Categories: Ηλεία

Μοναδική λύση για την Ηλεία η εξωστρέφεια με «όχημα» την Αρχαία Ολυμπία

Share

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας στον Πύργο, η «διαΝΕΟσις» ανακοίνωσε τη διεξαγωγή αναπτυξιακού συνεδρίου με τίτλο «Ηλεία 2030 – Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο» που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 20 Ιουλίου στην Αρχαία Ολυμπία.

Το αναπτυξιακό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε συνέχεια της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο για την ανασυγκρότηση της περιφερειακής ενότητας Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.

Κατά τη Συνέντευξη Τύπου στελέχη της «διαΝΕΟσις» και πιο συγκεκριμένα ο Γενικός Διευθυντής Διονύσης Νικολάου, η Διευθύντρια Ερευνών Φαίη Μακαντάση και η Διευθύντρια Επικοινωνίας Χριστιάνα Παπαγεωργάκη ενημέρωσαν τους εκπροσώπους Τύπου σχετικά με το περιεχόμενο, τη δομή και τους στόχους της επικείμενης διοργάνωσης.

Ο κ. Νικολάου αναφερόμενος στη συνεργασία με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο δήλωσε:

«Ευχαριστώ θερμά τον Υφυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο για την εμπιστοσύνη που έδειξε στη ‘‘διαΝΕΟσις’’. Η συνεργασία αυτή με χαροποιεί ιδιαίτερα, όχι μόνο γιατί η Ηλεία αποτελεί τον τόπο καταγωγής μου, αλλά και επειδή με αυτήν δίνεται η ευκαιρία στη ‘‘διαΝΕΟσις’’ να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας περιοχής που μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για την ανάπτυξη ολόκληρης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

12ος φτωχότερος νομός στην Ελλάδα η Ηλεία – Πρόβλημα η γήρανση του πληθυσμού

Σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την Ηλεία, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι: «Η Ηλεία είναι ο 12ος φτωχότερος από τους 52 νομούς της χώρας σε κατά κεφαλήν εισόδημα (€ 11.400 το 2019) διαχρονικά δε στο 65% του αντίστοιχου συνόλου της χώρας. Το μερίδιο ΑΕΠ της Ηλείας σε σχέση με το συνολικό ΑΕΠ της χώρας έχει πτωτική τάση από το 2003 και μετά. Η οικονομία του νομού στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο εμπόριο εντός του νομού και δευτερευόντως στον αγροτικό τομέα.

Ο πληθυσμός του νομού κατά τα τελευταία 30 έτη έχει μειωθεί κατά 12% περίπου ενώ έχει μπει σε αρνητική πορεία πριν αυτό συμβεί στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Οι προοπτικές του πληθυσμού της Ηλείας είναι εξίσου δυσοίωνες και για το μέλλον. Το βασικό σενάριο για το 2050 προβλέπει περαιτέρω μείωση κατά 12% και το χειρότερο μέχρι και 25%.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η γήρανση του πληθυσμού της Ηλείας. Τα άτομα άνω των 64 ετών ενώ το 1991 ήταν 14% του συνόλου, σήμερα είναι 25% και ακόμα ο ρυθμός γήρανσης είναι μεγαλύτερος από αυτόν του συνόλου της χώρας. Ακόμα, σε ό,τι αφορά στο επίπεδο εκπαίδευσης του πληθυσμού, το 59% έχει φτάσει μέχρι το Δημοτικό, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στη χώρα. Η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη».

Έμφαση στην πρόληψη για τις μελλοντικές προκλήσεις – Προτεραιότητα οι υποδομές

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, το συνέδριο αποτελεί την εναρκτήρια διοργάνωση της προσπάθειας που θα γίνει για την εκπόνηση μιας ολιστικής αναπτυξιακής μελέτης για την περιφερειακή ενότητα Ηλείας, η οποία ως στόχο θα έχει να αναδείξει και να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Νικολάου δήλωσε: «Η Ηλεία παρά τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στη γεωργία και στον πολιτισμό παραμένει εσωστρεφής με χαμηλή τουριστική κίνηση, κλειστό τοπικό εμπόριο και κλασικές καλλιέργειες μικρής προστιθέμενης αξίας. Η εξωστρέφεια με ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων έξυπνης γεωργίας και με προσανατολισμό στον διεθνή τουρισμό υψηλής ποιότητας είναι η αναγκαία στρατηγική για βιώσιμη ανάπτυξη. Η Αρχαία Ολυμπία δε, μπορεί να αποτελέσει το αναπτυξιακό όχημα καθώς αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού, ειρήνης και ευγενούς άμιλλας. Πρέπει όμως να δράσουμε προληπτικά και να μεριμνήσουμε για τις μελλοντικές προκλήσεις. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλους τους παραπάνω τομείς δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους, ενώ το θέμα των υποδομών αποτελεί προτεραιότητα για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Και συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η ‘‘διαΝΕΟσις’’ θα εκπονήσει τη μελέτη αυτή αφιλοκερδώς και θα την παραδώσει στην Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ θα είναι στη διάθεσή της για οποιαδήποτε υποστήριξη της ζητηθεί στην περίπτωση εφαρμογής της. Ακόμα, η συνεργασία αυτή σε καμία περίπτωση δεν δρα ανασταλτικά για οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις έχουν ληφθεί ή για οποιεσδήποτε άλλες προσπάθειες γίνονται παράλληλα με αυτήν, στην ίδια κατεύθυνση. Επίσης, κατά την εκπόνηση της μελέτης θα αξιοποιηθούν όλα τα ήδη διαθέσιμα ερευνητικά- μελετητικά κείμενα άλλων φορέων όπως της Περιφέρειας, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, και άλλων δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων. Τέλος, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η μελέτη θα παραδοθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, αλλά θα έχει ορίζοντα 10ετίας ως προς την υλοποίηση των επιμέρους έργων, ενώ η ‘‘διαΝΕΟσις’’ ουδεμία εμπλοκή έχει ή θα έχει αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία ή τη διαδικασία ένταξης έργων».

Θα αξιοποιηθούν τα ευρήματα των ερευνών για την Ηλεία

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε η κα. Μακαντάση, η οποία με τη σειρά της ανέλυσε το περιεχόμενο της προσπάθειας αλλά και το πλήθος των ερευνών της ‘‘διαΝΕΟσις’’ που θα διατεθούν στην επιστημονική ομάδα της μελέτης, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Καθηγητής Γιώργος Πετράκος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι οποίες θα παρουσιαστούν στο ολοήμερο συνέδριο.

Όπως δήλωσε η κα. Μακαντάση «όλες οι έρευνες της ‘‘διαΝΕΟσις’’ καταλήγουν σε συγκεκριμένες, άμεσα εφαρμόσιμες και υλοποιήσιμες προτάσεις πολιτικής. Η ‘‘διαΝΕΟσις’’ έχει εκπονήσει σειρά αναπτυξιακών μελετών σε πολλαπλές θεματικές, τα ευρήματα των οποίων με γεωγραφική αναφορά στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας θα διατεθούν στην ερευνητική ομάδα ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν και να αξιοποιηθούν» και συνέχισε σημειώνοντας «Πιο συγκεκριμένα, οι έρευνες της ‘‘διαΝΕΟσις’’ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, για την ανάπτυξη τουριστικών λιμένων, για τον τουρισμό τρίτης ηλικίας, για την αξιοποίηση των περιοχών του δικτύου Natura 2000 (εκ των οποίων 8 βρίσκονται στην Ηλεία), για τα εγγειοβελτιωτικά έργα καθώς και σειρά ερευνών και κειμένων πολιτικής για την ανάπτυξη του αφροδιατροφικού τομέα είναι μερικές μόνο από τις έρευνες της ‘‘διαΝΕΟσις’’ που θα διατεθούν στην ερευνητική ομάδα προς αξιοποίηση των ευρημάτων τους που αφορούν στην περιοχή».

Ιδιαίτερη αναφορά στο Κατάκολο

Παράλληλα, η κα Μακαντάση έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την περιοχή ενώ πρόσθεσε πως «στη ‘‘διαΝΕΟσις’’ μας αρέσει να αναδεικνύουμε ουσιαστικά ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και για την περιοχή μια τέτοια θα μπορούσε να είναι η κρουαζιέρα.

Το Κατάκολο είναι ένας ενδιάμεσος λιμένας που χρησιμοποιείται ως σταθμός μιας κρουαζιέρας και δεν είναι homeport ώστε μια κρουαζιέρα να ξεκινά και να καταλήγει εκεί. Τα homeports προσφέρουν τα τριπλάσια έσοδα σε μια τοπική οικονομία οπότε είναι σημαντικό να δει κανείς κάτω από ποιες συνθήκες το Κατάκολο από ένα λιμάνι transit να γίνει λιμάνι homeport. H περιοχή επίσης, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την πολύ μεγάλη ακτογραμμή που διαθέτει».

