«Μόνοι μας κατά του αόρατου εχθρού…» – Οι προσπάθειες του προέδρου της κοινότητας Λαντζοΐου για την προστασία της περιοχής του

Έντονο είναι το αίσθημα της ανησυχίας στην τοπική κοινότητα Λαντζοΐου παρά τα προστατευτικά μέτρα που είχαν ληφθεί μέχρι τώρα κατά του κορονοϊού, καθώς όπως φαίνεται υπάρχει πιθανός κίνδυνος ο «αόρατος εχθρός» όπως έχει αποκαλεστεί χαρακτηριστικά πολλές φορές ο εν λόγω ιός, να έχει ήδη φωλιάσει στην τοπική κοινότητα και να έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα.

Λύση σε αυτή τη δύσκολη περίπτωση καλείται να δώσει ο πρόεδρος του Λαντζοΐου Επαμεινώνδας Μπαρτζάκος, που ήταν από τους πρώτους που ενημερώθηκε για την κατάσταση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δυο συμπολίτες -ένας από το χωριό και ένας από τον Πύργο- ήρθαν μεμονωμένα από τη Γερμανία. Ο κ. Μπαρτζάκος εστίασε ιδιαίτερα στη διαδρομή που ακολούθησαν οι δυο ταξιδιώτες που ξεκίνησαν από το αεροδρόμιο του Μονάχου και με αεροπλάνο επέστρεψαν στην Ελλάδα, δεν ελέχθησαν από κανέναν, παρέμειναν μια μέρα στο Ελ. Βενιζέλος μιας και δεν είχαν κάπου να πάνε, συναντήθηκαν με αρκετούς συμπατριώτες, ταξίδεψαν με λεωφορείο και ήρθαν ο ένας στον Πύργο και ο άλλος με ταξί στο Λαντζόι, θέλοντας έτσι με αυτό τον τρόπο να αναδείξει τις πιθανόν πολλές επαφές που είχαν κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους στην πατρίδα τους.

Λογικό είναι όλο αυτό να έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία και τον ίδιο τον πρόεδρο της κοινότητας, που άμεσα ξεκίνησε αγώνα δρόμου για να βρει λύση. Για περισσότερες από 3 ώρες προσπαθούσε να επικοινωνήσει με ΕΟΔΥ και πολιτική προστασία, ωστόσο απάντηση δεν έλαβε. Τελευταία του διέξοδος η επικοινωνία με το δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο και το διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας Παναγιώτη Μάνδαλο, που παρότι δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενοι επί των ζητημάτων αυτών, έδωσαν λύση. Κλιμάκιο της Αστυνομίας βρέθηκε στο χωριό και οδήγησε το συγχωριανό στο νοσοκομείο για εξετάσεις, ενώ ενημερώθηκαν ο ίδιος και η οικογένειά του να παραμείνουν σε καραντίνα για κάθε ενδεχόμενο.

Ο σκοπός της ανάδειξης του γεγονότος από τον κ. Μπαρτζάκο ήταν να φανερώσει το κενό που υπάρχει με τον εισαγόμενο ιό, ο οποίος μεταφέρεται από μεμονωμένους συμπατριώτες μας που γυρίζουν από το εξωτερικό και κυκλοφορούν ανενόχλητοι με μεγάλο κίνδυνο να μεταδοθεί ο ιός, τη στιγμή που όλοι τηρούν πιστά τα μέτρα. Στάθηκε ιδιαίτερα στη διαφορετική αντίληψη της κατάστασης από ορισμένους, ενώ συμπλήρωσε πως μέχρι τώρα η κοινότητα είχε κάνει τις απολυμάνσεις της, ο κόσμος παρέμενε εντός σπιτιού και οι μετακινήσεις ήταν μειωμένες σχεδόν ολοκληρωτικά. Κλείνοντας ευχήθηκε τα αποτελέσματα να βγουν αρνητικά, αλλιώς αυτό θα βάλει σε μπελάδες αρκετό κόσμο.