Οικονομία

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το swap των ελληνικών ομολόγων

Ακούστε το άρθρο

Πιστωτικά θετική (credit positive) χαρακτήρισε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την ανταλλαγή (swap) ομολόγων που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

«Οι βελτιώσεις που θα επέλθουν στη ρευστότητα και στις συνθήκες διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων υποστηρίζουν την επιστροφή της κυβέρνησης στις διεθνείς αγορές ομολόγων για νέα χρηματοδότηση καθώς η χώρα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας τον Αύγουστο του 2018», σημειώνει η Moody’s.

«Εκτός από τις προετοιμασίες του ΟΔΔΗΧ για τη βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς και την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής, αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα σημαντικό κεφαλαιακό μαξιλάρι εν αναμονή της εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης, αντίστοιχα με τις στρατηγικές των κυβερνήσεων των Ιρλανδίας και Πορτογαλίας εν όψει των δικών τους εξόδων από τα προγράμματα διάσωσης και την επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές», τονίζει σε σχετική ανάλυση ο οίκος.

Η νέα πρόταση θα ισχύσει μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, επομένως το τελικό μέγεθος της συναλλαγής δεν είναι ακόμη γνωστό. Η κυβέρνηση ελπίζει να ανταλλάξει την πλειονότητα ή το πλήρες ποσό των 20 ομολόγων PSI (26,9 δισ. ευρώ), που έχουν λήξεις μεταξύ 2023-2042.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι μεταξύ 26 και 28 Νοεμβρίου θα προσέλθει ο μεγάλος όγκος των επενδυτών για να δηλώσει την αποδοχή της πρότασης του Δημοσίου.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα