Categories: Ηλεία

Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού: Εργαστήριο παραγωγής Πολιτισμού

Share

Ξεκίνησαν οι εγγραφές

Το Μουσικό Σχολείο Ηλείας με έδρα το Βαρθολομιό, είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που εκτός του προγράμματος που ακολουθεί όπως όλα τα γυμνάσια-Λύκεια της χώρας, διδάσκει επιπλέον την εκμάθηση μουσικών οργάνων. Το Μουσικό Σχολείο, στο οποίο ξεκίνησαν ήδη οι εγγραφές, είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα που παράγει Πολιτισμό.

Η ίδρυση των Μουσικών Σχολείων στην χώρα μας ξεκίνησε το 1988, με το μουσικό σχολείο του Νομού Ηλείας να είναι το πέμπτο σε σειρά και να δημιουργείται στην περιοχή του Βαρθολομιού το 1996.

Πρόκειται για ένα σχολείο στο οποίο γίνονται όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα γενικής παιδείας, όπως και στα υπόλοιπα Γενικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, με το πλεονέκτημα της δωρεάν μουσικής παιδείας, μέσα από την οποία οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την τέχνη της μουσικής. Οι απόφοιτοί μπορούν να δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις για οποιαδήποτε πανεπιστημιακή σχολή επιθυμούν, όπως θα έκαναν αν αποφοιτούσαν από οποιοδήποτε άλλο σχολείο, εφόσον παρέχονται όλες οι ομάδες προσανατολισμού, οι οποίες διδάσκονται σε ολιγομελή τμήματα, κάποιες φορές δε και σε ατομικό επίπεδο.

Για να μπορέσει ένα παιδί που έχει αποφοιτήσει από το δημοτικό να συνεχίσει την  υποχρεωτική εκπαίδευσή του στο Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, θα πρέπει μέσα στην χρονική προθεσμία που δίνεται στο δελτίο τύπου (έως 29 Μαΐου 2020), να υποβάλλει  ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο τεστ δεξιοτήτων, το οποίο θα διεξαχθεί στον χώρο του σχολείο σε ημερομηνία που θα οριστεί στην πορεία και που είναι ίδια για όλα τα Μουσικά Σχολεία της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητη η γνώση μουσικής για την συμμετοχή του στο τεστ και ότι σκοπός του είναι ο προσδιορισμός της μουσικής αντίληψης του κάθε συμμετέχοντος.

Δωρεάν σίτιση

Το ωράριο του μουσικού σχολείου είναι ελαφρώς διευρυμένο δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και γι’ αυτό παρέχεται στους μαθητές δωρεάν σίτιση με μαγειρευμένα γεύματα, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που εξυπηρετεί τον σκοπό αυτό. Επειδή απευθύνεται σε μαθητές από κάθε μέρος του νομού, διατίθεται δωρεάν μεταφορά καθημερινά από και προς το σχολείο με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτό και παιδιά που το επιθυμούν, από πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Μουσικά μαθήματα

Ο κύριος λόγος της ύπαρξης διευρυμένου ωραρίου είναι να μπορούν να πραγματοποιηθούν εκτός των γενικών μαθημάτων και τα μουσικά μαθήματα, όπως μουσικά όργανα και θεωρητικά μαθήματα, είτε σε ατομικό επίπεδο, είτε σε συλλογικό. Σε ατομικό επίπεδο διδάσκονται μουσικά όργανα όπως το πιάνο και ο ταμπουράς, που είναι υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές. Υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξουν άλλο ένα μουσικό όργανο, ανάμεσα σε μια μεγάλη ομάδα μουσικών οργάνων, όπως η κιθάρα, το φλάουτο, το βιολί, το μπουζούκι, τα παραδοσιακά κρουστά, το κλαρίνο κ.α. Σε συλλογικό επίπεδο διδάσκονται θεωρητικά μουσικά μαθήματα όπως η Ελληνική Παραδοσιακή και Βυζαντινή Μουσική, η Θεωρία της Ευρωπαϊκής Μουσικής και Πράξης, η Χορωδία κ.α. Τέλος οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε διάφορα Μουσικά Σύνολα, όπως το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής, της Μπάντας, της Χορωδίας, αλλά και της Έντεχνης Μουσικής ή της Ρεμπέτικης.

Πλούσιες εκδηλώσεις

Επίσης πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις, παραστάσεις, συναυλίες, συμμετοχές σε διαγωνισμούς και Φεστιβάλ, και πάνω από όλα συνεργασίες με άλλα σχολεία τόσο του νομού μας όσο και εκτός. Ενδεικτικά οι μαθητές έχουν παίξει στο Κουρβισιάνειο Μέγαρο της Γαστούνης, στον Πολυχώρο της Αμαλιάδας, στο θέατρο Απόλλων  και στην Νομαρχία του Πύργου, στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, στο Άργος, στο Ναύπλιο, στην Αθήνα και αλλού.

Ξεκίνησαν οι εγγραφές

Η Διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού ν. Ηλείας ενημερώνει ότι ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής των μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού όλων των Δημοτικών Σχολείων του νομού Ηλείας στη διαδικασία επιλογής μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α’ Γυμνασίου κατά το σχολικό έτος 2020-21. Οι αιτήσεις των υποψηφίων μπορούν να υποβάλλονται ως τις 29 Μαϊου 2020 και ώρα 14:00 με τους εξής τρόπους: –  Ηλεκτρονικά στο e-mail του σχολείου μας gymmvar@sch.gr–  Στο Fax του σχολείου : 2623042749 Πληροφορίες στο τηλ: 2623042749