Οι δύο βασικές ενότητες του συνεδρίου

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε η κα. Παπαγεωργάκη, η οποία ανέλυσε τη ροή και τη δομή του συνεδρίου. Όπως υπογράμμισε: «Το συνέδριο θα διαρθρωθεί γύρω από δύο βασικές ενότητες. Η πρώτη εκτείνεται έως το μεσημέρι της 20ης Ιουλίου και αφορά σε συζητήσεις με τη μορφή πάνελ γύρω από τις θεματικές του τουρισμού, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, του πολιτισμού, του πρωτογενούς τομέα, των υποδομών, των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων κ.ά. με γεωγραφική αναφορά στην περιοχή και στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης και συνεργάτες – ερευνητές της ‘‘διαΝΕΟσις’’ που έχουν εκπονήσει σχετικές μελέτες του οργανισμού. Η δεύτερη ενότητα από το μεσημέρι και μετά θα έχει τη μορφή συνάντησης εργασίας (workshop), όπου οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα καταθέσουν τις απόψεις τους γύρω από τις παραπάνω θεματικές, και οι οποίες θα μαγνητοφωνηθούν, ώστε τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα να παραδοθούν στην ερευνητική ομάδα του κ. Πετράκου. Σημειώνεται ότι το συνέδριο είναι κλειστό και σε αυτό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού και του ακαδημαϊκού κόσμου, εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, εκπρόσωποι οργάνων εκπροσώπησης εργαζομένων στους παραπάνω τομείς και κλάδους κ.ά.. Το βίντεο της διοργάνωσης θα είναι διαθέσιμο σε όποιον επιθυμεί να το παρακολουθήσει, στην ιστοσελίδα της ‘‘διαΝΕΟσις’’ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του οργανισμού από τις επόμενες μέρες, ενώ τις απόψεις της/ του μπορεί να καταθέσει όποια / όποιος το επιθυμεί στο e-mail info@dianeosis.org».

Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη, αναλαμβάνουν πολιτική ηγεσία και τοπική κοινωνία

Σε ερώτηση της εφ. «Πατρίς» για το πότε θα ξεκινήσει η μελέτη και ποια θα είναι η διαδικασία αφού ολοκληρωθεί, ο κ. Νικολάου απάντησε: «Το πρώτο βήμα της μελέτης θα είναι το Αναπτυξιακό Συνέδριο. Η τοπική κοινωνία θα έχει τη δυνατότητα συμμετοχής είτε με παρέμβαση την ίδια μέρα, είτε με προτάσεις γραπτές τις οποίες θα μπορεί να υποβάλλει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα παρουσιαστεί σαν σύνολο προτάσεων. Εκεί θα έχει ολοκληρωθεί και η δουλειά της ‘‘διαΝΕΟσις’’ και απομένει στην πολιτική ηγεσία να υλοποιήσει το σχέδιο. Πιστεύουμε ότι με την τεκμηρίωση που θα έχουμε δώσει και με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, θα αρχίσει το δεύτερο στάδιο, της υλοποίησης».

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

«Ηλεία 2030 – Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο»

Τετάρτη 20 Ιουλίου, Ξενοδοχείο «Amalia» Ολυμπία, αίθουσα «Δάφνη»

10:00 – 11:00 Χαιρετισμοί

Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής «διαΝΕΟσις»

Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Γεώργιος Γεωργιόπουλος, Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (tbc)

Διονύσιος Καλαματιανός, Βουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ (tbc)

Μιχάλης Κατρίνης, Βουλευτής, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής (tbc)

Ανδρέας Νικολακόπουλος, Βουλευτής, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

11:00 – 11:35 Πολιτισμός και Κλιματική Αλλαγή

Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

Χρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Συντονισμός: Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου ‘‘διαΝΕΟσις’’

11:35 – 12:10 Περιβάλλον και Πρωτογενής Τομέας

Γιώργος Γεωργαντάς, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Δασών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Γιάννης Μητσόπουλος, Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)

Δημήτρης Σκούρας, Καθηγητής – Αντιπρύτανης Οικονομικών & Προγραμματισμού, Πανεπιστήμιο Πατρών

Συντονισμός: Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών ‘‘διαΝΕΟσις’’

12:10 – 12:45 Υποδομές

Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού &Αστικού Περιβάλλοντος, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Δημήτρης Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μανώλης Μπαλτάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Re.De-Plan Consultants

Συντονισμός: Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών ‘‘διαΝΕΟσις’’

12:45 – 13:20 Τουρισμός και Τουριστικοί Λιμένες

Ολυμπία Αναστασοπούλου, Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Υπουργείο Τουρισμού (tbc)

Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ

Γιώργος Βαγγέλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Συντονισμός: Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου ‘‘διαΝΕΟσις’’

13:20 – 13:55 Χρηματοδοτικοί Πόροι

Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Μιχαήλ Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης, Υπουργείο Εσωτερικών (tbc)

Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας

Συντονισμός: Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου ‘‘διαΝΕΟσις’’

14:00 – 15:00 Ελαφρύ γεύμα

15:00 – 18:00 Συνάντηση εργασίας – Workshop – Κατάθεση απόψεων συμμετεχόντων

Εισαγωγή: Γιώργος Πετράκος, Καθηγητής Περιφερειακής Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συντονιστής της επιστημονικής ομάδας για την εκπόνηση της μελέτης

Συντονισμός: Φαίη Μακαντάση – Θοδωρής Γεωργακόπουλος

18:00 – 18:10 Κλείσιμο εργασιών

18:10 Cheese & Wine

Παρουσίαση: Χριστιάνα Παπαγεωργάκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας ‘‘διαΝΕΟσις’’

Πηγή: VIRAL / ΕΦ. ΠΑΤΡΙΣ