Μπάσκετ

Μουντομπάσκετ 2019: Ήττα της Εθνικής Ελλάδος από τις ΗΠΑ με 59-63

Ακούστε το άρθρο

Η Εθνική Ελλάδος κράτησε τις ΗΠΑ στους 69 πόντους, ωστόσο… ξέχασε το μπάσκετ στην επίθεση και ηττήθηκε με σκορ 69-53 στη φάση των «16» του Μουντομπάσκετ.

Οι αρχικές πεντάδες

ΗΠΑ: Μπαρνς, Μίτσελ, Χάρις, Τέρνερ, Ουόκερ
Ελλάδα: Καλάθης, Γ. Αντετοκούνμπο, Μπουρούσης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου

Τα δεκάλεπτα: 19-17, 38-25, 54-37, 69-53

Το παιχνίδι

Θετικό ήταν το ξεκίνημα της Εθνικής στο ματς, με την εικόνα της ομάδας να μην προμηνύει σε καμία περίπτωση τα όσα θα ακολουθούσαν. Η ομάδα του Σκουρτόπουλου κατάφερε να μην επιτρέψει στην «Team USA» να ξεφύγει (μέγιστο προβάδισμα το +6 για τις ΗΠΑ, 19-13, 9′), ενώ μέχρι τα μέσα του 1ου δεκαλεπτου η «Γαλανόλευκη» βρισκόταν μπροστά στο σκορ (9-12, 5′). Τελικά, η περίοδος δεν έκλεισε άσχημα για τους τυπικά φιλοξενούμενους, οι οποίοι βρίσκονταν πίσω μόλις με 19-17.

Παρόλα αυτά, το 2ο δεκάλεπτο ήταν καταστροφικό για την «Επίσημη Αγαπημένη». Παρότι αμυντικά δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευάλωτη βάσει σκορ και στατιστικής, το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας κρίνεται μηδενικό. Άλλωστε, πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός πως στην εν λόγω περίοδο οι Έλληνες διεθνείς πέτυχαν μόλις… 8 πόντους; Η ομάδα του Πόποβιτς έτρεξε από νωρίς ένα σερί 9-0 (29-20, 14′), όμως η «Γαλανόλευκη» έμεινε στο παιχνίδι, καθώς στο 16′ ο Γ. Αντετοκούνμπο μείωσε στο -6 (31-25, 7′). Ωστόσο, αυτό έμελλε να είναι και το τελευταίο καλάθι της ομάδας στο 1ο ημίχρονο, με την «Team USA» να κάνει ανενόχλητη το παιχνίδι της και να οδηγείται στα αποδυτήρια με τον πίνακα του σκορ να γράφει 38-25.

Κανείς θα περίμενε πως στην επανάληψη η Ελλάδα θα αντιδράσει, διατηρώντας την αμυντική νοοτροπίας της και βελτιώνοντας την επιθετική της εικόνα. Αρχικά, στο 3ο δεκάλεπτο η Εθνική έδειξε ψήγματα διάθεσης για ανατροπή, μειώνοντας πολύ γρήγορα τη διαφορά στο -8 (38-30, 22′), όμως μετά το τάιμ άουτ που κάλεσε ο Πόποβιτς η εικόνα του ματς άλλαξε ξανά πλήρως. Οι ΗΠΑ ανέκτησαν τον έλεγχο του ματς, με την Ελλάδα να σημειώνει μόλις 7 πόντους στα υπόλοιπα 8 λεπτά της περιόδου και να οδηγείται στο 4ο δεκάλεπτο με ντεζαβαντάζ 17 πόντων (54-37).

Στην τελευταία περίοδο η Εθνική παρουσίασε ξανά δύο διαφορετικά πρόσωπα. Σε πρώτη φάση, το 4ο δεκάλεπτο φαινόταν ότι θα αποτελέσει τυπική διαδικασία, όμως σταδιακά η ομάδα του Σκουρτόπουλου κατάφερνε σταδιακά να ροκανίζει τη μεγάλη διαφορά που χώριζε τις ΗΠΑ από την Ελλάδα.

Περισσότερα σε λίγο…

Τα στατιστικά των παικτών

Όλη η επικαιρότητα