Μουσικό Σχολείο Ηλείας: Προάγει και παράγει Πολιτισμό

Share

Το Μουσικό Σχολείο  με έδρα το Βαρθολομιό Ηλείας, είναι Δημόσιο Γυμνάσιο και Λύκειο  στο οποίο διδάσκονται όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, Προσανατολισμού και Επιλογής όπως συμβαίνει σε όλα τα Γενικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Με άλλα λόγια είναι ισότιμο με τα υπόλοιπα Δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια. Η μόνη διαφορά είναι ότι διδάσκονται επιπλέον και μαθήματα Μουσικής Παιδείας (Μουσικών οργάνων και θεωρητικών μαθημάτων), σε ατομικό επίπεδο ή σε ολιγομελή τμήματα.

Σκοπός των Μουσικών Σχολείων είναι η αισθητική και πολιτισμική καλλιέργεια των μαθητών μέσω της Μουσικής και καλλιτεχνικής παιδείας και φυσικά η ολοκληρωμένη παροχή (εκτός των γενικών) και μουσικών γνώσεων.  Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι παρακολουθούν τις εκδηλώσεις που κάνουν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου να λένε «το Σχολείο παράγει πολιτισμό».

Εκδηλώσεις και δράσεις

Η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου της Ηλείας  κ. Μαρία Μπίρμπα μας αναφέρει σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που έγιναν από τους μαθητές του Σχολείου την προηγούμενη σχολική χρονιά με την καθοδήγηση πάντα των ακούραστων καθηγητών τους.

Στις 24 Νοεμβρίου 2018: Συμμετοχή μικτής ομάδας μαθητών μας στην εκδήλωση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας για την εθελοντική αιμοδοσία, στον Πολυχώρο Αμαλιάδας. Ο καθηγητής μπουζουκιού κ. Μαυροκεφαλίδης συνέθεσε στίχους της μαθήτριάς μας Αλεξάνδρας Μπίκινη αφιερωμένους στην εθελοντική προσφορά προς τους συνανθρώπους μας, και παρουσίασαν στην εκδήλωση, μεταξύ των άλλων τραγουδιών, και αυτό το πρωτότυπο τραγούδι.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2018: Σεμινάριο Κινηματογράφου, εντός του σχολείου, από την κ. Ανδριοπούλου, συνεργάτη του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Οι μαθητές παρακολούθησαν μικρού μήκους ταινία κι έπειτα έκαναν βιωματική ανάλυση του έργου.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2018: Το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής τραγούδησε κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στον ραδιοφωνικό σταθμό VOX103.3.

Στις 20 Δεκεμβρίου : Κάλαντα από το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής, στο Λαζαράκειο Θέατρο Αμαλιάδας. Το σύνολό μας παρουσίασε κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Από τις 16 – 22 Φεβρουαρίου 2019: Ξεκίνησαν οι μετακινήσεις στα πλαίσια του ERASMUS+ προγράμματός «Μουσική και Θάλασσα στην Διαπολιτισμική Δια Βίου Εκπαίδευση». Επταμελής ομάδα του σχολείου επισκέφτηκε στο σχολείο-εταίρο στην Πάφο της Κύπρου

Στις 20 Μαρτίου 2019: Διδακτική επίσκεψη ομάδας του 3ου Γυμνασίου Αμαλιάδας για να ενημερωθούν για τον Μετεωρολογικό μας Σταθμό και για φαινόμενα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, στα πλαίσια περιβαλλοντικού τους προγράμματος.

Στις 20 Μαρτίου 2019: Επίσκεψη στον ραδιοφωνικό σταθμό VOX 103,3 με το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής, όπου τραγουδήσαμε τραγούδια κλέφτικα και δημοτικά αφιερωμένα στην Επανάσταση του 1821.

Στις 27-28 2019: Συνεργασία των 5 Ευρωπαϊκών σχολείων του ERASMUS+ προγράμματός μας με το 2ο Δημοτικό σχολείο Πύργου, όπου μεταξύ άλλων αναπαραστήσαμε ορισμένα αρχαία ολυμπιακά αγωνίσματα και την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Την 2η ημέρα η αναπαράσταση έγινε στην Αρχαία Ολυμπία, όχι όμως στον Αρχαιολογικό Χώρο γιατί έβρεχε, αλλά στο Νέο Δημαρχείο της Ολυμπίας.

Στις 29 Μαρτίου 2019: Συναυλία των 5 σχολείων του ERASMUS+, σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας, στον Πολυχώρο του Δήμου Ήλιδας.

«Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, αλλά ακόμα εντυπωσιακότερο ήταν ότι αυτός ο κόσμος δεν έφυγε παρ’όλο που η συναυλία κράτησε πάνω από 2 ώρες! Οι ωραιότερες και συγκινητικότερες στιγμές της συναυλίας ήταν όταν όλα τα παιδιά, από όλη την Ευρώπη, τραγουδούσαν και έπαιζαν ΜΑΖΙ!», δηλώνει συγκινημένη η διευθύντρια κ. Μαρία Μπίρμπα.

Στις 10 Απριλίου 2019: Επίσκεψη του Γυμνασίου Βάρδας στο σχολείο μας και συγκεκριμένα στο Σύνολο Μπουζουκιού μας, στα πλαίσια πολιτιστικού τους προγράμματος.

Στις 12 Απριλίου 2019: Συμμετείχε στο 14ο Φεστιβάλ Κρέστενας, με την χορευτική ομάδα μοντέρνου χορού και με την χορευτική ομάδα παραδοσιακών χορών.

Στις 15-19 Απριλίου 2019: Πραγματοποίησαν τη βιωματική δράση «Γνωρίζοντας την Μουσική μέσα από τα όργανα» κατά τη διάρκεια της οποίας μας επισκέφτηκαν Δημοτικά σχολεία από όλο τον νομό Ηλείας και, μέσα από εργαστήρια, οι μικροί μαθητές έπαιξαν διάφορα όργανα και τραγούδησαν μαζί με τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου μας.

Στις 15 Μαϊου 2019: Βράβευση των μαθητών στον Διαγωνισμό Φωτογραφίας Σχολείων Νομού Ηλείας που διοργανώθηκε από την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Τερζή.

Επίσης το σχολικό έτος 2019-2020 θα πραγματοποιηθούν 3 επισκέψεις μαθητών και καθηγητών μας σε σχολεία του εξωτερικού, στα πλαίσια του ERASMUS+ προγράμματός μας: Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

«Μουσικοί κλιματολόγοι»

Το Μουσικό σχολείο Βαρθολομιού συμμετείχε φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Climatedetectives” της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ESA. Η κ. Μαρία Μπίρμπα, διευθύντρια του σχολείου και Φυσικός, δημιούργησε μία ομάδα 30 μαθητών από την Α’ Γυμνασίου, τους «Μουσικούς Κλιματολόγους», και για 8 ολόκληρους μήνες προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ενδείξεις κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας.

Η ESA διοργάνωσε διαγωνισμό μεταξύ των αντίστοιχων ομάδων των σχολείων από ολόκληρη την Ευρώπη και η ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού  κατατάχτηκε πέμπτη σε όλη την Ευρώπη!

Κατατακτήριες εξετάσεις

Να τονιστεί ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου γίνονται οι κατατακτήριες εξετάσεις  για τους μαθητές Β, Γ Γυμνασίου και Α, Β, Γ Λυκείου.