Υγεία

Μόσιαλος: Πιθανότατα ο ιός δεν μεταλλάσσεται εύκολα

Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά ζητήματα ιατρικού, οικονομικού, και δεοντολογικού περιεχομένου έθιξαν επιστήμονες υγείας, επιχειρηματίες, οικονομολόγοι, και διεθνολόγοι όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού στην πρώτη ψηφιακή ημερίδα “Πανδημίες και παγκόσμια διαχείριση κρίσεων υγείας: Η περίπτωση του κορονοϊού” που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) και την Ελληνική Ένωση Νέων Επιχειρηματιών(EENE) με την επιστημονική υποστήριξη του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και με την υποστήριξη του Delfi Economic Forum.

Εδώ φτάσαμε γιατί υπήρξε πλήρης αδιαφάνεια ενός αυταρχικού καθεστώτος, που αποσιώπησαν δεδομένα στην Χουμπέι και Γουχάν, τα οποία γνώριζαν ένα μήνα πριν τα ανακοινώσουν, ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Η μαζική προμήθεια αναπνευστήρων και υγειονομικού υλικου για γιατρούς και νοσηλευτές είναι ένα ζήτημα διεθνές.

Στην Ελλάδα, είπε, έχουμε 800-820 αναπνευστήρες τωρα, το πλάνο είναι να παμε στους 1500 μέχρι το καλοκαίρι – φθινόπωρο, με την προυπόθεση να ανοιξουν οι αγορές. Η κορύφωση αυτής της πανδημίας θα είναι διαφορετική ανά χώρα, ανάλογα με τα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί είπε ο κ. Μόσιαλος κι επισήμανε ότι από την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών, θα κριθεί και το ποσο θα συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση.

Αν ο ιός δεν μεταλλάσσεται το εμβόλιο θα είναι σε ισχύ για 3-4 χρόνια

Υπάρχουν δύο σενάρια αυτή τη στιγμή, ανέφερε. “Το ένα είναι το καλό σενάριο, να γίνει η νόσος εποχική. Το δεύτερο σενάριο είναι να παραταθεί. Να πάει πιο πέρα, και να συνεχιστεί κι εδώ θα μπουν τα μεγάλα ηθικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Δηλαδή το τι κάνουμε αν δεν πάμε σε μία εποχικότητα και η λοίμωξη παρατείνεται με δεδομένο ότι κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ τυχεροί για να έχουμε το εμβόλιο εντός του 2020. Ήδη τα δύο πρώτα εμβόλια τρέχουν πολύ γρήγορα. Αν δεν είμαστε τυχεροί με αυτά, έχουμε άλλα 33 εν εξελίξει”. Αυτό που είναι αισιόδοξο, είπε ο κ. Μόσιαλος, είναι ότι πιθανότατα αυτός ο ιός δεν μεταλλάσσεται εύκολα. Οπότε αν ισχύει αυτή η υπόθεση εργασίας, αν βρουμε το εμβολιο, θα ειναι εν ισχυ για 3-4 χρόνια.

Υπάρχει μερική ανοσία για αρκετο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ασυμπτωματικός πάντως δεν σημαίνει είπε ο κ. Μόσιαλος ότι δεν έχει πρόβλημα, καθότι όπως εξήγησε ένα σημαντικο ποσοστό ασυμπτωματικών έχει πνευμονίτιδα. “Αυτό πάντως που πρέπει να σκεφτούμε είναι τι θα κάνουμε αν το εμβόλιο δεν έρθει νωρίς. Κατά πόσον θα αντέξει η παγκόσμια οικονομία να είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι. Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι αν αποκτούμε πλήρη, μερική ή καθόλου ανοσία από αυτήν τη λοίμωξη όταν αρρωστήσουμε. Ο καθύλην αρμόδιος απο τον ΠΟΥ σήμερα μας είπε ότι υπάρχει τουλάχιστον μερική ανοσία. Και τουλάχιστον για αρκετό χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να το προσδιορίσει”. Αν αυτό ισχύει και δεν ειναι μερική αλλά είναι πλήρης, είναι ενθαρρυντικό απο οικονομική άποψη, γιατί σημαίνει ότι αυτοί που το έχουν περάσει, μπορουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Τι θα κάνουμε όμως αν παρουμε την αποφαση να γυρισουμε πισω στις δουλειές μας; Εδω θα μπουν τα διλήμματα πως προστατευουμε τις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους. “Δεν είναι σίγουρο ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί και ειπα στην ελληνική κυβέρνηση, αν αφήσουμε τον κοσμο να κυκλοφορεί θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα γρήγορων τεστ. Αυτά που έχουμε τώρα, βάσει κινεζικών μελετών, δίνουν κάτα 10% ψευδή αποτελέσματα. Δεν μιλώ για μαζικό τεστ σε δέκα εκατομμύρια Έλληνες. Υπάρχουν όμως δυνατότητες εφαρμογών σε κινητά που κάποιος στέλνει τα συμπτώματα και παίρνει απάντηση με οδηγίες”.

Μεγάλη θνητότητα στους άνδρες

Ένα πολύ σημαντικό θέμα σε αυτήν την επιδημία είναι η θνητότητα στους άνδρες είπε ο κ. Μόσιαλος. “Στην Κίνα έφτασε στο 80%,στην Ιταλία 90%, κι αυτό γιατί έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό υπερτασης, καπνιστών, διαβητικών και χαπ στους άνδρες. Το μήνυμα λοιπόν στον κόσμο που είναι κλεισμένος στο σπίτι είναι να ελέγξουν διαβήτη, υπέρταση, αν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα, και να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αυξήσουν την αναπνευστική τους λειτουργία στην οποία παίζει ρόλο και η βιταμίνη D.

O κ.Μόσιαλος είπε ακόμη ότι πιστεύει πως σύντομα θα ανοίξει μεγάλη συζήτηση για ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα: “Πιστεύω ότι θα αρχίσει και άλλη σύγκρουση, να σώσουμε την οικονομια ή να προφυλάξουμε μεγαλύτερο ποσοστό συμπατριωτών μας, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε. Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες θα πρεπει να σκεφτουμε πως θα παμε στην φαση 3 της καταστολής και της επανόδου στην εργασία.

Όλη η επικαιρότητα