Αρθρογραφία

Μπαλαούρας: Η κυβέρνηση «παίζει καθυστέρηση» για αποζημίωση από τη Novartis

Ακούστε το άρθρο

Η επικαιρότητα, αλλά και αρθρογραφία, όπως του δημοσιογράφου της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Γιώργος Παπαχρήστος στις 22/1/22 έγραψε άρθρο με τίτλο «Ψιλά» γράμματα στον ΣΥΡΙΖΑ», σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis. Ο Στέλιος Κούλογλου, στο tvsxs.gr, του απάντησε με τον ευρηματικό τίτλο «Τα λεφτά μας πίσω».

Ας βάλουμε όμως τα γεγονότα στη πραγματική τους βάση:

  1. Ο Γ. Παπαχρήστος περιχαρής έγραψε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 «το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβίβασε αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές των ΗΠΑ», εγκωμιάζοντας τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, γιατί ανακίνησε το θέμα της αποζημίωσης του Δημοσίου από την Novartis. Όμως δεν είναι έτσι. Είχαν προηγηθεί το Εξώδικο των 21 πολιτών και δύο ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (13.01.2021 και 28.06.2021). Το αντίθετο πράττει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Το παίζει καθυστέρηση…
  2. Ακριβώς έναν ολόκληρο χρόνο πριν, στις 31 Αυγούστου 2020, εικοσιένα (21) έντονα κοινωνικά ενεργοί πολίτες, με πρώτο τον αείμνηστο μεγάλο συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη, έστειλαν  εξώδικο στον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, που του επεσήμαναν ότι «θα αναζητήσουν, μέσω της Δικαιοσύνης, ευθύνες και παραλείψεις του, για την αποκατάσταση της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου». Σημειώνω ότι το εξώδικο δεν έμπαινε στο ποινικό μέρος του σκανδάλου, αλλά στην απαίτηση της Ελλάδας να αποζημιωθεί από την Novartis προκειμένου να μη καταλήξει η υπόθεση όπως της Siemens.
  3. Στο Εξώδικο υπενθυμίζαμε ότι «η ζημιά που προκλήθηκε από τη Novartis, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που εστάλη στην Βουλή των Ελλήνων (6. 2.2018),  ξεπερνά τα 3 δισ. € για την περίοδο 2000-2014.
  4. Οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και το FBI αναφέρουν ότι «ο Έλληνας αξιωματούχος χρησιμοποίησε την επιρροή του στη Κυβέρνηση, Αρχές και Υπηρεσίες για να επιδράσει και επηρεάσει ενέργειες και αποφάσεις τους, ώστε να βοηθήσει τη Novartis να αποκτήσει επιχειρηματικό όφελος κατά την άσκηση της επιχειρηματικής και κερδοσκοπικής δραστηριότητάς της».
  5. Η λέξη «αξιωματούχος» σε όλες τις γλώσσες, είναι ο κυβερνητικός παράγοντας, δηλαδή οι υπουργοί ή γραμματείς και προφανώς όχι οι γιατροί.
  6. Η Συμφωνία Αναστολής Δίωξης του Νιου Τζέρσεϋ οδηγεί στην παραδοχή ότι η κύρια κατηγορία κατά της Novartis ήταν η παράνομη πρακτική της να χρηματίζει κρατικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα για την ευνοϊκή τιμολόγηση των φαρμάκων της, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα πολιτικών προσώπων, δηλαδή υπουργών που εκδίδουν τις Αποφάσεις Τιμολόγησης των φαρμάκων.
  7. Στην Ελλάδα, επομένως, λαδώνονταν οι αξιωματούχοι, αύξαναν τις τιμές των φαρμάκων της Novartis, επηρεάζοντας (ως «χώρα αναφοράς» στο φάρμακο) όλες τις τιμές του κόσμου.

H ομόφωνη (!) γνωμοδότηση-καταπέλτης Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Η ιστορική απόφαση του Ν.Σ.Κ (23/12/2020) όπως αναφέρει στο πρακτικό του, πήρε στοιχεία και από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, στην οποία προΐστατο μέχρι τον εξοβελισμό της, η Ελένη Τουλουπάκη(!), καλεί τη κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένες δικαστικές και εξωδικαστικές ενέργειες, όπως:

α) Υποχρεωτική η Γνωμοδότηση για Ελληνικό Δημόσιο, Κυβέρνηση και τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.

β) Να αιτηθεί στις υπηρεσίες των ΗΠΑ, την παροχή ΟΛΩΝ των στοιχείων της υπόθεσης Novartis που βρίσκονται στην κατοχή τους και αποτέλεσαν τη βάση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις ΗΠΑ.

γ) Το κράτος να ασκήσει αγωγές κατά Novartis για ηθική βλάβη, υλική ζημία, και προσβολή της προσωπικότητας του Δημοσίου και νομικών προσώπων (ΕΟΠΥ, ΕΦΚΑ κλπ) στηριζόμενες στη Συμφωνία Αναστολής Δίωξης (25-6-2020), όπου η Novartis ομολογούσε τις παρανομίες της στην Ελλάδα.

δ) Παράσταση του Δημοσίου και των λοιπών νομικών προσώπων για υποστήριξη της κατηγορίας σε εκκρεμείς ποινικές δίκες.

ε) Αποκλεισμός της Novartis από σύναψη συμβάσεων με το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα ή τους φορείς της κοινωνικής ασφάλισης.

12 κράτη Ευρώπης και Αφρικής, διεκδίκησαν και πήραν αποζημίωση

Η Ελλάδα, παρά τον επηρεασμό των τιμών που επέφερε παγκοσμίως και τις αποζημιώσεις των ΗΠΑ (347 εκατ. δολάρια) και 12 ακόμα κρατών, δεν έχει διεκδικήσει αποζημίωση από τη Novartis! {Βέβαια, άλλες χώρες θα μπορούσαν να στραφούν και κατά της Ελλάδας, εξ αιτίας της διαφθοράς των αξιωματούχων της, πλήρωσαν το μάρμαρο οι λαοί τους…).

Ενώ η απόφαση του Ν.Σ.Κ εκδόθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, ο κ. Σταϊκούρας, σε απάντηση της δεύτερης Ερώτησης (28.06.2021) βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στη Βουλή ότι «το σχετικό έγγραφο του ΝΣΚ κατατέθηκε στις 26/7/2021 και πρωτοκολλήθηκε στις 30/7/2021». Δηλαδή μετά από 7 ολόκληρους μήνες για να πρωτοκολληθεί η απόφαση!!! Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε βέβαια να ενημερώσει την Βουλή για τα βήματα που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, όπως επιτάσσει το ΝΣΚ. Ποια στοιχεία άραγε χρειάζεται όταν όλα υπάρχουν στην Εισαγγελία Διαφθοράς…Έστω, ας τα ζητήσει, από τις Αφρικανικές χώρες, που υπήρξαν θύματα της διαφθοράς του τότε ελληνικού πολιτικού συστήματος…

Όλη η επικαιρότητα