WEB tv Ηλεία

«Μπάλλος»: «Πνίγηκε» ο Κάμπος της Ηλείας (pics/vid)

Με μένος «χτύπησε» και την Ηλεία η κακοκαιρία «Μπάλλος».
Ακούστε το άρθρο

Με μένος «χτύπησε» και την Ηλεία η κακοκαιρία «Μπάλλος», προκαλώντας πολλά και έντονα προβλήματα σε αρκετές περιοχές του Ηλειακού Κάμπου.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τσουκαλάς & Κων/νος Γκελντής

Το φαινόμενο έγινε εντονότερο στις πεδινές περιοχές των δήμων Πηνειού και Ανδραβίδας- Κυλλήνης με τη βροχή από χθες το βράδυ να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προκαλώντας αρκετά προβλήματα που δυσκόλεψαν την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης «βούλιαξαν» κυριολεκτικά.

Με το πρώτο φως της ημέρας, οι κάτοικοι αντίκρισαν πλημμυρισμένους κεντρικούς δρόμους στα Λεχαινά και στη Βάρδα, ενώ και η πυροσβεστική υπηρεσία στην ευρύτερη περιοχή δέχθηκε κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, εντός των πόλεων, προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας αλλά και των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, που από τη πρώτη στιγμή με μηχανήματα στους δρόμους έκαναν καίριες παρεμβάσεις όπου χρειάστηκε για την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις βρήκαν τον Δήμαρχο Γιάννη Λέντζα και τους Αντιδημάρχους Παναγώτη Βαγγελάκο, Νίκο Σίνο, Αλεξάνδρα Γιαννίτση, Παναγιώτη Χαντζή, Διονύσιο Κεκάτο και Πέτρο Ανυφαντή στους δρόμους συντονίζοντας το έργο των υπηρεσιών σε όλες τις περιοχές.

Όλα τα μηχανήματα του δήμου, καθώς και ιδιωτών, έδωσαν τιτάνιο αγώνα για να κρατήσουν ασφαλείς τις περιοχές και κυρίως να μην κινδυνεύσουν κάτοικοι.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στις τοπικές κοινότητες του Νεοχωρίου Κυλλήνης, της Μέλισσας και της Μυρσίνης.

Ειδικότερα, ο δρόμος προς το Νεοχώρι Κυλλήνης είχε μετατραπεί σε ποτάμι, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες από το ρεπορτάζ της εφ. «Πατρίς». Επιπλέον, κλειστό παρέμεινε, για μερικές ώρες το ένα ρεύμα του δρόμου προς την Κυλλήνη, στο ύψος της Μυρσίνης, αφού στο συγκεκριμένο σημείο, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης δημιουργήθηκαν λιμνάζοντα νερά.

Δείτε φωτογραφίες & βίντεο: 

Πλημμύρισαν σπίτια στη Μυρσίνη-Έκλεισε δρόμους η πυροσβεστική

Στη Μυρσίνη πλημμύρισαν οι κεντρικοί δρόμοι του χωριού, με αποτέλεσμα, ένας εξ αυτών να κλείσει έπειτα από παρέμβαση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών, όπως και σπίτια της κοινότητας γέμισαν με νερά.

«Από τη νύχτα υπήρχαν ακραία καιρικά φαινόμενα και παρ’ όλο που ήταν καθαρισμένα όλα τα κανάλια, δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τους όγκους του νερού. Όταν έχουμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε 100 χιλιοστά νερού και ρίχνει 300 δεν είναι δυνατό να τα απορροφηθούν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Κάναμε όλη τη μέρα μεγάλες προσπάθειες, ανοίξαμε ”μπούκες” στην παραλία για να μπορέσει να φύγει το νερό προς την παραλία της Μυρσίνης αλλά και στο Νεοχώρι κάναμε παρεμβάσεις με πέντε μηχανήματα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, κ. Χρήστος Παλαιολόγος, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Μυρσίνης, κ. Ανδρέα Αποστολόπουλο, ήταν τέτοια η ποσότητα του νερού στην περιοχή, που κανένα από τα τρία κανάλια, τα οποία ήταν καθαρισμένα δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν τα νερά.

«Βούλιαξε» αγροτικός δρόμος στη Μέλισσα

Στην κοινότητα της Μέλισσας, οι κυριότερες ζημιές εντοπίστηκαν στην αγροτική οδοποιία. Οι δρόμοι που οδηγούν στα χωράφια και στις καλλιέργειες ήταν απροσπέλαστοι και από τη δυνατή και διαρκής βροχή καταστράφηκε μερικώς και ένας μέρος του αγροτικού δρόμου.

«Η μέρα ήταν δύσκολη για όλον τον Νομό Ηλείας. Στη Μέλισσα οι μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν στο αγροτικό κομμάτι. Οι ποσότητες της βροχής ήταν τεράστιες, πάρα την πρόληψη που υπήρχε, έως έναν βαθμό. Να τονίσω ότι οι ανάγκες στην αγροτική οδοποιία είναι τεράστιες και εκλιπαρώ να ανοίξουν τα αυτιά, που ενδεχομένως κωφεύουν από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, για να δώσουν μεγαλύτερα κονδύλια για την αγροτική οδοποιία, για την πυροπροστασία και για αντιπλημμυρικά έργα γιατί είμαστε στο έλεος του θεού. Δίνουμε μάχη σε συνεργασία με τους κατοίκους, με τη δημοτική αρχή και την περιφέρεια, για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές», δήλωσε η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μέλισσας, κα Αλεξάνδρα Λυκοκανέλλου.

Παράλληλα, η κα Λυκοκανέλλου θέλησε να ευχαριστήσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία έκανε άμεση παρέμβαση στο περιφερειακό δίκτυο της Μέλισσας, «που είναι ένα καλοδιατηρημένο δίκτυο με καθαρά φρεάτια», όπως τόνισε η ίδια.

Περιμετρικά των κοινοτήτων τα προβλήματα στον Δήμο Πηνειού

Στον Δήμο Πηνειού τα περισσότερα προβλήματα καταγράφηκαν περιμετρικά των κοινοτήτων, όπου τα ρέματα υπερχείλισαν, ως αποτέλεσμα της τεράστιας ποσότητας βροχής που δέχθηκαν.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου ήταν, και θα παραμείνουν και σήμερα σε επιφυλακή, ενώ όπου χρειάστηκε πραγματοποίησαν εργασίες. Όπως στο κεντρικό κανάλι του Τραγανού, στον Κόροιβο και στο Βαρθολομιό, μηχανήματα του δήμου αλλά και της περιφέρειας καθάριζαν συνεχώς τις ρεματιές. Εντός των πόλεων, κυρίως στη Γαστούνη και στο Βαρθολομιό δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερες δυσκολίες, παρά μόνο μερικά βουλωμένα φρεάτια, τα οποία καθάριζαν άμεσα υπάλληλοι του δήμου.

Η μεγαλύτερη ζημιά εντοπίστηκε σε πτηνοτροφική μονάδα, στην κοινότητα της Αγίας Μαύρας, όταν υπερχείλισε αποστραγγιστικό κανάλι πλησίον της μονάδας, με αποτέλεσμα να πνιγούν σπάνια πουλερικά.

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα