόλογό του ότι η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει εάν η Τουρκία, συνειδητά αυτή τη φορά, επιχειρήσει να αποστείλει είτε το «Ουρούτς Ρέϊς» είτε άλλο ωκεανογραφικό σκάφος για έρευνες εντός  της ελληνικής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο υπουργοί είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου, μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία τους την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά την υπογραφή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου αλλά και των συνεχών υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά.

Oι τουρκικές υπερπτήσεις

Υπενθυμίζεται ότι τρία περιστατικά τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σημειώθηκαν σε διάστημα εννέα λεπτών το πρωί της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στις 10:03 ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, στα 23.000 πόδια. Ακολούθησαν ανάλογες κινήσεις στις 10:08 πάνω από τους Λειψούς (8.500 πόδια) και στις 10:12 πάνω από το Αγαθονήσι, σε χαμηλότερο ύψος (7.000 πόδια).

Υπενθυμίζεται ότι και χθες σημειώθηκε μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων, με συνολικά πέντε περιστατικά σε διάστημα μικρότερο των 40 λεπτών.

Οι δηλώσεις Ακάρ για τα νησιά

Πριν από μερικές ημέρες, ο κ. Ακάρ είχε εξαπολύσει νέα επίθεση στην Ελλάδα την οποία κατηγόρησε για παραβίαση διεθνών κανόνων με δηλώσεις του εφημερίδα Hürriyet.

Ο Ακάρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hürriyet αναφέρε πως «ο  τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο. Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συνθήκες. Παράλληλα με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια».

Και είχε προσθέσει τα εξής: «περιμένουμε από την Ελλάδα που είναι και σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ να παραμείνει πίστη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις συνθήκες που έχει υπογράψει. Στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς. Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων αδελφών μας, κανένας να μην τεστάρει την ισχύ και την δύναμη μας» κατέληξε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας.

Το «Ουρούτς Ρέϊς»

Επίσης ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θέμα είχε προκύψει με την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oρούτς Ρέϊς στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Άμεση ήταν η αντίδραση του πολεμικού ναυτικού καθώς άμεσα έσπευσε η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Η Αθήνα δεν πίστεψε σε κανένα σημείο πως ο κακός καιρός ήταν εκείνος που οδήγησε το Oruc Reis εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και έθεσαν όλες τις δυνάμεις σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ εκτίμησε ότι πιθανότατα επρόκειτο για τουρκική απόπειρα να “τεσταριστούν” τα αντανακλαστικά της Ελλάδας. Οι Τούρκοι επιχειρήσαν επί αρκετές ώρες να παίξουν ένα παιχνίδι νεύρων καθώς το ωκεανογραφικό έπλεε με πολύ μικρή ταχύτητα, ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν έπεσε στην παγίδα.

Το θέμα οδήγησε και σε ορισμένα εσωκομματικά καρφιά πάντως με τον υπουργό Εξωτερικών να αναφέρει ότι στο συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση δεν αρίστευσε. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως δεν υπήρξε επεισόδιο γύρω από το πλου του συγκεκριμένου πλοίου και απάντησε ρητά πως δεν ήταν τεστ των ελληνικών αντανακλαστικών. «Δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα» παραδέχθηκε.

via