Ηλεία Υγεία

Μονάδα Εμφραγμάτων – Ν.Μ Πύργου – Γ.Ν Ηλείας: Εκεί που οι καρδιές συνεχίζουν να χτυπούν δυνατά

Ακούστε το άρθρο

«…Αν και φοβισμένος στην αρχή, νόμιζα ότι βρισκόμουν σε 4ημερη εκδρομή κατά την παραμονή μου στη ΜΕΜ, και αυτό οφείλεται αποκλειστικά σ’ εσάς. Να συνεχίζεται πάντα έτσι, με αμείωτη διάθεση και ενθουσιασμό, και με αυταπάρνηση και ευσυνειδησία να ανακουφίζετε τις πληγωμένες καρδιές….Τα λόγια από όλους εσάς, χαράχτηκαν στην καρδιά και στο μυαλό μου, και θα αποτελούν για τη ζωή μου πυξίδα και φάρο…». Λόγια από καρδιάς, για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου Πύργου, από έναν 15χρονο μαθητή (σ.σ φοιτητή σήμερα), η καρδιά του οποίου συνεχίζει  να χτυπά δυνατά, χάρη στην επιστημονική επάρκεια, τη συνέπεια, το ήθος και την ανθρωπιά του προσωπικού της ΜΕΜ. Αυτά τα λόγια, στο γράμμα που άφησε ο Παναγιώτης, μετά τη νοσηλεία του, σκιαγραφούν το έργο και την προσφορά της στην τοπική κοινωνία, 20 χρόνια τώρα.

Γι’ αυτά τα 20 χρόνια προσφοράς, θα μιλήσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στην επετειακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 23 Ιουνίου, στις 6:00 το απόγευμα, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου. Εκεί θα είναι και οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Πύργου, που βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας με την ταινία μικρού μήκους «Μην κλαις γιέ μου θα τα λέμε στο messenger», με τις καθηγήτριες τους Ανδριάνα Ηλιοπούλου και Νέλλη Γεωργούλια.

Η αρχή – Ο σεισμός –  Ο πρώτος ασθενείς

Η Μονάδα δημιουργήθηκε το 1993 και λίγο πριν νοσηλεύσει ασθενείς, ο σεισμός της 26ης Μαρτίου, έκοψε το νήμα της «ζωής της». Οι ζημιές που υπέστη το κτίριο του Μανωλοπούλειου Νοσοκομείου και ειδικότερα των χώρων της ΜΕΜ, ανέστειλαν την έναρξη λειτουργία της.

Πέντε χρόνια μετά, η μονάδα «αναγεννήθηκε» χάρη στις προσπάθειες του τότε Διευθυντή Διονυσίου Ράλλη, τον γιατρών Αθανάσιου Κατσιώλη και Άννας Ζήκα (Διευθύντρια σήμερα) και της Προϊσταμένης Σοφίας Λεωνίδου, που ακόμα υπηρετεί τη Μονάδα Εμφραγμάτων και τους 11.500 και πλέον ασθενείς που έχουν «περάσει» από εκεί και των λιγοστών ακόμα νοσηλευτών που «έβαλαν πλάτη» για να λειτουργήσει.

Το άγχος και η αγωνία όλων ήταν μεγάλη, αλλά το πρώτο περιστατικό, ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου σε 50χρονο Πύργιο, αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Και κάπως έτσι, έγινε η καλή αρχή, που αποτέλεσε τον καλύτερο οιωνό για τη συνέχεια. Κι αυτό αποδεικνύεται στην πράξη, από τους αριθμούς, αφού τα ποσοστά θνησιμότητας ή κακής έκβασης των περιστατικών που έχουν νοσηλευτεί στη Μονάδα Εμφραγμάτων, είναι εξαιρετικά χαμηλά.

«Έμφραγμα» στη ΜΕΜ

Από τότε μέχρι και σήμερα δεν είναι λίγες οι φορές που η Μονάδα Εμφραγμάτων βρέθηκε στα πρόθυμα «εμφράγματος», με το ελάχιστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να υπερβάλει εαυτό και να ξεπερνά ακόμα και τα βιολογικά του όρια αντοχής, για να μπορέσει η Μονάδα να μείνει ανοιχτή. Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, οδήγησαν κάποιες φορές το προσωπικού – γιατρούς και νοσηλευτές – να σκεφτούν σοβαρά να τα παρατήσουν, να φύγουν, να αλλάξουν τμήμα. Αλλά, η ευθύνη απέναντι στους ασθενείς τους, σε όλους εκείνους που οι καρδιές τους «αναγεννήθηκαν» στα χέρια τους, και που στα μάτια τους αντικατοπτρίζεται κάθε φορά η ευγνωμοσύνη και οι θερμές ευχαριστίες, ήταν οι λίγοι για να συνεχίσουν, να προσπαθούν και να κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά. «Έχοντας δουλέψει σε Μονάδα υψηλού επιπέδου, στο Ιπποκράτειο της Αθήνας, μπορώ να πω ότι η εξειδίκευση του προσωπικού και η αντιμετώπιση που έχουν οι ασθενείς είναι πολύ υψηλού επιπέδου, συγκρίσιμη με μεγάλα Νοσοκομεία. Όλο το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο σωστά, διαθέτει γνώση, εμπειρία και λειτουργεί με την ταχύτητα που απαιτείται. Η αντιμετώπιση των περιστατικών εδώ, είναι αυτή που θα ανέμενες σ’ ένα μεγάλο νοσοκομείο. Οι διακομιδές στην Πάτρα για για στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές, γίνονται γιατί δεν υπάρχει εδώ Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται εδώ, όπως γίνονται σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο», λέει ο καρδιολόγος Νίκος Αποστολόπουλος, που τα τελευταία χρόνια εργάζεται στη ΜΕΜ ως επικουρικός γιατρός.

