(ΕUROKINISSI - ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)
Και αυτό γιατί δεκάδες είναι οι λουόμενοι, κυρίως οικογένειες, που λόγω της ακρίβειας και των αυξημένων τιμών στα καύσιμα αλλά και στα προϊόντα προτιμούν τα παραδοσιακά μπάνια με εξοπλισμό, όπως ομπρέλες και καρέκλες από το σπίτι, αλλά και σπιτικό καφέ και φαγητό.
Ολοένα και περισσότεροι παραθεριστές επιλέγουν να αποδράσουν για λίγες στιγμές δροσιάς σε κοντινές παραλίες, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις πόλεις, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν μειώσει τις επισκέψεις τους στις παραλίες σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.
Η εφ. «Πατρίς» και το κανάλι της ΟΡΤ απευθύνθηκαν σε λουόμενους για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η πλειοψηφία τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το φετινό καλοκαίρι είναι η τιμή της βενζίνης, ωστόσο εξακολουθούν να επισκέπτονται οργανωμένες παραλίες έστω και για έναν από καφέ.
Το φαινόμενο με τον σπιτικό … εξοπλισμό επεσήμανε και ιδιοκτήτης καντίνας, ο οποίος έκανε λόγο για χαμηλή επισκεψιμότητα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για έναν καλύτερο Αύγουστο.
«Η τιμή της βενζίνης έχει διπλασιαστεί όπως και τα φαγητά, και εμείς έχουμε φτιάξει πλέον τη δική μας ‘’σειρά’’. Δεν πάμε σε καντίνα. Καφεδάκι και φαγητό από το σπίτι. Είναι πολύ δύσκολο για μια πολυμελή οικογένεια να πάει σε μια καντίνα μια την ίδια συχνότητα που πήγαινε και παλιά. Τώρα μια φορά την εβδομάδα και αν. Γυρνάμε στα παλιά».
«Έχω μειώσει τα μπάνια φέτος. Από τέσσερις φορές που ερχόμουν στην παραλία την εβδομάδα, τώρα έρχομαι τρεις, όμως συνεχίζω να πηγαίνω σε οργανωμένες παραλίες, όχι όμως με την ίδια συχνότητα. Είναι λίγο επιβαρυμένο το κόστος μετακίνησης λόγω της βενζίνης και προτιμώ κοντινές παραλίες».
«Αν έχεις μια οικογένεια με δύο παιδιά σε δέκα ημέρες θα σου τελειώσει ο μισθός αν πηγαίνεις συχνά για μπάνιο. Δε ‘’βγαίνει’’ ο κόσμος σήμερα με τους μισθούς και τα έξοδα που υπάρχουν. Παίρνουν τις ομπρέλες και τις καρέκλες από το σπίτι και φαγητό και έρχονται στην παραλία».
«Είναι δύσκολο πλέον για μια πολυμελή οικογένεια να πάει στη παραλία, ειδικά με τις αυξήσεις σε όλα τα είδη. Όπως φαίνεται θα γυρίσουμε στις παλιές εποχές που παίρναμε τα απαραίτητα, καφέ και φαγητό από το σπίτι. Γιατί δεν συμφέρει οικονομικά να πας σε μια καντίνα».
«Οι τιμές είναι λίγο ‘’τσιμπημένες’’ παντού, όμως ακόμα η κατάσταση είναι υποφερτή. Τα έξοδα ωστόσο για τα καύσιμα είναι αυτά που μας επιβαρύνουν περισσότερο από κάθε άλλη δαπάνη. Όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Καλοκαίρι είναι πρέπει να κάνουμε και ένα μπάνιο. Φέτος είναι αλήθεια ότι έχουμε μειώσει τα μπάνια σε σχέση με πέρυσι, που κάναμε τριάντα μπάνια. Φέτος θα κάνουμε τα μισά».
«Έχουν αυξηθεί όλα. Την ακρίβεια πλέον την αισθάνεται όλος ο κόσμος. Η μετακίνηση με τη βενζίνη είναι εντελώς ασύμφορη. Δε γίνεται να βάζει 2.50 ευρώ βενζίνη και πόσο μάλλον εμείς που ήρθαμε από την Αθήνα, διόδια και βενζίνη μας γονάτισαν. Και ειδικότερα τις οικογένειες. Ήδη παίρνουμε από το σπίτι φρούτα, φαγητά και συμπληρώνουμε κάτι από τις καντίνες, κυρίως τον καφέ».
«Η επισκεψιμότητα μέχρι στιγμής στις καντίνες είναι μειωμένη και σε αυτό βασικό ρόλο παίζει η ακρίβεια και κυρίως η άνοδος στην τιμή της βενζίνης. Καμία σχέση με τα περσινά δεδομένα. Φέτος έχουμε παρατηρήσει αρκετούς λουόμενους με καρέκλες και ομπρέλες από το σπίτι, τάπερ και καφέδες στο πλαστικό. Η χρονιά για εμάς είναι πολύ δύσκολη. Η κίνηση έχει πέσει τουλάχιστον 50%. Ελπίζω να δούμε μια αύξηση τον Αύγουστο, αλλά μέχρι στιγμής τα μηνύματα είναι αρνητικά».