Ηλεία Υγεία

Μόλις 600 ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί – Τι δηλώνει ο Πρόεδρος του ΙΣΠ – Αρχ. Ολυμπίας, Νίκος Κατσαρός

Μπορεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, που θα ήταν υποχρεωτικός για τους πολίτες στο πλαίσιο της πρόληψης και θα αποτελούσε το πρώτο «σκαλοπάτι» για την παραπομπή σε άλλες ειδικότητες και για τη διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων, αν αυτό κρινόταν απαραίτητο, να χαρακτηρίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας ως τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εντούτοις δεν αγκαλιάστηκε από τους ιατρούς ιδιαίτερα η στελέχωση του νέου συστήματος.

Αυτήν τη στιγμή μόλις 600 ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί υπάρχουν σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, όταν οι συμβεβλημένοι αντίστοιχων ειδικοτήτων πέρσι το καλοκαίρι ξεπερνούσαν τις 2.000. Παράλληλα οι γιατροί κάνουν λόγο για νέο κύμα αποχωρήσεων, εξαιτίας του χαμηλού ύψους αποζημίωσης.

Όλα αυτά τη στιγμή που η ζήτηση, τόσο για παθολόγους, όσο και για παιδίατρους, αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα, λόγω της έναρξης της περιόδου της γρίπης.

Από τους 600 οικογενειακούς γιατρούς, μόνο οι 120 είναι παιδίατροι και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 27 νομοί της χώρας δεν καλύπτονται από συμβεβλημένο παιδίατρο.

Τον Ιούλιο 2018, με απόφαση της τότε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, έγινε μονομερής διακοπή των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με όλους τους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους που ήταν συμβεβλημένοι με τον οργανισμό από το 2012.

Η προκήρυξη για συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς αυτών των ειδικοτήτων είχε παταγώδη αποτυχία ως προς την ανταπόκριση των ενδιαφερομένων.

Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Υγείας προωθεί 800 νέες συμβάσεις με οικογενειακούς γιατρούς (όπως είχε εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ), που εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν πριν το τέλος του έτους, προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά και να μην χρειάζεται οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν ιδιωτικά.

Σύμφωνα πάντως με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο σύστημα της πρωτοβάθμιας όλοι οι ελευθεροι επαγγελματίες γιατροί, ώστε να είναι δυνατή η υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, τα σχέδια που υπάρχουν περιλαμβάνουν και την “τύχη” που θα έχουν οι ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας). Ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί να ανοίξουν 237 ΤΟΜΥ, μόλις 127 μονάδες κατάφεραν να λειτουργήσουν και αυτές με κενά.

Με βάση επίσης τον αρχικό σχεδιασμό, κάθε οικογενειακός γιατρός θα είχε πληθυσμό ευθύνης 2.250 ενήλικες και 1.500 παιδιά οι παιδίατροι, όμως τελικά 1.100 γιατροί περίπου εντάχθηκαν στις μονάδες.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, οι ΤΟΜΥ θα λειτουργήσουν κανονικά και θα ενισχυθούν, μέσα όμως από διαδικασία αξιολόγησης και μετεξέλιξης.

Νίκος Κατσαρός, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας : «Θα προχωρήσει το θέμα του οικογενειακού ιατρού»

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας κ. Νίκος Κατσαρός σχετικά με αυτό το θέμα τόνισε ότι σύντομα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα καταθέσει προτάσεις για να προχωρήσει ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού, που είναι απαραίτητος για την σωστή λειτουργία της πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

«Στον Πύργο αυτή την στιγμή έχουμε ουσιαστικά έναν οικογενειακό ιατρό που είναι στο ΤΟΜΥ και είναι και οι γιατροί των κέντρων υγείας που δεν είναι πολλοί. Γενικά υπάρχει θέμα με τους ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς σε όλη την χώρα, και σύντομα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα κατεβάσει μια πρόταση. Είναι θέμα αμοιβών και πόσους ασθενείς θα έχει στον κατάλογο του ο κάθε οικογενειακός ιατρός. Γιατί με αμοιβή 1.600 ευρώ ήταν να έχει 2.500 πολίτες στον κατάλογο του. Με την παλιά ήταν 70 λεπτά ανά άρρωστο. Θα προχωρήσει αυτό το θέμα διότι έχει να κάνει με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας κ. Νίκος Κατσαρός τόνισε ότι σύντομα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα καταθέσει προτάσεις για να προχωρήσει ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού.

Όλη η επικαιρότητα