Από τις πιο δύσκολες στιγμές, εξακολουθούν να είναι ακόμα και σήμερα, εκείνες που οι γιατροί θα χρειαστεί να κάνουν 2 και 3 εφημερίες μαζί, να συνοδεύσουν περιστατικά που απαιτούν στεφανιογραφία ή αγγειοπλαστικές – καθώς Αιμοδυναμικά Εργαστήρια υπάρχουν μόνο στην Πάτρα– και όλο το νοσοκομείο πρέπει να καλυφθεί από έναν καρδιολόγο. «Αυτή τη στιγμή, μη έχοντας ειδικευόμενους γιατρούς ως  βοηθούς, κάνουμε τη δουλειά του Επιμελητή, του Ειδικευόμενου και του Αγροτικού γιατρού», σημειώνει η γιατρός της ΜΕΜ, Επιμελήτρια Α΄, Μαρία Κούλη.

Με 11.500 ασθενείς

Η Μονάδα Εμφραγμάτων, συνετέλεσε σημαντικά στη δραστική μείωση του ποσοστού θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, στα οποία στην Ηλεία, υπάρχει μεγάλη έξαρση. «Από την κλινική μου εμπειρία – υπηρετώντας στην ΜΕΜ του Νοσοκομείου Πύργου από το καλοκαίρι του 2008 – διαπιστώνω ότι υπάρχει μεγάλη έξαρση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ένας μεγάλος αριθμός αφορά νέους ανθρώπους, ηλικίας 35-40-45-50 ετών, δηλαδή στις ηλικίες αιχμής. Έχουμε και μεγαλύτερους ηλικιακά ασθενείς, αλλά υπάρχουν πολλά οξέα στεφανιαία σύνδρομα σε νέους ανθρώπους», εξηγεί η κα Κούλη, σημειώνοντας πως, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και οι σακχαρώδης διαβήτης είναι από τις βασικούς επιβαρυντικούς παράγοντες,  βάζοντας στο ίδιο «επίπεδο» και το γεγονός ότι οι Ηλείοι – όπως και όλοι οι Έλληνες – δεν κάνουν πρωτογενή πρόληψη.

Η ΜΕΜ σήμερα

Η ΜΕΜ σήμερα στεγάζεται στον 2ο όροφο του Νοσοκομείου Πύργου και έχει πέντε κλίνες. Υπηρετούν σ’ αυτή η Διευθύντρια Άννα Ζήκα, οι Επιμελήτριες Α΄ Μαρία Κούλη και Βιργινία Λινάρδου και οι Επικουρικοί γιατροί Νίκος Αποστολόπουλος, Δώρα Δημήτρουλα και Αλεξάνδρα Γεωργακούλου. Σημαντική βοήθεια επίσης προσφέρουν –στις Εφημερίες – οι Γενικοί Γιατροί, Επιμελητές Θεόδωρος Ρέντεσης (Π.Ι Λάλα), Στεφανία Βουλιώτη (Κ.Υ Γαστούνης), Απόστολος Χήνος (Κ.Υ Ζαχάρως) και Άννα Κουρούνη (Κ.Υ Ανδρίτσαινας).

