Categories: ΕλλάδαΖώα

Μωβ μέδουσες: Πού εντοπίζονται το τελευταίο 10ήμερο – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Share

Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τις πόλεις και να απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ωστόσο οι μωβ μέδουσες εξακολουθούν να αποτελούν πονοκέφαλο για αρκετούς.

Με βάση τις καταγραφές του τελευταίου δεκαήμερου στην πλατφόρμα του iNaturalist και δεδομένου ότι οι περισσότεροι πολίτες έχουν ξεκινήσει τις διακοπές τους, παρατηρείται μια αυξημένη καταγραφή των μωβ μεδουσών σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, παρ’ όλα αυτά φαίνεται διακριτά η φθίνουσα κατάσταση της.

Το παραπάνω προκύπτει από το JellyReport, το οποίο εκδίδεται κάθε Κυριακή από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας με χρήσιμες πληροφορίες εμφανίσεων μεδουσών για τον μήνα που βρισκόμαστε και συγκεκριμένα για το τελευταίο δεκαήμερο, για τις ερχόμενες καιρικές συνθήκες της επόμενης εβδομάδας, αλλά και άλλες πληροφορίες που αφορούν γενικά τις μέδουσες.

Τη νέα εβδομάδα 1/8 με 7/8, αναμένεται να δούμε μια διάσπαση των μεδουσών σε περισσότερα μέρη. Πάντα όμως εξαρτάται και από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής για το που θα μετακινηθούν οι μέδουσες.

Τα συμπτώματα αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν.

Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Τα συμπτώματα μετά από επαφή – κέντρισμα από τη μέδουσα μπορεί να είναι:

Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε.

Ναυτία

Πτώση πίεσης

Ταχυκαρδία​

Κεφαλαλγία

Εμετός

Διάρροια

Σπασμός των βρόγχων

Δύσπνοια

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεσ διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Μωβ μέδουσες: Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας έχει προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).

Ένα τσιμπιδάκι.

Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).

Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).

Αντιισταμινικό χάπι.

Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort

Τα βήματα φροντίδας

1.       Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.

2.       Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

3.       Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας

4.       Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

5.       Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.

6.       Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

7.       MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.