Βιβλίο Ηλεία

Μοναδικός Μίμης Ανδρουλάκης στον Πύργο!

Ακούστε το άρθρο

Μια ζεστή και τρυφερή βραδιά βίωσαν όσοι παρακολούθησαν προχθές το βράδυ την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη, με τίτλο «Νύχτα με πέντε φεγγάρια», από τις εκδόσεις Πατάκη, στο Βιβλιοπωλείο Κορκολή στον Πύργο. Η εκδήλωση διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα και εξελίχθηκε σε μια εξομολογητική αφήγηση του δημοφιλούς συγγραφέα και πολιτικού απέναντι στο κοινό του Πύργου, μέσα από την οποία ξεπήδησαν μύχιες σκέψεις και άγνωστες ιστορίες του παρελθόντος.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης μοιράστηκε με το κοινό τα κίνητρα που τον ώθησαν να γράψει το βιβλίο, πλέκοντας το εγκώμιο της γυναικείας φύσης, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ιστορικά ζητήματα που θίγει το βιβλίο, όπως η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και η ελληνικότητα της Μακεδονίας.

«Είναι μια αυθεντική ιστορία, φτιαγμένη με υλικά της πραγματικότητας. Μια δραματική ιστορία σπάνιων και εκπληκτικών γυναικών,  που περιλαμβάνει μικρά δράματα στον καμβά της ιστορίας. Μέσα από τις διακλαδώσεις της μοίρας μιας οικογένειας θα λύσετε τα αινίγματα για τη Μακεδονία και τη Θράκη.  Το κρίσιμο ερώτημα που θέτει το βιβλίο, είναι μάταιη μια ζωή φιλτραρισμένη από τόσες διαψεύσεις, ματαιωμένες ελπίδες και προδοσίες. Στο βιβλίο μου οι γυναίκες υπερτερούν των ανδρών!» τόνισε μεταξύ άλλων ο συγγραφέας.

Ενθυμούμενος την παρουσία του στον Πύργο πριν από περίπου δώδεκα χρόνια, όταν παρουσίαζε τότε το βιβλίο «Θηλυκό Πόκερ», ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι η οικονομική κρίση επιτάχυνε την επαλήθευση κάποιων από τις τότε προβλέψεις του, και εξέφρασε την αμφιβολία του για το αν η Ελλάδα μπορεί να περάσει σε μια φάση δημιουργικής καταστροφής.

Αναφερόμενος στην Ηλεία, σημείωσε πως ο νομός έχει τον καλύτερο συνδυασμό πλεονεκτημάτων για να απογειωθεί οικονομικά, και αποδέχθηκε με ευχαρίστηση τον τίτλο του πρεσβευτή της Ηλείας από το κοινό!

Η Λίνα και το παιχνίδι με τα «εννιάρια»

Ο συγγραφέας παρέθεσε όλο το χρονικό της διαδρομής που ακολούθησε μέχρι να γράψει το βιβλίο, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που έμαθε από τον παππού του, και στην οποία πρωταγωνιστεί η Λίνα, μια γυναίκα γοητευτική, σκληρή και έξυπνη, η οποία επιβιώνει ως Πόντια πρόσφυγας στη Θεσσαλονίκη στα δύσκολα χρόνια μετά τον ξεριζωμό του 1919, και δοκιμάζεται από ελπίδες και προσδοκίες που διαψεύστηκαν επώδυνα.

Κάνοντας ένα πρωτότυπο παιχνίδι με τα «εννιάρια», το βιβλίο ξεκινά το ταξίδι του από το 2019, με ένα φλάσμπακ μας μεταφέρει στο 1919 και προς το τέλος του βιβλίου κάνει ένα ταξίδι στο μέλλον και το 2029, αναλύοντας τον ρόλο που παίζει στη ζωή μας η έννοια της ουτοπίας. Στις σελίδες του κυριαρχούν οι αναφορές στον κινηματογράφο, στη μουσική, στον έρωτα αλλά και στα μαθηματικά, ενώ παρελαύνουν ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Ανρί Πουανκαρέ, ο Ελευθέριο Βενιζέλος και ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Για το βιβλίο μίλησαν οι δημοσιογράφοι Βίκυ Γκουγκουστάμου και Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, συνομιλώντας παράλληλα με τον συγγραφέα. Η κα Γκουγκουστάμου εξήρε την προσέγγιση του Μίμη Ανδρουλάκη στη γυναικεία προσωπικότητα και στο γυναικείο συναίσθημα, ενώ ο κ. Φωτεινόπουλος στάθηκε στα λεπτά ζητήματα που θίγονται στο βιβλίο, όπως η έννοια της ταυτότητας και η σημασία της ουτοπίας στη ζωή του ανθρώπου.

Την εκδήλωση προλόγισε η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου, Δώρα Κορκολή, η οποία ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη σταθερή ανταπόκρισή τους στα πολιστικά της εγχειρήματα, καθώς και τον κ . Ανδρουλάκη για την παρουσία του στον Πύργο.

Όλη η επικαιρότητα