Το «δεξί τους χέρι» είναι το νοσηλευτικό προσωπικό. Η προϊσταμένη κα Σοφία (Λεωνίδου), η Ανδριανή (Βασιλοπούλου), η Ελισάβετ (Λέντζιου), η Κατερίνα (Ψαρρά), ο Δημήτρης (Θωμάτος), η Νίκα (Νικολακοπούλου), η Μυρτώ (Λιαροπούλου), η Παρασκευή (Νικολοπούλου), η Διονυσία (Παπαγιάννη), η Γεωργία (Αθανασοπούλου), η Παναγιώτα (Τζουανοπούλου) και η Ρουμπίνη (Μώρου). Η παρένθεση στα επίθετα των νοσηλετών-τριών δεν είναι τυχαία, αφού οι ασθενείς, ξέρουν το προσωπικό με το μικρό τους όνομα, και στις μέρες της εκεί νοσηλείας τους, γίνονται πραγματικά «δικοί τους» άνθρωποι. Τους προσεγγίζουν με αγάπη, με καλοσύνη, με χιούμορ – ειδικά τους νέους – και φροντίζουν να είναι χαλαροί. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΜΕΜ του Νοσοκομείου Πύργου είναι η πρώτη σε δημόσιο νοσοκομείο στην οποία κατά τη διάρκεια της ημέρας παίζει μουσική (Δεύτερο πρόγραμμα), η οποία βοηθά στη χαλάρωση και ηρεμία των ασθενών. «Δεν αρκεί μόνο να είσαι καλός επιστήμονας. Ο ασθενής δεν έχει ανάγκη μόνο τη λευκή μπλούζα, αλλά και από την ανθρώπινη προσέγγιση. Κι αυτό κάνουμε όλοι εμείς εδώ, στη Μονάδα Εμφραγμάτων. Και αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανη που, μέσα στις αντίξοες συνθήκες που ζούμε, αυτό το τμήμα προσφέρει τόσο πολύτιμες υπηρεσίες, προχωράει και εξελίσσεται», λέει η κα Κούλη.

Κι όταν παίρνουν εξιτήριο, δεν τους ξεχνούν. Οι ευχαριστίες τους εκφράζονται με κάθε τρόπο. Με μια μεγάλη αγκαλιά, με συγκινητικά γράμματα και αναρίθμητες δημοσιεύσεις και ευχαριστήρια στον τοπικό τύπο, με επισκέψεις κατά καιρούς, με τηλέφωνα για ευχές σε κάθε γιορτή και όχι μόνο. «Είναι γνωστό ότι ο Υπουργείο δίνει μισθούς πείνας σε γιατρούς και νοσηλευτές. Όμως, η δική μας ηθική και ψυχική ικανοποίηση, είναι μεγάλη, όταν οι ασθενείς μας, μας λένε ένα ειλικρινές ευχαριστώ, έχουν μια μεγάλη αγκαλιά για σένα. Και το κάνουν αυθόρμητα και ανιδιοτελώς. Προσφορά έχει εισπράξει πολύ αγάπη από τους ασθενείς μου. Κι αυτή η αγάπη, είναι το ¨χτύπημα στην πλάτη¨ που χρειαζόμαστε κάποιες φορές. Εκείνες τις φορές που έχει χρειαστεί να μείνουμε 2 και 3 24ωρα εδώ, εκείνες που φύγαμε για το σπίτι μας αλλά χρειάστηκε να επιστρέψουμε για τον ασθενή ή για βοήθεια στο συνάδελφο, εκείνες τις φορές που έχουμε σκεφτεί να τα παρατήσουμε. Κι αυτό το κάνουμε όλοι. Και κάπως έτσι κυλά η ζωή και συντηρείται αυτή η Μονάδα», σημειώνει η κα Κούλη.

«Μπορούμε περισσότερα»

Η ΜΕΜ του Πύργου δεν έχει να «ζηλέψει» τίποτα από τις ΜΕΜ της υπόλοιπες χώρες, ενώ η παροχή υπηρεσιών που προσφέρεται είναι συγκρίσιμη με αυτή που προσφέρεται σε μεγάλα και τριτοβάθμια Νοσοκομεία. «Το επίπεδο της καρδιολογίας στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες χώρες. Διαθέτει γιατρούς και νοσηλευτές με ψυχή, φιλότιμο που καταθέτουν τον καλύτερο εαυτό τους. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό, όχι απλά να παρέχουμε την υπηρεσία υγείας, αλλά να δώσουμε στον συνάνθρωπο μας την καλύτερη ποιότητα φροντίδας υγείας, το καλύτερο δυνατό που μπορούμε», λέει η κα Κούλη και εξηγεί πως «…αν είχαμε εξοπλισμό θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, γιατί – ειδικά τον τελευταίο χρόνο – έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε συναδέλφους επικουρικούς που είναι εξαιρετικοί επιστήμονες και συνεργάτες. Αν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός και οι συνάδελφοι ήταν μόνιμοι, θα αναπτύξουμε τμήματα υπερήχων, τμήμα δοκιμασίας κοπώσεως, ιατρείο για την καρδιακή ανεπάρκεια και την υπέρταση, να τοποθετούμε χόλντερ για τις αρρυθμίες κ.α. Έχουμε όλη τη διάθεση να το κάνουμε αλλά είμαστε λίγοι και μόλις που φτάνουμε να καλύψουμε τις τρέχουσες ανάγκες».

Ανοιχτή στην κοινωνία

Και μπορεί η ΜΕΜ να είναι από τα λεγόμενα «κλειστά τμήματα» των νοσοκομείων, η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 6:00 το απόγευμα, στο Λάτσειο, είναι ανοιχτή στην τοπική κοινωνία, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους Ηλείους.

Όλη η επικαιρότητα